Με ρωτάνε συχνά, «Σε τι αναφέρεται το βιβλίο σου;» και δυσκολεύομαι να απαντήσω. Στην ελευθερία. Στην πολιτική… «Στην πολιτική;» αντιδρούν με έναν αποδοκιμαστικό μορφασμό. Ναι! Διότι πολιτική δεν είναι ο σφετερισμός, η καταπίεση, η υποκρισία. Η πολιτική δηλώνει κάθε δραστηριότητα του πολίτη. Είναι η εγρήγορση, η συμμετοχή, η επικοινωνία, η συνέπεια. Και η απαξίωση των πολιτών για την πολιτική καλλιεργείται εντέχνως από τους σφετεριστές της ελευθερίας, ώστε να αφήνονται να παίξουν το «παιχνίδι» μόνοι τους. Με τους δικούς τους όρους.

Ads

Με αυτά τα λόγια περιγράφει η συγγραφέας Νέλλη Ψαρρού το αντικείμενο του τελευταίου βιβλίου της, «Ταξίδι στη Σαμοθράκη». Πρόκειται για ένα πολιτικό ημερολόγιο, ένα δοκίμιο αφηγηματικού χαρακτήρα που σκοπό έχει να αναδείξει και να αναλύσει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την κοινωνική νοοτροπία κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το όχημα αυτής της ανάλυσης είναι η αφήγηση. Πρωταγωνιστές, όλοι εμείς.

Ο χωροχρόνος, φυσικά, εκτείνεται πέραν των συνόρων της Ελλάδας και πέραν της εικοσαετίας δεδομένου ότι, αφενός η Ελλάδα εντάσσεται μέσα σε ένα δεδομένο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο, αφετέρου οι πολιτικές συνέπειες που εμφανίζονται σε έναν δεδομένο χρόνο αποτελούν αποκυήματα μιας συνεχούς χρονικής αλληλουχίας και διαδραστικότητας.

Ως Πολιτικό Ημερολόγιο, το Ταξίδι στη Σαμοθράκη αποτελεί μια ημερολογιακή καταγραφή της περιόδου μεταξύ 29 Ιουνίου 2007 (πυρκαγιά Πάρνηθας) και 16 Σεπτεμβρίου 2007 (πρόωρες εθνικές εκλογές). Μέσα από αφηγήσεις, που εφορμούν από ένα προσωπικό ταξίδι της συγγραφέως στη Σαμοθράκη το καλοκαίρι του 2007, επιχειρεί να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίον “άσχετα” μεταξύ τους γεγονότα συνδέονται στενά, μέσα σε ένα συνολικό ερμηνευτικό σχήμα. Πώς σχετίζεται, για παράδειγμα, η απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης με τις πυρκαγιές; Η τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον ρατσισμό; Οι σχέσεις των δύο φύλων με την επικράτηση των θρησκειών; Η εξουσία και το κράτος με τη μεθοδευμένη παράλυση του Συντάγματος; Ο εξανθρωπισμός του ατόμου με την καλλιέργεια του φόβου; Η τρομοκρατία με τη δημοκρατία; Η σιωπή με την ενοχή; Και όλα αυτά μεταξύ τους;

Ads

Η συγγραφέας

Η Νέλλη Ψαρρού και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στη σχολή Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών. Συνέχισε κάνοντας μάστερ στη Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση (Comparative Politics) στο πανεπιστήμιο London School of Economics, με μερική υποτροφία και έχει αποκτήσει, από το ίδιο πανεπιστήμιο, διδακτορικό με τίτλο National Identity in the Era of Globalisation, μετά από τριετή υποτροφία που κέρδισε, του προγράμματος υποτροφιών της ΕΕ Marie Curie. Δίδαξε στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στην ενότητα Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και το 2006 έδωσε κατατακτήριες στο τμήμα Νομικής του ΑΠΘ. Έχει εκδώσει, ακόμα, το βιβλίο «Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης”, δίνει διαλέξεις και κάνει παρουσιάσεις, επιστημονική έρευνα και ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα.

Διανομή: Σπύρος Μαρίνης
Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.nellypsarrou.com/