Πλήθος νέων μέτρων και νομοσχεδίων αναμένονται το φθινόπωρο, στο πλαίσιο του μνημονίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας». Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι «για να ξεπεράσουμε το μνημόνιο πρέπει να το εφαρμόσουμε», ενώ διαβεβαιώνει ότι ούτε το υπουργείο ούτε η κυβέρνηση συνολικά πρόκειται να πάρει νέα μέτρα περιορισμού του εισοδήματος των πολιτών.

Ads

Μέτρα και νομοσχέδια

Μεταξύ άλλων, δρομολογούνται αύξηση των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς και των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, επαναφορά του «εισιτηρίου» στα δημόσια νοσοκομεία, μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων αλλά και μέτρα για την οικονομική εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει και φορολογικά μέτρα που μπορεί να περάσουν και μέσω του «μίνι φορολογικού νομοσχεδίου» που θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο. Αναμένεται η εισαγωγή των «πράσινων τελών» καθώς και νέα αύξηση των φόρων πολυτελείας.

Ακόμα, θα παρουσιαστεί και το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Όσον αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους, έρχονται το νέο μισθολόγιο για την εξίσωση μισθών και επιδομάτων, μείωση στον αριθμό των υπαλλήλων με την εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», καθώς και μετατάξεις προσωπικού.

Ads

Ανάμεσα στα μέτρα υπό διαπραγμάτευση είναι και η αναθεώρηση του καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά αλλά και η επαναξιολόγηση των κοινωνικών παροχών. Επίσης, στα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι και ο «Καλλικράτης», το πάγωμα των συντάξεων για το 2011, αλλά και η αύξηση του φόρου το 2012 στα μη αλκοολούχα ποτά. Τέλος, μένει να αποσαφηνιστεί αν και πότε θα γίνει αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρισμού στο πλαίσιο του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Για να ξεπεράσουμε το μνημόνιο πρέπει να το εφαρμόσουμε»

«Με το ασφαλιστικό έκανα το καθήκον μου απέναντι στη χώρα και τους πολίτες. Οποιος κάνει το καθήκον του, αργά η γρήγορα δικαιώνεται», τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία». Για τον ίδιο, μόνο μία περίπτωση υπάρχει να ξεπεράσει η Ελλάδα το μνημόνιο: «να το εφαρμόσει με σαφή και απαρέγκλιτο τρόπο».

Ακόμα, επισημαίνει ότι τα περισσότερα επικουρικά ταμεία είναι σε καλή κατάσταση. Επιτίθεται σ’ όσους υποδαυλίζουν το θυμό της κοινωνίας αποκαλώντας τους λαϊκιστές και δημαγωγούς, διερωτώμενος: «Άραγε δεν φοβούνται την πτώχευση της χώρας;».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέο μέτρο, ο υπουργός απαντά ότι «προφανώς και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και από την κυβέρνηση συνολικά», προσθέτοντας ότι στο υπουργείο Εργασίας ολοκληρώνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές και το ίδιο συμβαίνει και στο υπουργείο Οικονομικών».

«Περαιτέρω μέτρα περιορισμού του εισοδήματος δεν πρόκειται να ληφθούν. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Από εδώ και στο εξής η ανόρθωση της χώρας θα συντελεστεί με την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, και κυρίως, με την ανάπτυξη, δηλαδή με την επανεκκίνηση της λειτουργίας των μηχανών της ελληνικής οικονομίας», διευκρινίζει.

«Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας, με όσα λένε, φροντίζουν να ξεγελάσουν τους πολίτες, ώστε να αποφύγουν την πολιτική αποδοκιμασία τους στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Αμέσως μετά, θα προχωρήσουν σε νέα μέτρα μείωσης των εισοδημάτων, όπως αυτά περιγράφονται με ακρίβεια στο μνημόνιο καθώς και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ.

Η Κυβέρνηση «έχει ήδη συμφωνήσει με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. να προχωρήσει σε νέα λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων και της δημόσιας περιουσίας, έχοντας ως μοναδικό μέλημα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας. Ο Υπουργός Εργασίας, στην ουσία μας λέει πρώτα ψηφίστε μας και μετά ελάτε να πληρώσετε το λογαριασμό», προσθέτει ο Δημήτρης Στρατούλης.