Διαψεύδει τόσο η ελληνική όσο και η γερμανική κυβέρνηση σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Zeit», σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Δεν γίνεται καμία συζήτηση για το θέμα της αναδιάρθρωσης», δήλωσε στο Reuters ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ads

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο είναι να μπορέσει η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει πιστώσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ως αντάλλαγμα για την εφαρμογή αυστηρών πολιτικών δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Μη κατονομαζόμενη πηγή που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρει ότι Γερμανοί δημόσιοι λειτουργοί αναλύουν το τι θα μπορούσε να σημάνει μια ελληνική αναδιάρθρωση για τις Γερμανικές Τράπεζες καθώς και για την σταθερότητα της Ευρωζώνης αλλά δεν έχουν ωστόσο καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα. «Αναζητούν ένα σχέδιο που να προετοιμάζει μια ελληνική αναδιάρθρωση. Δεν είναι κάτι που επιθυμούν, αλλά κάτι που αναγνωρίζουν» προσθέτει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονταν «απροετοίμαστοι για τις επιπτώσεις [μιας ενδεχόμενης ελληνικής αναδιάρθρωσης] στους ισολογισμούς των δικών τους τραπεζών. Έχουν αρχίσει να ψάχνουν τι λέει το Ελληνικό Σύνταγμα».

Το δημοσίευμα διέψευσε και η γερμανική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Μάρτιν Κράιενμπαουν, τόνισε πως η Γερμανία δεν σχεδιάζει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στην Ευρωζώνη υπάρχουν ζυμώσεις για μία «συνολική στρατηγική σταθεροποίησης» στο χώρο του ευρώ, σημείωσε και πρόσθεσε πως «σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελούν, ξεκάθαρα, μέρος αυτών των σκέψεων».

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε ότι υπάρχει αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σ΄αυτό μένει και η γερμανική κυβέρνηση». «Η χώρα , η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός, βρίσκονται σε ένα δύσκολο δρόμο. Η εξέλιξη στην Ελλάδα πρέπει πάντα να παρακολουθείται».

Στον απόηχο του δημοσιεύματος, ανοδικά κινήθηκαν τόσο το κόστος ασφάλισης (CDS) των ελληνικών κρατικών ομολόγων όσο και το spread των 10ετών τίτλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, τα credit default swaps (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διευρύνονταν νωρίτερα στις 915 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για την ασφάλιση κάθε 10 εκατ. ευρώ του ελληνικού χρέους κοστίζει 764.500 ευρώ. Επίσης, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund διευρυνόταν κατά 21 μονάδες στις 865 μονάδες βάσης.