Διέψευσε τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και κάλεσε «τα μέλη της κυβέρνησης να είναι προσεκτικά όταν αναφέρονται σε τέτοια θέματα», αφήνοντας αιχμές για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ads

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε «κακόβουλο και κακόπιστο» το σημερινό δημοσίευμα γερμανικού τύπου για «γερμανικά σχέδια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

«Ακόμα και το παραμικρό τέτοιο δημοσίευμα μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «θα αποστομώσουμε όσους διακινούν σενάρια καταστροφής όταν ως χώρα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαταστήσουμε πλήρως την αξιοπιστία μας».

Παράλληλα, ζήτησε από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να είναι «προσεκτικότατοι» όταν μιλούν, κυρίως, για θέματα δανειοδότησης της χώρας και τους συνέστησε να ακολουθούν «επ’ ακριβώς ότι λέει ο υπουργός Οικονομικών ή τις δικές του δημόσιες δηλώσεις».

Ads

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «οι εξελίξεις στην Ένωση χαρακτηρίζονται από ρευστότητα και γι΄ αυτό η χώρα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση».

«Το συμφέρον της Ελλάδας είναι ταυτισμένο με τη σταθερότητα στην Ευρώπη», δήλωσε και διευκρίνισε ότι «δεν εννοεί τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά ευρύτερα τη σταθερή πολιτική πορεία της εμβάθυνσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Σχετικά με το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την τρόϊκα, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε υπήρξε συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup, την οποία χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη».

Μάλιστα τόνισε ότι «οι τεχνικές λεπτομέρειες γι αυτό θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου που αφορά στις διαδικασίες για τη διαμόρφωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, αλλά και ευρύτερα στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Οι διαδικασίες αυτές αποφασίσθηκε να επιταχυνθούν, ώστε να συζητηθούν πολύ σύντομα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», κατέληξε.