Σε αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών ικανοποιώντας ένα εκ των αιτημάτων των Δημάρχων και αφαιρώντας τη διάταξη σχετικά τον έλεγχο του προσχεδίου κατάρτισης των προϋπολογισμών των 325 Δήμων από τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών και από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Επίσης, αφαιρείται από το πολυνομοσχέδιο η πρόβλεψη για ποινικές ευθύνες δημάρχων για προϋπολογισμούς με υπερβάσεις δαπανών. Οι «διορθωτικές αλλαγές» όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της «δεν αλλάζουν το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων με τις οποίες καταργούνται βασικές αρμοδιότητες και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». 

Ads

 
Σε ότι αφορά το Παρατηρητήριο, η ΚΕΔΕ σημειώνει πως «συντάσσεται απολύτως με τη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία κρίνει ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με την Συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, όπως προσδιορίζονται με το άρθρο 102 του Συντάγματος».
 
Η ΚΕΔΕ τονίζει πως «εμμένει στη θέση της για απόσυρση των παραπάνω διατάξεων» και καλεί τα μέλη της την Τετάρτη 17 Ιουλίου και ώρα 10.30 π.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.

Οι αλλαγές αποφασίστηκαν την Τρίτη το πρωί σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη κατά την οποία κλείδωσε και η τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη. 
 
Όπως αποφασίστηκε από τη διαθεσιμότητα εξαιρούνται οι δημοτικοί αστυνόμοι και οι σχολικοί φύλακες που έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών και αυξημένα κοινωνικά κριτήρια (ΑμΕΑ, πολύτεκνοι). Παράλληλα αλλάζει η τροπολογία που είχε υποβάλει το υπουργείο Εσωτερικών, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με την οποία θα καθορισθούν με Προεδρικό Διάταγμα τα προσόντα, οι διαδικασίες αξιολόγησης, ένταξης των δημοτικών αστυνόμων στην ΕΛ.ΑΣ. και οι αρμοδιότητές τους. Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα αντικαθίσταται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
 
Εισάγεται πρόβλεψη για τον τρόπο που θα γίνει η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά την κατάργησή της, σε συνεργασία με τους δήμους, ενώ προβλέπεται και ένα μεταβατικό στάδιο, έως το Σεπτέμβριο, μέχρι την απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι δήμοι θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους στα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, ώστε να εκδίδονται ΚΥΑ για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν τους δήμους από την ΕΛ.ΑΣ.
 
Στους σχολικούς φύλακες παρέχεται η δυνατότητα να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων, στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων με τους οικείους δήμους, ενώ αποφασίστηκε ότι με διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών θα αναγνωριστούν πλασματικά χρόνια ασφάλισης για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Στο μεταξύ, ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους βουλευτές της ΝΔ αποφασίστηκε να αλλάξει η διάταξη για την παροχή ασυλίας των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τα οποία δεν θα υπόκεινται σε ποινικές ευθύνες για τις πράξεις τους αλλά μόνο σε αστικές.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος αποφασίστηκε πως δεν θα πετά τελικά με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο, αφού αποσύρθηκε η σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει.

Ads

Τροποποιήσεις όμως κατέθεσε και το υπουργείο Οικονομικών με σχετικές τροπολογίες για την είσπραξη των εσόδων που βεβαιώνονται από τους φορολογικούς ελέγχους. Οι τροποποιήσεις στο πολυνομοσχέδιο προβλέπουν μεταξύ άλλων
 

  • Στις περιπτώσεις μη προσφυγής ή εμπρόθεσμης προσφυγής για φόρο που έχει βεβαιωθεί από έλεγχο, ο φορολογούμενος θα καταβάλλει εφάπαξ το ποσό του φόρου ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς ο φόρος καταβάλλονταν σε έξι μηνιαίες δόσεις
  • Στην περίπτωση εμπρόθεσμης προσφυγής θα καταβάλλεται το 50% του φόρου
  • Εάν υπάρχει δικαστικός συμβιβασμός για τη φορολογική διαφορά μεταξύ του δημοσίου και του φορολογούμενου, τα πρόστιμα θα περιορίζονται στο ένα τρίτο υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλεται το 20% του οφειλόμενου ποσού
  • Οι διατάξεις αυτές προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ από 1 Αυγούστου.