Την έντονη ανησυχία τους για την ολιγωρία που επιδεικνύει το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά στις διαδικασίες χρηματοδότησης κάθε μορφής έρευνας και ειδικά αυτής που διεξάγεται από νέους επιστήμονες επισημαίνουν οι πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις 10 πανεπιστημίων, με επιστολή τους στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Ads

Οι ακαδημαϊκοί εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας Αχιλλέα Μητσό «για την έστω και σύντομη προσφορά του», με την ευχή «οι επισημάνσεις του να εισακουστούν από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και να συμβάλουν στην αλλαγή των μέχρι τώρα ακολουθούμενων επιζήμιων τακτικών».

Το κείμενο της επιστολής αναφέρει τα ακόλουθα:

«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την παραίτηση του κ. Αχ. Μητσού από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας. Η παρουσία του στη θέση αυτή και η μακροχρόνια διεθνής εμπειρία από τη θητεία του σε ανώτατες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συναφή αντικείμενα αποτελούσαν εγγύηση για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων. Τέτοια προβλήματα είναι η ανυπαρξία κρατικής πολιτικής για την έρευνα, η απουσία ενίσχυσης της διδακτορικής και μεταδιδακτορικής έρευνας που διεξάγεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, η ενίσχυση της καινοτομίας και της αριστείας κ.ά.

Ads

Από τις δηλώσεις, που συνόδευσαν την παραίτηση του κ. Μητσού, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις του για έγκαιρη προώθηση των διαδικασιών χρηματοδότησης κάθε μορφής έρευνας και ειδικά αυτής, που διεξάγεται από τους νέους επιστήμονες (διδάκτορες και μεταδιδάκτορες). Για παράδειγμα, εξαιτίας καθυστερήσεων, σημαντικός αριθμός υποτρόφων του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» σύντομα θα αποκλειστεί από την χρηματοδότηση λόγω εκπνοής του χρονικού ορίου για τη λήψη των διδακτορικών τους διπλωμάτων. Επίσης, οι καθυστερήσεις με ατέρμονες διαδικασίες επιλογής που ακολουθούνται στο πλαίσιο της αξιολόγησης των προγραμμάτων «ΘΑΛΗΣ», οδηγούν σε απώλεια πολύτιμων πόρων, ενώ παράλληλα ακυρώνουν κάθε έννοια ανταγωνιστικότητας και πρωτοτυπίας σε τομείς της εφαρμοσμένης έρευνας που μπορούν να στηρίξουν την οικονομία. Τελικά, τα παραπάνω συμβάλλουν σημαντικά στη διαρροή του πλέον εύρωστου νέου επιστημονικού δυναμικού της χώρας προς Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της αλλοδαπής.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον κ. Μητσό για την έστω και σύντομη πρόσφατη προσφορά του και ευχόμαστε οι επισημάνσεις του να εισακουστούν από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και να συμβάλουν στην αλλαγή των μέχρι τώρα ακολουθούμενων επιζήμιων τακτικών.

Με τιμή

Αντιπρύτανις, πρόεδρος Ε.Λ.Κ.Ε και Προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγήτρια Σοφία Κουίδου – Ανδρέου
Πρύτανης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, Αν. Καθηγητής Γεώργιος Χαρβαλιάς
Αντιπρύτανης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Έρευνας Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Δημήτριος Καλπαξής
Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Ισαάκ Λαγαρής
Αντιπρύτανις Έρευνας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Αγγελική Δημητρακοπούλου
Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Θωμάς Σφηκόπουλος
Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αν. Καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης
Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Προσωπικού και Ηλεκτρονικής Διακίνησης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αν. Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος
Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και Στρατηγικού Σχεδιασμού Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής Βασίλειος Τουρασής
Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Βασίλειος Χρυσικόπουλος»


Συνάντηση Πανάρετου – Παπούλια

Για τον επερχόμενο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και για τα φαινόμενα «αναξιοκρατίας, κακοδιαχείρισης και λογοκλοπής» που έχουν υποπέσει στην αντίληψη του υπουργείου Παιδείας, ενημέρωσε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο για την κατάσταση στα πανεπιστήμια, για τα κύρια σημεία του νέου νόμου αλλά και τις εξελίξεις στον χώρο της έρευνας με την εισαγωγή των διεθνών αξιολογήσεων ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα κονδύλια για την έρευνα μια και μόνο μέσω μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής αξιοποίησης των κονδυλίων αυτών θα μπορέσει η χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα» δήλωσε ο υφυπουργός.

«Τον ενημέρωσα επίσης για τις προσπάθειες που κάνουμε για αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, αλλά και για την αντιμετώπιση και πρόληψη αρνητικών φαινομένων αναξιοκρατίας, κακοδιαχείρισης και λογοκλοπής» κατέληξε ο κ. Πανάρετος.

Αρνήθηκαν να συναντηθούν με τους ακαδημαϊκούς των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, σχεδόν οι μισοί πρυτάνεις των Ελληνικών πανεπιστημίων δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Έλληνα Πρέσβη στην Ουάσινγκτον Βασίλειου Κασκαρέλη για συνάντηση με ακαδημαϊκούς από τις ΗΠΑ. Επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αυτός ήταν ένας τρόπος έκφρασης με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Η πρόσκληση πάντως, ήρθε εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας κι όχι από το υπουργείο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, συζητήθηκαν τρόποι για συνεργασία μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και ανταλλαγής φοιτητών.