Στην εφαρμογή σχεδίου δράσης «χωρίς προηγούμενο», για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, συμφώνησαν οι «27» στις Βρυξέλλες, όπως μεταφέρουν διπλωματικές πηγές. Ταυτόχρονα, κρίθηκε «αναγκαία» η δημιουργία μόνιμου Ταμείου στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά αυτή εξακολουθεί να εξαρτάται -για τη Γερμανία- από μία αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ads

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση προβλέπει ενισχυμένη επιτήρηση των εθνικών οικονομικών επιλογών αλλά και νέες κυρώσεις (πιο γρήγορες επεμβάσεις) σε βάρος των χωρών που εμφανίζονται υπερβολικά επιεικείς με το δημοσιονομικό τους έλλειμμα). Μάλιστα, για πρώτη φορά, οι κυρώσεις (με τη μορφή δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων) θα μπορούν να αποφασίζονται και για προληπτικούς λόγους, δηλαδή προτού μία χώρα υπερβεί το ευρωπαϊκό όριο (3%) του δημοσιονομικού ελλείμματος -αρκεί να παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητική τάση. Οι κυρώσεις θα εφαρμόζονται και στις χώρες οι οποίες εμφανίζουν χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ και δεν το μειώνουν αρκετά γρήγορα.

Νωρίτερα, οι γερμανικές πιέσεις για αναθεώρηση της Συνθήκης, με στόχο την προώθηση διαδικασίας ελεγχόμενης πτώχευσης αλλά και της δυνατότητα αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου για τους «αδύναμους κρίκους» της Ένωσης, προκάλεσαν τη δυσφορία της πλειοψηφίας των κρατών – μελών της ΕΕ, η οποία αντιτίθεται.

«Εμείς, στη Γερμανία, είμαστε της γνώμης πως χρειαζόμαστε μια τροποποίηση των Συνθηκών, με τρόπο ώστε να αντιδράσουμε στο μέλλον σε κρίσεις που θέτουν σε κίνδυνο το ευρώ στο σύνολό του», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, η οποία αποσκοπεί στην παρουσίαση, εντός των προσεχών μηνών, από τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, προτάσεων για αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, η καγκελάριος έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Είναι αλήθεια: μια γαλλογερμανική συμφωνία δεν είναι το παν στην Ευρώπη. Όμως είναι, επίσης, αλήθεια ότι χωρίς συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, δεν είναι δυνατό να γίνουν πολλά πράγματα».

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την πρόταση ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ, για να αποκτήσει η Ευρωζώνη ένα δίχτυ χρηματοπιστωτικής ασφάλειας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ωστόσο απέρριψε τη γερμανική πρόταση για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων στα κράτη με υπερβολικά υψηλά ελλείμματα ή χρέος. «Το βρίσκω απαράδεκτο η αλλαγή της συνθήκης να εξυπηρετεί στην ελάττωση των δικαιωμάτων ψήφου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Η Γαλλία και η Γερμανία είναι «εντελώς ανεύθυνες που βάζουν στο τραπέζι χίμαιρες με νέες συνθήκες. Οι αποφάσεις της ΕΕ δεν λαμβάνονται στη Ντοβίλ», ανέφερε από την πλευρά της η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξουμε τις συνθήκες για να αλλάξουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας, και ευτυχώς».

Για «λάθος ιδέα σε λάθος χρόνο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, σημειώνοντας ότι ο ίδιος γνωρίζει 2-3 χώρες οι οποίες είναι αποφασισμένες να πουν «όχι» και πως μία ανάλογη απόφαση απαιτεί ομοφωνία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ, ζήτησε να υιοθετηθούν αυτόματες κυρώσεις κατά των χωρών της Ευρωζώνης με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα. Υπέρ μιας αλλαγής της ευρωπαϊκής Συνθήκης, αν αυτό είναι απαραίτητο για να τεθεί σε εφαρμογή ένας «μόνιμος μηχανισμός» βοήθειας για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζώνη του ευρώ, τάχθηκε λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Μάρι Κιβινιέμι.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν το «χαμηλότερο δυνατό» προϋπολογισμό για την ΕΕ το 2011, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι η Ένωση διαχειρίζεται με υπευθυνότητα τα οικονομικά της.

Aντιρρήσεις Παπανδρέου για τη ψήφο

«Το μήνυμα μας είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού λαού, της πορείας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας μας, αλλά και της βούλησης όλων μας να συνεχίσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι μια ισχυρή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες (αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για έναν ισχυρό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πρώτη στιγμή που υπήρξε η κρίση του χρέους της χώρας μας και οι επιθέσεις από τις αγορές». «Εμείς ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και σήμερα συζητιέται αυτό το πολύ μεγάλο θεσμικό πρόταγμα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για τις κυρώσεις, σημείωσε: «εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, μπορούν να ενισχυθούν, αλλά η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, είναι κάτι για το οποίο εμείς είμαστε αρνητικοί», θεωρώντας πως μια τέτοια εξέλιξη «υπονομεύει τελικά και τη δημοκρατική βούληση των πολιτών μας και των λαών».

Τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφορικά με την προσπάθεια δημιουργίας ενός πραγματικού μηχανισμού στήριξης των χωρών που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις, δήλωσε ότι υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Ρασμούσεν.

*Η αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα (15.30 ώρα Βρυξελλών) συνάντηση του κ.Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, αναβάλλεται για αύριο (στις 14.30), ύστερα από αίτημα της ελληνικής πλευράς λόγω των υποχρεώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της ΠΓΔΜ.

Συνάντηση Σαμαρά – Ρομπάι

Μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε:

«Ειδικά για την Ελλάδα, τον ενημέρωσα ότι η ΝΔ υποστηρίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση. Έχουμε, όμως, σοβαρό πρόβλημα με τα αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής, συσταλτικής οικονομικής πολιτικής, που περισσότερο επιδεινώνουν την ύφεση παρά περικόπτουν το έλλειμμα.

(…)

Βρήκα, επιπλέον, την ευκαιρία να δηλώσω στον κ. Ρομπάι ότι θα είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που πολλοί εμφανίζουν ως ουσιώδες στοιχείο στον υπό σύσταση μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Και υπεστήριξα με θέρμη ότι μία ελεγχόμενη πτώχευση, είναι πτώχευση για τη χώρα που την υφίσταται και ελεγχόμενη για όλες τις υπόλοιπες. Μπορεί να λειτουργήσει, όχι ως μηχανισμός διάσωσης των αδύναμων χωρών, αλλά ως μηχανισμός που τις διαχωρίζει, τις ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, τις ισχυρότερες. Και, αντί να καθιστά έτσι ισχυρότερη, γενικά, την Ευρωζώνη, αποδυναμώνει την ενότητα της Ευρωζώνης. Και θα ήταν μεγάλο λάθος».

Ο ίδιος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «παίζει με τους θεσμούς» και πως έχει θέσει τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Επιπλέον, του καταλόγισε τάσεις «βοναπαρτισμού».

*Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε: «Με τη συνέντευξη του στις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί, χωρίς αποτέλεσμα βέβαια, να ξεπεράσει την απίστευτη ανακολουθία του και τη δυσχερέστατη θέση στην οποία περιήλθε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ακολουθεί τη γνωστή τακτική του κόμματός του να προσπαθούν να εξαπατήσουν τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τη στάση της ΝΔ απέναντι στην ελληνική πραγματικότητα».

ΛΑ.Ο.Σ: «Οι Γερμανοί χρωστάνε στην Ελλάδα»

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγόρησε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ότι επιχειρεί να περάσει πάνω από τις αδύναμες χώρες της ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι Γερμανοί χρωστάνε στην Ελλάδα τις πολεμικές αποζημιώσεις, που θα μηδένιζαν το έλλειμμα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι Γερμανοί, με τα καταστήματα που έχουν στην Ελλάδα, «απομυζούν» τον ιδρώτα των Ελλήνων και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν.

Κατά των κυρώσεων η ΔΑ

«Αυτό που χρειάζονται οι πολίτες και τα κράτη μέλη της Ένωσης δεν είναι οι οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις εν ονόματι της οικονομικής ορθοδοξίας, αλλά η καθολική αλληλεγγύη και η ουσιαστική προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.