Την απόσυρση της ρύθμισης για την αύξηση του ωραρίου στο Δημόσιο από τις 37,5 στις 40 ώρες την εβδομάδα, ζητεί η ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ads

Η κατάθεση της ρύθμισης, σύμφωνα με το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων, συνδέεται με τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων και την καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο σε βάρος κυρίως των νέων (που το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει το 37%) και της λειτουργίας των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Παράλληλα, υποστηρίζει πως επιδεινώνει τη θέση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες (νοσοκομεία, μηχανογραφικές υπηρεσίες, εργαστήρια, τομείς Αυτοδιοίκησης κ.ά.) και δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Αθυγιεινά, καθώς με τη συγκεκριμένη ρύθμιση «καταργούνται συλλήβδην και ισοπεδωτικά» οι ρυθμίσεις για λιγότερη έκθεση σε επιβλαβείς συνθήκες και παράγοντες για την ίδια την υγεία τους. Όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, η μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο μέσα και από την αύξηση των ωρών εργασίας, προσλαμβάνει χαρακτηριστικά ευρύτερων αρνητικών επιπτώσεων και εξελίξεων για το μέλλον των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή, προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση των ωρών εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, από 37,5 σε 40. Το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες, σύστημα με το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά πως θα επέλθει μείωση του κόστους κατά 25%. Το 40ωρο, η απογευματινή λειτουργία σε όσες υπηρεσίες απαιτείται, αλλά και το ενιαίο μισθολόγιο, θα εφαρμοστούν από το φθινόπωρο, είπε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Ads