«Δεν επιδιώκουμε εκλογές, αλλά συνιστώ σε όποιον τυχόν παίζει με το σενάριο των εκλογών να μην προκαλέσει την αξιοπρέπεια και τα αντανακλαστικά της δημοκρατικής παράταξης», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο συνέντευξής του στη Real News. Παράλληλα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προκαλέσει ποτέ εκλογές στην ιστορία του. Στο ζήτημα της ΕΡΤ αναφέρθηκε και κατά το Φόρουμ Ευρωπαίων Προοδευτικών, στο Παρίσι.

Ads

«Οι πολίτες θέλουν πολιτική σταθερότητα, αλλαγές στο κράτος, πρωτίστως σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και εγγυήσεων. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ, ιστορικά δεν προκάλεσε ποτέ πτώση κυβερνήσεων. Δεν κάνει πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς», ανέφερε ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.
 
Πρόσθεσε επίσης ότι το κόμμα του «δεν δέχεται τετελεσμένα, εκβιασμούς, πιέσεις, μαθήματα υπευθυνότητας γιατί έχει πληρώσει ακριβά την εθνική του υπευθυνότητα. Όποιος, συνεπώς, νομίζει ότι το ΠΑΣΟΚ φοβάται τις εκλογές, κάνει μεγάλο πολιτικό λάθος. Το Σύνταγμα ρυθμίζει αναλυτικά τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε μια Βουλή στην οποία δεν υπάρχει αυτοδύναμη μονοκομματική πλειοψηφία»
 
Για τη στάση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο αρχηγός της ΝΔ, αλλά και πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Έχει, συνεπώς, την πρώτη ευθύνη και το πρώτο ενδιαφέρον να αποκατασταθούν οι όροι λειτουργίας της κυβέρνησης: προγραμματικοί, οργανωτικοί, πολιτικοί».
 
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ «υπέρ της ριζικής αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, αλλά με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση εν λειτουργία, ανοικτή», σημειώνοντας ότι το άρθρο 15 του Συντάγματος και ο θεσμικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν αναστέλλονται για κάποιους μήνες.
 
«Πρόκειται για ζήτημα δημοκρατίας και θεσμικής τάξης, όχι μόνο ελληνικής, αλλά και ευρωπαϊκής. Είμαστε υπέρ της ουσιαστικής και άμεσης μεταρρύθμισης στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Χωρίς ανοχή απέναντι σε βολέματα και συντεχνίες. Αυτό όμως προϋποθέτει όχι μόνο έναν νέο νόμο για τις θεσμικές εγγυήσεις της ανεξαρτησίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Ένα νέο, συμφωνημένο και εγκεκριμένο από τη Βουλή, οργανόγραμμα. Δίκαιη και διαφανή αξιολόγηση του προσωπικού. Αυτά έπρεπε να είναι έτοιμα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορά στην ΕΡΤ και στο Φόρουμ Ευρωπαίων Προοδευτικών

Εν τω μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκ νέου για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ  κατά τη συνέντευξη Τύπου του «Φόρουμ Ευρωπαίων Προοδευτικών» στο Παρίσι.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω στους συναδέλφους μου γύρω από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η βίαιη διακοπή της εκπομπής της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θέτει ένα ζήτημα δημοκρατίας, ένα ζήτημα θεσμικό. Και θέτει επίσης ένα πρόβλημα που αφορά τη λειτουργία και την προγραμματική βάση της κυβέρνησης συνεργασίας που είναι μία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης», δήλωσε.

Ads

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής υπευθυνότητας σημειώνοντας: «Συμμετέχουμε ως σοσιαλιστικό κόμμα στην κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής υπευθυνότητας, ευρωπαϊκής υπευθυνότητας, για λόγους υπευθυνότητας απέναντι στον ελληνικό λαό, γιατί σεβόμαστε τις θυσίες του λαού μας, και έχουμε το καθήκον να προτείνουμε μία λύση στέρεη, χωρίς εξτρεμισμούς, που να δίνει προοπτική, αν έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε την ευρωπαϊκή αντίληψη σε ό,τι την λιτότητα, σε ότι αφορά το πρόγραμμα προσαρμογής».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τους συναδέλφους του και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίο, Μάρτιν Σούλτς, για την επιστολή που έστειλε στον Αντώνη Σαμαρά που, ως εκπρόσωπος του ανώτατου ευρωπαϊκού κοινοβουλευτικού οργάνου, έθεσε το πρόβλημα της δημοκρατικής νομιμότητας και επίσης το θέμα της δημοκρατικής δεοντολογίας.

«Πρέπει να σεβόμαστε τον πλουραλισμό, πρέπει να σεβόμαστε τις βάσεις των δημοκρατικών αξιών μας, όχι μόνο το πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν είναι μόνος σκοπός η αντοχή της οικονομίας, αλλά επίσης ο σεβασμός της δημοκρατικής πολιτικής και πολιτιστικής ατμόσφαιρας που είναι απολύτως συνώνυμη με την Ευρώπη. Γιατί για μας, η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα εγχείρημα οικονομικό είναι κυρίως ένα εγχείρημα κοινωνικό, ένα εγχείρημα ποιότητας των αξιών, ένα εγχείρημα ιστορικό και πολιτιστικό», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.