Νέο πακέτο αλλαγών προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο κυβέρνησης και τρόικας, προκειμένου να «κλειδώσει» η τρίτη δόση του δανείου τον Δεκέμβριο. Οι αλλαγές θα έρθουν ήδη από τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρουν «Τα Νέα» και θα επικεντρώνονται στα εργασιακά, το Ασφαλιστικό και τις ΔΕΚΟ. Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση αντιδρά στο νέο μνημόνιο.

Ads

Η αγορά εργασίας θα είναι το πρώτο πεδίο δοκιμασίας, με την τρόικα να ζητά αλλαγές που φέρνουν το τέλος των κλαδικών αλλά και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας, ενώ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, που με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων.

Επίσης, θα αποσυρθεί η διάταξη που επιτρέπει στο υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, ενώ θα τροποποιηθεί η νομοθεσία για την προστασία της εργασίας ώστε να επιμηκυνθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες σε ένα χρόνο και να διευκολυνθεί η χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.

Τέλος, θα τροποποιηθεί και η νομοθεσία για τη διαιτησία έτσι ώστε καθένα από τα δύο μέρη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία αν διαφωνεί με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, χωρίς εξαιρέσεις στο αντικείμενο ή την κάλυψη.

Ads

Όσον αφορά στο Δημόσιο, τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, όπου είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περικοπές επιδομάτων. Η τρόικα συνιστά «γενικό κανόνα, να αποφεύγονται αυξήσεις στις αμοιβές των υπαλλήλων ως αποτέλεσμα της διαδικασίας μετάβασης στο νέο σύστημα». Παράθυρο και για την περικοπή κοινωνικών προγραμμάτων με «ακύρωση των λιγότερο αποτελεσματικών» ώστε να εξοικονομηθούν δαπάνες.

Στους υπόλοιπους τομείς, το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει επιγραμματικά νέες προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος έως τον Ιούνιο του 2011, αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1/1/11, εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους ΟΤΑ, μείωση προσωπικού και μισθών αλλά και αύξηση τιμής εισιτηρίων στον ΟΣΕ, αυξήσεις στα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες, νομοσχέδιο έως τον Δεκέμβριο για τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς και εφαρμογή της συμμετοχής 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Αύξηση φόρων, μείωση μισθών

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», αν δεν ανακάμψουν τα φορολογικά έσοδα μέχρι τον Σεπτέμβριο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρόκειται να προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ κατά 12 εκατοστιαίες μονάδες σε ευρεία γκάμα προϊόντων. Η κυβέρνηση ήδη έχει προετοιμάσει ένα βαρύ πακέτο πρόσθετων φόρων ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι μάλλον θα πρέπει να αναμένουν περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός τους, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιτρέπει για το 2011 το κονδύλι των μισθών και συντάξεων του προϋπολογισμού ν’ αυξηθεί μόλις κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος φτάνοντας στα 27,6 δισ. ευρώ από τα 26,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για ονομαστική αύξηση 2%, η οποία εξανεμίζεται αν συνυπολογιστεί η μισθολογική ωρίμαση. Σε πραγματικούς όρους, μετά δηλαδή την επίπτωση του πληθωρισμού, οι μισθοί θα υποστούν νέα μείωση της τάξης του 3%.