Η απόπειρα της κυβέρνησης να παρουσιάσει μία εικόνα ενότητας και συντονισμένης πορείας προς την ανάκαμψη, όπως αυτή καταγράφηκε με την κοινή παρουσία Σαμαρά και Βενιζέλου σε εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού, επισκιάστηκε από τρανταχτές παλινωδίες στο εσωτερικό της. Το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες ήρθαν τα πάνω κάτω σε δύο κομβικά ζητήματα πολιτικής, τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο και τις συντάξεις, καταδεικνύει τα προβλήματα λειτουργικότητας της τρικομματικής κυβέρνησης σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία επιχειρεί να εκπέμψει ένα κλίμα θετικής έκβασης των πραγμάτων.

Ads

 
Έως την Πέμπτη το απόγευμα, το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυε σε όλους τους τόνους ότι η διάταξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, η οποία θα καταργούσε τη διαδικασία προσωρινών διαταγών που αποτρέπουν την απομάκρυνση συμβασιούχων δημοσίων υπαλλήλων πριν από την έκδοση οριστικών δικαστικών αποφάσεων, θα εφαρμοζόταν κατά γράμμα και πως το ζήτημα θα επιλυόταν προς αυτήν την κατεύθυνση έως το βράδυ της ίδιας ημέρας.
 
Ωστόσο, μπροστά στην πεισματική άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη να υπογράψει την επίμαχη διάταξη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέσυρε τη ρύθμιση, με τον ΓΓ της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο να ανακοινώνει ότι το θέμα παραπέμπεται προς περαιτέρω συζήτηση μετά το Πάσχα. Είχαν μεσολαβήσει δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, σύμφωνα με τις οποίες όφειλε μεν να τηρηθεί η διαδικασία των προσωρινών αποφάσεων αλλά με ένα χρονικό όριο κάποιων μηνών.
 
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αυτή τη φορά η αντιπαράθεση γύρω από ένα κομβικό ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής ξεπέρασε τα όρια του ανταγωνισμού ανάμεσα στα τρία κόμματα και έφτασε στο σημείο να αφορά δύο υπουργούς του ίδιου κόμματος. Αυτό ακριβώς υπογράμμιζαν το πρωί και στην Ηρώδου Αττικού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για πρόβλημα της ΔΗΜΑΡ και όχι της κυβέρνησης η οποία θα εφάρμοζε απρόσκοπτα τη ρύθμιση. Βέβαια, οι μετέπειτα εξελίξεις τους διέψευσαν με το παραπάνω.
 
Με το θρίλερ στο ζήτημα των συμβασιούχων του δημοσίου να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το μεσημέρι της Πέμπτης, η κυβέρνηση δημιούργησε ακόμη ένα μέτωπο, στον νευραλγικό τομέα των συντάξεων. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης πρόσφερε ένα πρώτης τάξεως σκοτσέζικο ντους στους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη σύσκεψη ανάμεσα στον Γιάννη Βρούτση και τον Γιάννη Στουρνάρα, στην έδρα του υπουργείου Οικονομικών. Αρχικά τους ενημέρωσε ότι το πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δανειακής δόσης των 8,8 δις θα περιλάμβανε μείωση κατά 30-35% των νέων συντάξεων που αφορούν στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι οποίοι προέρχονται από το παλιό ΤΕΒΕ. Στη συνέχεια ο ίδιος μπήκε στη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών και μετά από λίγη ώρα προσέγγισε ξανά τους δημοσιογράφους για να τους διευκρινίσει ότι τελικά η ρύθμιση δεν θα περιληφθεί στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο.
 
Τα κινητά των δημοσιογράφων πήραν φωτιά, ενώ παράλληλα άρχιζε να γίνεται γνωστό ότι η διάταξη βρισκόταν στο πολυνομοσχέδιο που είχαν στα χέρια τους από το πρωί οι κυβερνητικοί εταίροι οι οποίοι φέρονται να εξέφρασαν αντιρρήσεις. Μέσα σε όλο αυτό το κομφούζιο, ο υπουργός Εργασίας απέφυγε να διασαφηνίσει αν η μείωση των συντάξεων στον ΟΑΕΕ, η οποία «κράτησε» ως είδηση για λιγότερο από μισή ώρα, θα εφαρμοστεί στο μέλλον.
 
Όλες αυτές οι παλινωδίες, οι οποίες καταγράφηκαν μόλις μέσα σε λίγες ώρες, έρχονται να προστεθούν στην κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΝΔ γύρω από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανεργία με «άρωμα» ρουσφετιών σαν αυτά από τον παλιό καλό καιρό.
 
Άλλωστε, ακόμη να σβήσει ο καπνός από τις φωτιές που έχει ανάψει στην κυβέρνηση η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος – με το βλέμμα στις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις – αφενός διατυπώνει μετ’ επιτάσεως το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ένα μέτρο το οποίο επέβαλε ο ίδιος, αφετέρου ασκεί πιέσεις για ανασχηματισμό στοχεύοντας στη συμμετοχή περισσότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο τρικομματικό σχήμα.