Μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακόμη και μείωση των φορολογικών συντελεστών, όταν επιτευχθούν πιο σταθερά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

Ads

«Έχοντας σταθεροποιήσει το οικονομικό περιβάλλον μπορούμε να χτίσουμε μαζί μια διαφορετική οικονομία, να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της υστέρησης», υποστήριξε σήμερα ο Γ. Παπανδρέου κατά την «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή όπου απάντησε σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης. Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και της γ.γ. του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στο λιμάνι του Πειραιά.

«Σήμερα ζούμε σε μια έκτακτη κατάσταση χωρίς προηγούμενο», τόνισε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για την «ανησυχητική κατάσταση της αγοράς» και παραδέχθηκε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα, δεν το αγνοούμε, ξέρουμε καλά ότι περνούν δύσκολες στιγμές. Έχοντας σταθεροποιήσει το οικονομικό περιβάλλον μπορούμε να χτίσουμε μαζί μια διαφορετική οικονομία, να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της υστέρησης», είπε χαρακτηριστικά.

H κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, της φοροδιαφυγής είπε ο κ. Παπανδρέου. «Στους λίγους μήνες που εφαρμόζουμε το πρόγραμμα ανάταξης έχουμε πετύχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, είμαστε σε σωστό δρόμο, οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο», συμπλήρωσε. «Από την μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση», υπογράμμισε, «δίνουμε τιτάνια μάχη, δίνουμε καθημερινά μάχη για ανασύνταξη και ανάταξη της χώρας, αυτό αφορά κατά κύριο λόγο την οικονομική ανάπτυξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». «Σήμερα ζούμε σε μια έκτακτη κατάσταση χωρίς προηγούμενο, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι η κορυφή του παγόβουνου» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ads

Αντιπαράθεση με το ΚΚΕ

«Δεν θα γκρεμίσετε τον καπιταλισμό γκρεμίζοντας την Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός αντεπιτιθέμενος στις βολές της Αλέκας Παπαρήγα, για τις «αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις» στο Ασφαλιστικό.«Σήμερα είναι η δική σας ώρα να απολογηθείτε. Θεωρείτε πως πράξεις δικές σας, των συνδικαλιστών σας, ή φοιτητών που υποδύονται συνδικαλιστές, πως συμβάλλουν στην ευρωστία των ταμείων ή τη μείωση της ανεργίας; Όταν στελέχη σας δημοσίως αρνούνται την τήρηση του Συντάγματος και των αποφάσεων των δικαστηρίων, δηλαδή να παίρνει ο καθένας τον νόμο στα χέρια του, το θεωρείτε προοδευτικό; Προβάλλουν την πατρίδα οι πράξεις αυτές, ή μήπως αφαιρείτε με την συμπεριφορά σας εθνικό εισόδημα από τη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας;» είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Ποιος αποτρέπει τον τουρισμό και τους τουρίστες να έρχονται στην πατρίδα μας, κρουαζιέρας που φέρνει συνάλλαγμα εισφορές στα ταμεία, με την δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Εσείς!» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Πόσο κοστίζει σε θέσεις εργασίας ο με κάθε τρόπο και μέσο, αποκλεισμός των λιμανιών; Για τα νησιά, τουριστικές επιχειρήσεις, συγκοινωνίες; Μία μόνο από τις εταιρείες με κρουαζιερόπλοια θα έφερνε το 2011 47.000 επιβάτες, δρομολογώντας δύο ακόμα πλοία. Θα άφηναν χρήματα σε ελληνικά εστιατόρια, ελληνικά ξενοδοχεία, ελληνικές επιχειρήσεις. Με όσα γίνονται στα λιμάνια, οι περισσότερες εταιρείες σκέφτονται τον αποκλεισμό της Ελλάδας το 2011 και 2012. Από αυτήν την εταιρεία μόνον, χάνουμε 4 εκ. ευρώ και κινδυνεύουμε να χάσουμε 14 εκ. το 2011. Σε 77 από τα 450 ξενοδοχεία της Αττικής, οι ακυρωμένες νύχτες είναι 40.000 μετά από τα επεισόδια απ’ τον Απρίλιο και τις σκηνές απ’ τα λιμάνια μας. Πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρουν δουλειά στο μεταξύ; Από πού θα βρουν δουλειές; Θα βρουν ελεημοσύνη απ’ το ΔΝΤ;»

«Δεν καταδικάζετε τον καπιταλισμό, αλλά κομμάτι του ελληνικού λαού με απαράδεκτες εικόνες που κάνουν το γύρο της υφηλίου» είπε ο κ Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν αλλαγές και στον εργασιακό χώρο, να ενταχθούν οι ναυτικοί στα κρουαζιερόπλοια. Με την άρση του καμποτάζ περιμένουμε 45.000 νέες θέσεις εργασίας. Εσείς δεν θέλετε καμία εξέλιξη στις εργασιακές σχέσεις, λες και είναι ο κόσμος στάσιμος δίπλα μας. Ο συντηρητικός σας δογματισμός, βάζει σε ομηρία ανέργους».

«Από τους αγώνες για το δεκάωρο και το οκτάωρο, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και την ισότητα ανδρών και γυναικών στις αμοιβές, δεν υπήρξε εργατική κατάκτηση που να μην αναπτύχθηκε κόντρα στο νόμο της κυρίαρχης πολιτικής» απάντησε η γενική γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. «Κι εσείς μας βάζετε να παλεύουμε σήμερα, για κατάργηση της εργασίας των 15χρονων – ακόμα και για τα παιδιά που πηγαίνουν στο γενικό λύκειο. Δεν σας κατηγορούμε ότι δεν κάνετε συμφωνίες ανάπτυξης. Είμαστε όμως ριζικά αντίθετοι, στο να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης κεφαλαίων με εργασιακούς όρους Κίνας, Ινδίας, ή Αφρικής. Με τις συμφωνίες σας με τον Ερντογάν, ανοίξατε το δρόμο, ώστε ελληνικές εταιρείες που έχουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα να εξάγουν τα κεφάλαιά τους στη γειτονική Τουρκία δηλαδή να μειώνουν τις θέσεις εργασίας εδώ. Κλείσατε συμφωνία με την Κίνα για την ναυπήγηση πλοίων εκεί, καταδικάζοντας παραγωγικούς χώρους εδώ. Θέλετε να συμφωνήσουμε να μετατραπούν χώροι κατασκευής πλοίων σε συσκευαστήρια εμπορευμάτων και να κλείσουν και μικρές βιοτεχνίες που κάνουν σήμερα την συσκευασία ή την παραγωγή υλικών συσκευασίας».

«Αυτό που λέτε εσείς, είναι μια άλλη λογική συντηρητισμού και δογματισμού που κρατά το λαό σε συνθήκες μοιρολατρίας» ανταπάντησε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν νομίζω ότι η ελληνική λαϊκή οικογένεια δεν θέλει τις επενδύσεις από την Κίνα, το Κατάρ, την Λιβύη, ή τη Ρωσία που μπορούν να συμβάλλουν στις θέσεις εργασίας. Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, παλεύω ώστε να υπάρξει δικαιότερη κατανομή πλούτου, να χτυπήσουμε την φτώχεια και την εκμετάλλευση σε αναδυόμενες οικονομίες που τις κάνουν προσωρινά πιο ανταγωνιστικές από μας. Δεν είναι αυτό το μοντέλο που εμείς θέλουμε, να κάνουμε τον αγώνα ανταγωνιστικότητας με την μείωση των μισθών και των συντάξεων, αλλά με την αύξηση της αξίας. Και θέλουμε να υπάρξουν συστήματα κοινωνικής ασφάλειας. Δεν θα γίνουμε εμείς χώρα μισθωτών τριτοκοσμικής λογικής.

Κάνοντας αυτά όμως, δεν κλείνουμε λιμάνια στην Ελλάδα. Δώστε κι εσείς τον αγώνα παγκοσμίως, αλλά σκεφτείτε και την Ελλάδα, τους Έλληνες εργαζόμενους και όχι απλώς την επαναστατικότητά σας. Δεν θα γκρεμίσετε τον καπιταλισμό γκρεμίζοντας την Ελλάδα. Σας καλώ άμεσα να σταματήσετε ότι διασύρει τη χώρα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Κυνήγι φαντασμάτων» η απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάφραση του Μνημονίου

Ο κ. Τσίπρας στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, επανήλθε στη χθεσινή ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, περί διαφορών μεταξύ του επίσημου κειμένου του Μνημονίου και της ελληνικής του μετάφρασης, ενώ μίλησε για δυνατότητα εκχώρησης των δικαιωμάτων των δανειστών σε τρίτους, εκτός ΕΕ, χωρίς η Ελλάδα να μπορεί να αντιτάξει αντιρρήσεις – αλλά και την «παραίτηση της Ελλάδας από κάθε ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας, σε ό,τι αφορά την ίδια και τα περιουσιακά της στοιχεία».

«Είναι εντυπωσιακή η προσπάθειά σας να ανακαλύψετε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού: «Δίνετε μάχη οπισθοφυλακών γιατί καταψηφίσατε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μηχανισμό, αλλά δεν μας είπατε πώς συμβιβάζονται οι κοινωνικές σας ευαισθησίες, με την αδυναμία πληρωμών μισθών και συντάξεων, όπου θα βρισκόμασταν εάν κηρύσσαμε στάση πληρωμών. Καλές οι ευαισθησίες σε φιλολογικές συζητήσεις, αλλά το μείζον για μια προοδευτική κυβέρνηση που θέλει να προστατεύσει βασικά δικαιώματα, είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα», σημείωσε.

«Τίποτα δεν είναι μυστικό, κρυφό, παράδοξο, παράτυπο, αποτέλεσμα μιας κάποιας συνωμοσίας σε βάρος των πολιτών και των συμφερόντων τους. Όλα μα όλα, είναι γνωστά και αναρτημένα στο Διαδίκτυο», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου ενώ για την «παραίτηση από την ασυλία του Δημοσίου», υποστήριξε πως οι επικαλούμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, όροι του Μνημονίου, αποτελούν τυπικές προϋποθέσεις κάθε δανείου που συνάπτεται, τόσο στο εθνικό, όσο και στο διεθνές δίκαιο και αφορούν την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, χωρίς κινδύνους «να κατασχεθούν ο Παρθενώνας ή οι αιγιαλοί».

«Αδυνατώ να πιστέψω ότι χαθήκατε στη μετάφραση. Καλείστε να δώσετε απαντήσεις, εάν γνωρίζατε τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του Μνημονίου – κι αν ναι, γιατί δεν τις αναφέρατε στο Κοινοβούλιο», επέμεινε ο κ. Τσίπρας. «Με ποιο δικαίωμα παίρνετε αποφάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον τριών γενεών, αφού ο περιορισμός στο ύψος των συντάξεων ισχύει για 50 χρόνια; Τα έξοδα και οι λειτουργικές δαπάνες του δανείου επιβαρύνουν το ελληνικό Δημόσιο κατά 400 εκατ. ευρώ – όσα δηλαδή, πήρατε από τους δημόσιους υπαλλήλους κόβοντας τα δικαιώματά τους. Αν βρούμε τον τρόπο να αποπληρώσουμε το δάνειο πιο νωρίς, θα πληρώσουμε πρόστιμο. Δώσατε στον υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να υπογράφει ό,τι θέλει, λες και είναι η Βουλή λέσχη συζητήσεων. Η δημόσια περιουσία, ανυπολόγιστης υλικής και πολιτισμικής αξίας, κινδυνεύει αν οι δανειστές μας μονομερώς καταγγείλουν τη σύμβαση. Κι επειδή μπορεί να νομιστεί ότι μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, καταθέτω πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Guardian”, που λέει πως «η Ελλάδα βγάζει στο σφυρί τα νησιά της για να σώσει την οικονομία. Δεν ξέρω αν μετά απ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας, χαίρουν ακόμα της εμπιστοσύνης σας ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Λοβέρδος. Εσείς πάντως, δεν συνεχίζετε να απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης των πολιτών που σας στήριξαν πριν 7 μήνες» τόνισε ο κος Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε στο να ανταπαντήσει: «Δεν ξέρω ποιος θα πρέπει να μιλά για την εμπιστοσύνη της ΚΟ κε Τσίπρα. Χαίρομαι που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πιο αξιόπιστο τον ξένο Τύπο που μας λοιδορεί. Για τα νησιά έχω απαντήσει στην κα Μέρκελ, στους Γερμανούς δημοσιογράφους», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου. «Και θέλω να σας πω: Αν δεν είχαμε πάρει δάνειο, θα είχαμε ακόμα δάνεια να αποπληρώσουμε. Τι θα γινόταν; Τότε θα έρχονταν να ζητήσουν τις περιουσίες για τις οποίες εσείς κόπτεστε. Εμείς κατορθώσαμε να διασώσουμε τις περιουσίες αυτές. Μακάρι βεβαίως να ήταν το επιτόκιο ακόμα χαμηλότερο. Είχαμε όμως το δίλημμα να δανειστούμε με διπλάσιο επιτόκιο ή και καθόλου – όπως η Πορτογαλία που δανείστηκε με υψηλότερο επιτόκιο. Είμαστε εμείς πιο προστατευμένοι απ’ τους άλλους. Αφήστε λοιπόν την κινδυνολογία και τη συνειδητή καλλιέργεια φόβου».