Τρεις δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται σε κυριακάτικες εφημερίδες για τον φράχτη στον Έβρο και το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των Public Issue, Alco και Marc, για λογαριασμό των εφημερίδων «Καθημερινή της Κυριακής», «Πρώτο Θέμα» και «Έθνος της Κυριακής», αντίστοιχα, το 60% έως 80% «συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί» με την κατασκευή φράχτη στον Έβρο.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής της Κυριακής», στην ερώτηση «ποια η γνώμη σας για την ανέγερση τείχους φράχτη στον Έβρο», το 39% των ερωτηθέντων δήλωσε πως «σίγουρα συμφωνεί», το 20% δήλωσε πως «μάλλον συμφωνεί», το 21% δήλωσε πως «σίγουρα διαφωνεί», το 7% πως «μάλλον διαφωνεί», ενώ το 12% δήλωσε ότι «ούτε διαφωνεί, ούτε συμφωνεί».

Σχετικά με το «βαθμό ενημέρωσης για το τείχος φράχτη», 10% δήλωσε ότι είναι «πολύ ενημερωμένο», το 41% πως είναι «αρκετά ενημερωμένο», το 30% δήλωσε πως «δεν είναι και τόσο ενημερωμένο», το 17% δήλωσε «καθόλου ενημερωμένο», ενώ το 2% δεν εξέφρασε κάποια θέση.

Τέλος, σχετικά με την «αποτελεσματικότητα του φράχτη», το 15% δήλωσε ότι «σίγουρα μπορεί να εμποδίσει το μεταναστευτικό ρεύμα», το 41% ότι «μάλλον μπορεί», το 20% ότι «μάλλον δεν μπορεί» και το 23% ότι «σίγουρα δεν μπορεί».

Ads

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 12-13/01/2011, πανελλαδικά, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, με μέγεθος δείγματος τα 501 άτομα και το πραγματοποιηθέν τα 523 άτομα.

Στο 73% ανέρχεται το ποσοστό των ερωτηθέντων που συμφωνούν με τη κατασκευή του φράχτη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ενώ κατά του φράχτη τάσσεται το 18%. Το 9% δεν έδωσε κάποια απάντηση. Η δημοσκόπηση της Alco διενεργήθηκε από τις 11 έως τις 13 Ιανουαρίου, πανελλαδικά, μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης, σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Τέλος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», το ποσοστό που τάσσεται υπέρ του φράχτη ανέρχεται στο 80,3%, με το 18,6% να δηλώνει ότι τάσσεται κατά. Το 1,1% δεν έδωσε κάποια απάντηση.

Επιπλέον, στη δημοσκόπηση της Marc αναφέρεται ότι το 68,8% «συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί» με τη δημιουργία «κέντρων κράτησης μεταναστών σε παλιά στρατόπεδα», το 89,5% «συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί» με την «οικειοθελή ή αναγκαστική απέλαση των παράνομων μεταναστών» και το 86,5% «συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί» με τις επιχειρήσεις «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας.

Η δημοσκόπηση της Marc διενεργήθηκε από τις 11 έως τις 13 Ιανουαρίου 2011, πανελλαδικά, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 1.014 ατόμων.

Διαβάστε επίσης: Στο tvxs: Πριν από το φράχτη του Έβρου ο φράχτης της Ηγουμενίτσας