Περίπου 40 τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την πρόθεση τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων έως το 2020, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF). Αυτοί οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί κατέχουν ομόλογα αξίας 70 δισ. ευρώ, κάτι που διαμορφώνει το ποσοστό συμμετοχής στο 50% έναντι στόχου 90% ή 135 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και διαμορφώνεται κοντά στο 70%.

Ads

Ο εκπρόσωπος του IIF Φρανκφ Βόγκλ, δήλωσε πως το Ινστιτούτο αναμένει ότι η συμμετοχή των τραπεζών θα είναι μεγαλύτερη απ’ ότι δείχνουν τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία. Εκτός από τους 40 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και άλλες τράπεζες έχουν συμφωνήσει «πίσω από τη σκηνή» υποστήριξε επίσης μιλώντας στο Bloomberg.

«Πολλοί οργανισμοί έχουν δείξει μέσω των εθνικών τους αρχών ότι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν εξουσιοδοτήσει το IIF να αναφέρει τα ονόματά τους», σημείωσε. «Αναμένουμε να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής καθώς προχωρεί η διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες», προσέθεσε.

Από τις ελληνικές τράπεζες, η Marfin Popular ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συμμετέχει στο πρόγραμμα με ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ. Προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα συμμετέχουν τελικά η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ads

Το υπουργείο Οικονομικών με επίσημη επιστολή του σε 57 κυβερνήσεις έχει ζητήσει από τα αντίστοιχα υπουργεία να μεταφέρουν τις λεπτομέρειες αυτές στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, ώστε να εκδηλωθούν επισήμως οι δηλώσεις συμμετοχής.

Η κυβέρνηση έχει δώσει διορία έως τις 9 Σεπτεμβρίου στους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τους. Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Οκτωβρίου.