Με δεδομένο ότι η αγορά του βιβλίου έχει γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική, ένας τρόπος για να προσελκύσει την προσοχή του κοινού ένας μυθιστοριογράφος στη Γαλλία, είναι να βρίσκεται στην εφηβεία. Τις επόμενες εβδομάδες περισσότερα από 700 μυθιστορήματα θα είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν κατά την φετινή «rentrée littéraire». Πρόκειται για την ημερομηνία που οι νέες κυκλοφορίες στη Γαλλία θα βρεθούν στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Σύμφωνα με την Independent η 15χρονη Carmen Bramly, η νεότερη συγγραφέας της οποίας το βιβλίο θα κυκλοφορήσει φέτος, θα ξεχωρίσει από το πλήθος.

Ads

Στο πρώτο της μυθιστόρημα, «Pastel Fauve», που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ένα 14χρονο κορίτσι χάνει την παρθενιά της ενώ η νεαρή συγγραφέας άρχισε να δουλεύει πάνω στο βιβλίο της στην ίδια ακριβώς ηλικία. Το μυθιστόρημα είναι αφιερωμένο στον μουσικό Pete Doherty, ο οποίος ίσως νιώσει κάποια ικανοποίηση όταν μάθει εκτός από την αφιέρωση, φιγουράρει στο βιβλίο ως σεξουαλική φαντασίωση της πρωταγωνίστριας. Η συγγραφέας πάντως υποστηρίζει ότι το βιβλίο δεν στηρίζεται ούτε έχει εμπνευστεί από τη δική της ζωή. «Ακούω τη μουσική του όταν γράφω και θέλησα να τον συμπεριλάβω στο βιβλίο», δηλώνει απλά.

Η Bramly είναι η τελευταία σε μια σειρά από νεαρούς Γάλλους μυθιστοριογράφους. Το αστέρι της προηγούμενης χρονιάς ο 18χρονος Sacha Sperling, ενώ το 2004 στις πωλήσεις κυριάρχησε η 14χρονη, Ariane Fornia.

Δεδομένου ότι στη Γαλλία δεν υπάρχουν λογοτεχνικοί πράκτορες, οι εκδότες έχουν την τάση να εκδίδουν μία μεγάλη ποικιλία αρκετά οικονομικών – αναφορικά με την τιμή – βιβλίων. Σ’ αυτό το σύστημα ένας νέος συγγραφέας έχει αρκετές πιθανότητες να δει τη δουλειά του δημοσιευμένη. Η Bramly απλώς έστειλε το χειρόγραφό της σε έναν εκδότη και … ορίστε. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι γονείς της είναι φημισμένη συγγραφείς ίσως υπήρξε ένα μικρό πλεονέκτημα. Ο πατέρας της 15χρονης αποτελεί ένα από τα αστέρια του εκδοτικού οίκου που ανέλαβε να εκδώσει και το βιβλίο της κόρης του. Επιπλέον, η Fornia είναι κόρη του υπουργού Μετανάστευσης, Eric Besson. Σύμφωνα με το Le Figaro, τόσο οι συγγραφείς όσο και οι πρωταγωνιστές τους έχουν την τάση να δαπανούν πολύ χρόνο στις πιο πλούσιες γειτονιές του Παρισιού και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα καλύτερα λύκεια της πρωτεύουσας.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως το λεγόμενο νέο αίμα της γαλλικής λογοτεχνίας στρέφεται στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα με τον ίδιο τρόπο που οι ηλικιωμένοι στρέφονται μακριά από αυτό. Η συγγραφή κατά την εφηβεία ή τα πολύ νεανικά χρόνια έχει πάντως μακρά παράδοση στη Γαλλία. Ο πασίγνωστος ποιητής Ρεμπώ έκανε τις πρώτες επιτυχίες του στα 21 του χρόνια, ενώ η Françoise Sagan ήταν μόλις 18 ετών όταν το «Le Figaro» την χαρακτήρισε «ένα μικρό γοητευτικό τερατάκι».

Ωστόσο, οι χαρακτήρες της Bramly δεν παίρνουν τον εαυτό τους το ίδιο σοβαρά όσο εκείνοι της Sagan. Η πρωταγωνίστρια της Bramly, η 14χρονη Paloma, αναρωτιέται αν θα υπάρχει βότκα ή ένα κουτί γλυκά όταν φτάνει στο σπίτι του νεαρού με τον οποίο είναι ερωτευμένη.