Έχοντας ήδη ξεκινήσει από το Σάββατο ένα «επικοινωνιακό» κύμα δηλώσεων και δημόσιων τοποθετήσεων στελεχών της ΝΔ υπέρ της απόφασης Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ, πραγματοποίησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο με θέμα «Συνταγματική Μεταρρύθμιση». “Δεν μας σταματά καμία συμμαχία βολεμένων”, τόνισε ο πρωθυπουργός στο κομματικό ακροατήριο . “Αφελώς πιστεύουν ορισμένοι ότι θα μας εγκλωβίσουν στο δίλημμα των εκλογών”, ανέφερε επίσης, προσθέτοντας ότι “το ζήτημα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων” και τη συνακόλουθη “διακοπή χρηματοδότησης της χώρας.

Ads

Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση πραγματοποίησαν εργαζόμενοι της ΕΡΑ Τρίπολης λίγο πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Ναύπλιο, διαμαρτυρόμενοι για το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ΕΡΤ δεν είναι η αιτία, ούτε καν η αφορμή, αλλά το πρόσχημα για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις. «Πρόσχημα αδύναμο και υποκρισία απροκάλυπτη», ανέφερε.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων
ΣΥΡΙΖΑ: Υποκριτικές οι αναφορές Σαμαρά σε διαφθορά
ΠΑΣΟΚ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα υπευθυνότητας
ΑΝ.ΕΛ: Ο Σαμαράς μετατρέπει το success story σε succERT story
ΚΚΕ: Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ανεχθεί τους βολεμένους
ΔΗΜΑΡ: Απειλείται η κυβερνητική συνοχή-Οι εταίροι παραμερίζονται

Ads

Δήλωσε επίσης αποφασισμένος να μην συμβιβαστεί, όπως σημείωσε, με τους βολεμένους. Υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι, «είτε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να φτιάξουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης, είτε να συμβισβαστούμε με εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στον τόπο».

«Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τους βολεμένους και τα προνόμιά τους», διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι «όσο πιο δίκαια μοιραστούν οι θυσίες τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουν οι θυσίες για όλους τους Έλληνες».

Είπε ακόμη ότι «δεν μπορούμε συνεχώς να ζούμε με δανεικά» και «δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από τα μηνμόνια όταν κάποιοι πληρώνουν για πάντα και κάποιοι την γλιτώνουν για πάντα».

Απέρριψε το ενδεχόμενο εκλογών, τονίζοντας: «Κάποιοι πιστεύουν αφελώς ότι θα μας εγκλωβίσουν σε δίλημμα εκλογών. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ποιος θα προκαλέσει έκτακτες εκλογές, γιατί δεν τις θέλουμε. Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων. Εμείς δεν θα το χρεωθούμε, γιατί όποιος το χρεωθεί θα το μετανιώσει». «Το πρόβλημα είναι επίσης ποιος θα χρεωθεί τυχόν αστάθεια και ποιος θα πάρει στις πλάτες του το τεράστιο βάρος για τη διακοπή της χρηματοδότησης», πρόσθεσε ότι ο ίδιος  δεν θα αφήσει «να υπάρξει αστάθεια».

«Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, όπως και το κύμα των μεταρρυθμίσεων δεν ανακόπτεται», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο της «εκστρατείας» κατά της «φίμωσης» της, η ΝΔ έθεσε επίσης σε λειτουργία το διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΟΝΝΕΔ, το οποίο θα έχει καθημερινό πρόγραμμα.

«Επιτέλους, θα ακούγεται η αλήθεια για την ΕΡΤ. Η ομερτά των συνδικαλιστών της δημοσιογραφίας δεν θα περάσει», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
 
Πάντως, παρότι τη ΝΔ και ο κ. Σαμαράς επιμένουν στο σχέδιό του για την ΕΡΤ, ο Ευάγγελο Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης με τοποθετήσεις τους το Σάββατο έδειξαν για μία ακόμη φορά την αντίθεσή τους.

«Δεν επιδιώκουμε εκλογές, αλλά συνιστώ σε όποιον τυχόν παίζει με το σενάριο των εκλογών να μην προκαλέσει την αξιοπρέπεια και τα αντανακλαστικά της δημοκρατικής παράταξης»διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ . Αν επιλέξει τις εκλογές ας τις πάρει επάνω του ο κ. Σαμαράς,  τονίσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
 
Όλα αυτά ενόψει της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, να έρχεται συνεχώς στο προσκήνιο. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπεραμύνθηκε το Σάββατο της απόφασής του σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», κάνοντας λόγο για “βολεμένους”. 
 
Το γαλάζιο κύμα στήριξης το Σάββατο
 
Η εικόνα της “μαύρης οθόνης” της ΕΡΤ συμβολίζει το τέλος της εποχής της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ  Άννα Ασημακοπούλου, για το ζήτημα της ΕΡΤ.
 
Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΡΤ η οποία «δεν καταργείται η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντίθετα, αλλάζει και εκσυγχρονίζεται» αναφέρε σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης.
 
«Δεν θα πέσει η κυβέρνηση για την ΕΡΤ. Θα βρεθεί κοινή γλώσσα με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση», εκτίμησε o κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
 
Η  υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικές αλλαγές. Αυτή είναι η σαφής εντολή που δόθηκε στην Κυβέρνηση μόλις πριν ένα χρόνο. Αυτή την εντολή εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός με την απόφαση για την εξυγίανση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο, λειτουργικό φορέα ενημέρωσης».
 
Βολές κατά «της κομματικής συντεχνίας των συνδικαλιστών των δημοσιογράφων», εξαπέλυσε η ΝΔ με ανακοίνωσή της: «Η φίμωση της ενημέρωσης, στην οποία επιδίδεται συστηματικά η κομματική συντεχνία των συνδικαλιστών των δημοσιογραφικών ενώσεων, δεν θα εμποδίσει τη Νέα Δημοκρατία να εκφράσει τις απόψεις της». Παράλληλα υπογραμμίστηκε ότι ότι η ΝΔ  θα ενημερώνει διαρκώς για τις θέσεις του μέσω του Διαδικτύου και των social media. 
 
Διαφροποιημένη δήλωση για την ΕΡΤ, τόσο ως προς το στυλ όσο και ως προς το περιεχόμενο, έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ανάλυση εδώ.