Έντονη κριτική ασκεί σχετικά με το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» η αντιπολίτευση. «Εξειδίκευση των αντιλαϊκών μέτρων» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου, που στόχο έχει «την εξολόθρευση των στοιχειωδών εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «κυβέρνηση και τρόικα βρέθηκαν μπροστά στην φανερή αποτυχία της πολιτικής τους και αποφάσισαν νέα πρόσθετα μέτρα, απολύτως στην ίδια αδιέξοδη κατεύθυνση». Για «νέα μεγαλύτερα δεινά» κάνει λόγο η ΝΔ, ενώ το ΛΑΟΣ σημειώνει πως «η συνταγή της τρόικας είναι ατελέσφορη και βαθαίνει την κρίση».

Ads

«Το νέο Μνημόνιο φέρνει στο λαό μας νέα μεγαλύτερα δεινά. Αυτοί που το ψήφισαν, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι υπάρχει άλλη διέξοδος για τον τόπο. Και την προτείνει με συγκεκριμένα μέτρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Το νέο μνημόνιο αποτελεί εξειδίκευση των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούν κυβέρνηση, τρόικα και μεγαλοεπιχειρηματίες» αναφέρει το ΚΚΕ, ενώ σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «κυβέρνηση και τρόικα βρέθηκαν μπροστά στην φανερή αποτυχία της πολιτικής τους και αποφάσισαν νέα πρόσθετα μέτρα, απολύτως στην ίδια αδιέξοδη κατεύθυνση».

« Όποια προσπάθεια κι αν κάνουν οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού αυτό θα είναι το πραγματικό περιεχόμενο των ομιλιών του, είτε στις 3 Σεπτέμβρη, είτε στη Δ.Ε.Θ. Αυτή η κυβέρνηση μόνο επικαιροποιημένα μνημόνια μπορεί να μας φέρνει. Γι αυτό πρέπει να ηττηθεί. Έμπρακτα λοιπόν να απαντήσουμε με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με πρώτη αυτή που ετοιμάζουν τα συνδικάτα στη Δ.ΕΘ., αλλά και στις 29 Σεπτεμβρίου, συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή απεργία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

«Το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο αποτελεί εξειδίκευση των αντιλαϊκών μέτρων που από κοινού θα προωθήσουν το επόμενο διάστημα κυβέρνηση, τρόικα και μεγαλοεπιχειρηματίες. Επιδίωξή τους δεν είναι μόνο να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά ξεζουμίζοντας ακόμα περισσότερο τον εργάτη και εκτοπίζοντας τους μικρομεσαίους, να διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη υψηλή κερδοφορία των μονοπωλίων, ενισχύοντας την κυριαρχία τους. Στο στόχαστρό τους βρίσκεται σταθερά η εξολόθρευση των στοιχειωδών εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Όσες μεγάλες θυσίες κι αν κάνουν, δεν θα υπάρξει κανένα όφελος για τους ίδιους. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να δώσουν ενιαία απάντηση, να συγκροτήσουν ενιαίο παλλαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης, για την ανατροπή του μνημονίου, του «ευρωμονόδρομου», για το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τις ανάγκες του λαού», αναφέρει το ΚΚΕ.

«Η συνταγή της τρόικας είναι ατελέσφορη και βαθαίνει την κρίση. Όσο η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις που πνίγουν την επιχειρηματικότητα και την αγορά, τόσο πιο γρήγορα θα οδηγείται , δυστυχώς, στην λήψη σκληρότερων και αντιλαϊκότερων μέτρων» δηλώσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Όσοι το τελευταίο διάστημα επενδύουν, για τους δικούς τους λόγους, στην “νεομετρολογία και τη νεομνημολογία”, να γνωρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση απλώς παραπλανούν τον ελληνικό λαό. Ας αναλογιστούν όμως ότι ο εκφοβισμός των πολιτών με ανύπαρκτα σενάρια, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην μεγάλη, την εθνική προσπάθεια που καταβάλει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση για την ανάταξη της οικονομίας και τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. «Έστω και τώρα τους καλώ να εγκαταλείψουν αυτήν την απαράδεκτη προσπάθειά τους και ας αναζητήσουν άλλα “πεδία δόξης”, λιγότερο επικίνδυνα».