Συντηρείται για ακόμα μια μέρα η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις των σεναρίων από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και Γερμανίας αλλά και αυτήν της Κομισιόν. Πληθαίνουν τα σχετικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, ενώ και οι Γερμανοί βιομήχανοι τάχθηκαν υπέρ της αναδιάρθρωσης.

Ads

Ειδικότερα, τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο που κάνουν λόγο για επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πληθαίνουν, τονίζοντας μάλιστα ότι ένα «εναλλακτικό σχέδιο», με στόχο τη θωράκιση της Ε.Ε. απέναντι στη χρεοκοπία της Ελλάδας, βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν. Μεταξύ άλλων, στο πρωτοσέλιδό της, η Suddeutsche Zeitung γράφει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επεξεργάζονται το «σχέδιο Β» και πως «τράπεζες και ταμεία θα πρέπει σε περίπτωση επαπειλούμενης χρεοκοπίας να παραιτηθούν οικειοθελώς από ένα μέρος των απαιτήσεων τους».

Σήμερα επίσης, οι Γερμανοί βιομήχανοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα από την μερική και προσεκτική αναδιάρθρωση. Μετά τις αναφορές του γερμανικού οικονομικού Τύπου αλλά και της Goldman Sachs περί μελλοντικής αναδιάρθρωσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανιών Βιομηχανιών (ΒDI) Χανς-Πέτερ Κάιτελ ζητά να διαμορφωθεί άμεσα ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.

Παράλληλα, το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών IWH εκτιμά ότι προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, θα ήταν καλή ιδέα να υποθηκεύσει περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που παίρνει στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.

Ads

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βερολίνου Der Tagesspiegel ότι «οι φήμες και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ούτε βοηθούν, ούτε έχουν λογική. Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε αυτά τα σενάρια». Διαβεβαίωσε επίσης, ότι «ως Κομισιόν θα κάνουμε το παν, ώστε να επανέλθουν σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας τα κράτη εκείνα που δεν το έκαναν μέχρι σήμερα».

Συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τη διαγραφή μέρους του προτείνει από την πλευρά του ο ΣΥΝ. Ο εκπρόσωπος του, Πάνος Σκουρλέτης, ζήτησε «βαθιές και ριζικές αλλαγές» σε Ελλάδα και Ευρώπη, αναφέροντας ότι η επιμήκυνση που επιδιώκει η κυβέρνηση στο χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ συνδέεται με τη λήψη νέων μέτρων και τη μονιμοποίηση των πολιτικών του Μνημονίου. Ο ΣΥΝ προτείνει επίσης απευθείας δανεισμό των κρατών μελών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ, έκδοση ευρωομολόγου και ανάληψη δράσης κατά των κερδοσκόπων.

Την επιμήκυνση και αναχρηματοδότηση του συνόλου του ελληνικού χρέους ζητάει η Δημοκρατική Αριστερά. «Η κυβέρνηση μπορεί να έχει την ευθύνη μαζί με τη ΝΔ για το υπέρογκο συνολικό χρέος της χώρας, δεν έχει όμως και την αποκλειστικότητα των προτάσεων διεξόδου», δήλωσε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Στο μεταξύ, ο Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του στο γεύμα εργασίας που πραγματοποιεί το “Euro 50 Group”, δήλωσε σήμερα ότι «χτίζουμε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα, το ίδιο οφείλει να πράξει και η Ευρώπη, να αλλάξει τα πράγματα και να πάρει τη μοίρα στα χέρια της». «Πρέπει να υπάρξει μετεξέλιξη σε μια Ευρώπη με κοινή οικονομική πολιτική. Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στηρίξει το “άλμα” που απαιτείται γι΄αυτό», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα επανέλαβε τις προτάσεις του για την έκδοση του ευρωομολόγου υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα «ισχυρό εργαλείο που είναι κρίμα να μην διαθέτει η ΕΕ».

Από την πλευρά της, η Fitch Ratings προειδοποίησε για ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μέχρι τα τέλη του 2011.

Την ίδια στιγμή, στην ευρωζώνη συνεχίζεται η συζήτηση για τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Πηγή της ευρωζώνης δήλωσε ακόμα στο Reuters ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη από «ΑΑΑ» θα μπορούσαν να ενισχύσουν το Ταμείο με μετρητά.

Κάποιες χώρες της ευρωζώνης με υψηλά ελλείμματα, πιθανότατα θα χρειαστεί να αναδιοργανώσουν το χρέος τους ή να χρεοκοπήσουν, δηλώνει ο Andrew Bosomworth, διαχειριστής κεφαλαίων στην Pimco. Τονίζει ακόμα ότι οι χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο για να επιλύσουν το πρόβλημα, παρά το ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στα δικά τους ομόλογα.

Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έδωσε σήμερα τη διαβεβαίωση ότι σε μερικές εβδομάδες η Ευρώπη θα έχει μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν την «ενίσχυση της ασπίδας προστασίας του ευρώ». Ο Μπαρόζο, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, επανέλαβε ότι οι δραστηριότητες της ομπρέλας διάσωσης πρέπει να διευρυνθούν, τονίζοντας ότι η Μέρκελ «είναι αποφασισμένη να κάνει ότι είναι δυνατόν για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ. Ακολουθούμε και οι δύο την ίδια γραμμή». Διευκρινίζει επιπλέον ότι ο ίδιος δεν ζήτησε αύξηση του ποσού του Ταμείου Σταθερότητας, αλλά «επεσήμανα απλώς την αναγκαιότητα να είναι διαθέσιμο το συνολικό ποσό που έχει αποφασισθεί για τον μηχανισμό διάσωσης, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Πρέπει να είμαστε σε θέση ανά πάσα στιγμή να κάνουμε χρήση του πλήρους ποσού και είναι καλύτερα οι αποφάσεις αυτές να λαμβάνονται σε περιόδους σχετικής ηρεμίας και όχι υπό πίεση».