Αυξήσεις έως 50% στα τιμολόγια της ΔΕΗ την τριετία 2011 – 2013 προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στο μεταξύ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα μπορούσαν να έχουν μηδενικούς ρύπους.

Ads

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, η ΡΑΕ προτείνει τη σταδιακή, σε τρία χρόνια, αύξηση της τιμής κατά 50% για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες.

Ακόμα, προτείνεται αύξηση 7,5% – 15% για τις μεσαίες καταναλώσεις, 25% – 33% για τους αγρότες και 10% για τη βιομηχανία. Αντίθετα, συνολική μείωση 6,5% – 16% προτείνεται για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Ευνοημένοι θα είναι και οι έμποροι καθώς για εκείνους το κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος θα μειωθεί έως 15% συνολικά στην τριετία.

Αντιδράσεις

Κατά των αυξήσεων της ΔΕΗ τάσσεται με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζομένους σε «αγωνιστικό μέτωπο» για κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων, καθώς και για φτηνότερο κατά 30% φως, νερό και τηλέφωνο για τους άνεργους και χαμηλά αμοιβόμενους.

Ads

«Τα λαϊκά νοικοκυριά δεν αντέχουν τα ήδη πανάκριβα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αν υλοποιηθούν οι υπέρογκες αυξήσεις που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ακρίβεια που φουντώνει και τις νέες αυξήσεις του ΦΠΑ, κυριολεκτικά θα δεχθούν τη χαριστική βολή», αναφέρει και τονίζει ότι από τις αυξήσεις της ΔΕΗ , «ωφελημένοι θα βγουν θα βγουν οι ιδιωτικοί όμιλοι που έχουν εισέλθει στην «απελευθερωμένη» αγορά και οι μεγαλομέτοχοι της ΔΕΗ ΑΕ».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αυξήσεις «θα αποτελέσουν ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, που θα εκθεμελιώσει κυριολεκτικά τα λαϊκά εισοδήματα και θα τινάξει στον αέρα τον πληθωρισμό και την οικονομία, ιδιαίτερα την αποδοτικότητά της».

«Επιβεβαιώνεται ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η άλλη όψη μιας άγριας εισπρακτικής κερδοσκοπίας με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», προσθέτει και επισημαίνει την ανάγκη για «ένα μεγάλο κίνημα και ένα ενιαίο μέτωπο των λαϊκών δυνάμεων που θα αποτρέψει τα σχέδια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Ανακύκλωση του διοξειδίου του άνθρακα

Παράλληλα, ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζουν ότι οι λιγνιτικές μονάδες σε μερικά χρόνια θα μπορούσαν να αποκτήσουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, παρ’ όλο που θα εξακολουθούν να λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.

Συγκεκριμένα, ανέπτυξαν τεχνολογία, βάσει της οποίας το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συλλέγεται σε κατάλληλες μονάδες επεξεργασίας και να χρησιμοποιείται στη συνεχεία για την κίνηση αυτοκίνητων, τη θέρμανση κτιρίων ή ακόμα και για καύση στα λιγνιτικά εργοστάσια. Η επεξεργασία αυτή του διοξειδίου του άνθρακα απαιτεί έντονη ηλιοφάνεια και γι αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χώρα μας αποτελεί ιδανική περιοχή.