Καθώς οι ώρες περνούν και η αγωνία μεγαλώνει, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ και της συνάντησης των τριών αρχηγών της «συγκυβέρνησης», ενδιαφέρουσες εξελίξεις σημειώνονται στο χώρο της ΝΔ, με ορισμένα στελέχη να εξετάζουν μια επόμενη μέρα, που δεν θα έχει για πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά. Υποψήφιοι δελφίνοι αρχίζουν να εκδηλώνουν δειλά-δειλά τις προθέσεις τους, με τον Δ. Αβραμόπουλο να εκδηλώνεται πιο ανοιχτά με δήλωση του για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, στην οποία δεν επικροτεί το κλείσιμο της και αντίθετα τάσσεται υπέρ μιας συναινετικής λύσης.

Ads

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εκδήλωση παρόμοιων κινήσεων, τονώνοντας συγχρόνως τον κομματικό πατριωτισμό,  το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε το πρωί της Κυραικής σε φιλικά site  μια μυστική συνάντηση Κουβέλη-Μπακογιάννη, που υποτίθεται ότι πραγματοποιήθηκε χθες. Η ΔΗΜΑΡ διέψευσε αμέσως την πληροφορία με twitter του υπεύθυνου τύπου Ανδρέα Παπαδόπουλου, την ίδια στιγμή που έγινε γνωστό ότι η κυρία Μπακογιάννη βρίσκεται από χθες το πρωί στο Παρίσι! Στο παιχνίδι μπήκε το απόγευμα και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με ανακοίνωση του για την ομιλία Σαμαρά κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό όχι μόνο  για την κρίση στην ΕΡΤ αλλά και για την λειτουργία της κυβέρνησης και της Βουλής!
 

Οπως έχει ήδη αναλυθεί στο Tvxs, σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης αν οι τρεις αρχηγοί δεν συμφωνήσουν και αύριο, θα επακολουθήσει διαδικασία διερευνητικών εντολών που θα καταλήξει σε μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Εκεί εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, φυσικά με άλλον πρωθυπουργό, ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι δανειστές και ιδίως η Γερμανία θα ασκήσουν μεγάλες πιέσεις ώστε να αποφευχθούν με κάθε τρόπο πολιτική αστάθεια και εκλογές στην Ελλάδα, ιδίως πριν τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Η χθεσινή δήλωση-άδειασμα του κ. Σαμαρά από την Α.Μέρκελ, αποτελεί σαφέστατη προειδοποίηση ότι η υποστήριξη της γερμανικής καγκελαρίας προς τον Ελληνα πρωθυπουργό γίνεται υπό προυποθέσεις και δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη την εβδομάδα που πέρασε, βουλευτές της ΔΗΜΑΡ διατυπώνουν την άποψη ότι, επειδή η χώρα δεν αντέχει σε καμία περίπτωση και νέες εκλογές, μπορεί να συνεχιστεί η τρικομματική συνεργασία με άλλον πρωθυπουργό. Στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο βουλευτής Γ. Ψαριανός έθεσε ευθέως θέμα πρωθυπουργού «Εαν υπάρξει εμπλοκή στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, τότε να προτείνουμε αλλαγή πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς έχει το σύνδρομο του σκορπιού», συμπλήρωσε ο κ. Ψαριανός, υπανισσόμενος ότι ο πρωθυπουργός έχει έμφυτη τάση να κάνει άστοχες κινήσεις και να αυτοκαταστρέφεται.

Ads

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διεργασιών, ο κ. Αβραμόπουλος φρόντισε χθες, με την δήλωση που δημοσιεύται παρακάτω να δηλώσει παρών, ενώ ενδιαφέρον για την «επόμενη μέρα» άρχισαν να εκδηλώνουν και άλλα στελέχη από την φιλελεύθερη και την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι σκληροί τόνοι του κ.Σαμαρά στις πρόσφατες ομιλίες του και το μπαράζ δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που ξεκίνησε από χθες το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν ως κύριο στοχο την συσπείρωση του κόμματος και την αποφυγή εκδήλωσης «προσωπικών στρατηγικών».

Η δήλωση Αβραμόπουλου έχει ως εξής:
Αναφορικά με το ζήτημα της ΕΡΤ, ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
 
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο δημόσιος τομέας πάσχει. Είναι δε, ο βασικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική κρίση. Απαιτείται, με βαθιές τομές, η εξυγίανση και το νοικοκύρεμά του. Από αυτήν την απόφαση, δεν μπορεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ, η οποία από μόνη της και όχι μόνο με ευθύνη του προσωπικού της, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός ξεπερασμένου μοντέλου λειτουργίας και διαχείρισης.
 
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώνει η δημόσια τηλεόραση. Το αντίθετο. Η εξυγίανσή της θα την καταστήσει πιο λειτουργική και πιο ανταγωνιστική. Πιο κοντά στον πολίτη, με ακόμα πιο ανεξάρτητη φωνή και ρόλο.

 
Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες και μόλις χθες ο Πρωθυπουργός έκανε ένα γενναίο και σημαντικό βήμα συνάντησης με τους άλλους πολιτικούς Αρχηγούς, από τους οποίους αναμένεται μια αντίστοιχη στάση ευθύνης.
 
Οφείλουμε όλοι να αποφύγουμε μία ασύμμετρη ζημιά που θα βλάψει τη συλλογική προσπάθεια όλων να βγει η Ελλάδα από την κρίση, να προστατεύσουμε τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει η συνεργασία των τριών κομμάτων και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός.