Αποσύρεται οριστικά διάταξη που υπήρχε στο πολυνομοσχέδιο και προέβλεπε μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ έως και 35%, έπειτα από θύελλα αντιδράσεων που εκδηλώθηκε την Πέμπτη. Την απόσυρση της διάταξης ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη που ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, Εργασίας Ι. Βρούτση και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους Π. Κουκουλόπουλο, Γ. Κουτρουμάνη και Φ.Σαχινίδη.
 
Ειδικότερα, η διάταξη προέβλεπε τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθανε έως και το 130% επί του συντάξιμου μισθού, για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.
 
Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι η αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης, αποτελούσε ισοδύναμο μέτρο του τέλους 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που δεν θα επιβληθεί τελικά, ενώ δεν θα οδηγούσε σε μειώσεις μεγαλύτερες του 10%.
 
Η ΓΣΕΒΕΕ όμως υποστηρίζει πως η μείωση απειλούσε το σύνολο των συντάξεων του Οργανισμού και θα έφθανε έως το 35%.
 
Μάλιστα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς είχε απειλήσει με αποχώρηση της Ένωσης από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ, ενώ ο αντιπρόεδρος Νίκος Σκορίνης, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η ΓΣΕΒΕΕ από τα μέλη της στάση πληρωμών προς τον Οργανισμό σε περίπτωση που το υπουργείο Εργασίας επέμενε στην επίμαχη διάταξη.
 
Νωρίτερα το μεσημέρι η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ζητώντας συνάντηση μαζί τους, τόνιζε μεταξύ των άλλων ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία, «σφαγιάζονται οι συντάξεις κατά 35% ανεξαρτήτως του ύψους».
 
Λίγη ώρα πριν, ο κ. Βρούτσης είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη της διάταξης και, όπως είχε πει, αυτή η απόφαση είχε ληφθεί, επειδή ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν ο υπολογισμός της σύνταξης στο ΤΕΒΕ ήταν στο 130% του μισθού, ενώ στα υπόλοιπα ταμεία διαμορφώνεται στο 100%.

Πάντως οι σφοδρές αντιδράσεις οδήγησαν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση.