Νέο δημοσίευμα σε σχέση με το νομικό καθεστώς της εταιρείας πνευματικής ιδιοκτησίας ΑΕΠΙ ανάβει φωτιές.
Το bankingnews.gr σε εκτενές ρεπορτάζ του αναφέρει πως η Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας διεκδικεί εγγραφή στο βιβλίο Γκίνες καθώς μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου η εταιρία φαινόταν εγγεγραμμένη στην Κύπρο και στις 7 Δεκεμβρίου απλά … εξαφανίστηκε και δεν υπάρχει ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο.
Να θυμίσουμε πως το θέμα της μεταφοράς της έδρας της εταιρίας στην Κύπρο είχε ξαφνιάσει δυσάρεστα τους δημιουργούς , όμως η εταιρεία έσπευσε να διαψεύσει την είδηση. Η κίνηση της μεταφοράς της έδρας της εταιρείας εκλήφθηκε ως αντιπερισπασμός στο νέο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα που ήταν στα σκαριά και του οποίου η αρχική διατύπωση περιόριζε αρκετά την εταιρεία.
Αργότερα έγινε γνωστό πως η αλλαγή έδρας ήρθε κυρίως ως απάντηση στην έφοδο του ΣΔΟΕ στην εταιρεία για έλεγχο , την οποία προσπάθησε να αποφύγει η ΑΕΠΙ ωστόσο δεν τα κατάφερε αφού εκδόθηκε εισαγγελική παραγγελία.
Το tvxs.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει τόσο τηλεφωνικά όσο και μέσω μέιλ με την ΑΕΠΙ αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Η στιχουργός Λίνα Δημόπουλου αναρωτιέται μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό και με αφορμή το ρεπορτάζ του Νίκου Καρούτζου στο bankingnews.gr που επαναφέρει το θέμα της μεταφοράς της έδρας της ΑΕΠΙ στην Κύπρο πως αξιοποιούνται τα χρήματα των δημιουργών κι αν νομιμοποιείται η εταιρεία να κινείται με αυτό τον τρόπο.
Το δημοσίευμα τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
“Σε εταιρία … «cloud» φαίνεται ότι αποφάσισε να μετατραπεί η περίφημη ΑΕΠΙ – Εταιρία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας – η οποία ενώ είχε διαγραφεί από την Ελλάδα μεταναστεύοντας στην Κύπρο συνέχισε να έχει ελληνικό ΑΦΜ και αφού πιέστηκε δικαστικά να φέρει τα νομιμοποιητικά έγγραφα που θα πιστοποιούσαν αυτό που ισχυριζόταν ότι δηλαδή είναι υπαρκτή επιχείρηση στην Ελλάδα, μόλις στις 7 Δεκεμβρίου εμφάνισε ότι διεγράφη και από την Κύπρο προχρονολογημένα και συγκεκριμένα την ημέρα που έκανε την εγγραφή.
Ουσιαστικά πρόκειται για παγκόσμιο πρωτοτυπία που διεκδικεί εγγραφή στο βιβλίο Γκίνες καθώς μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου η εταιρία φαινόταν εγγεγραμμένη στην Κύπρο και στις 7 Δεκεμβρίου απλά … εξαφανίστηκε.
Στις 5 Δεκεμβρίου όμως η ΑΕΠΙ όφειλε όμως να προσκομίσει στα δικαστήρια της Ελλάδας νομιμοποιητικά έγγραφα τόσο της πληρεξουσιότητας των δικηγόρων της όσων και των μετόχων της τα οποία όμως και δεν κατέθεσε ερχόμενη εκ των υστέρων να ισχυριστεί ότι διεγράφη.
Ακόμα όμως κι αν συνέβη αυτό έχουμε το εξής καταπληκτικό φαινόμενο.
Η εταιρία δεν υπάρχει νομικά ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Κύπρο.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν υφίσταται ως εταιρική οντότητα αλλά παρ όλα αυτά κάνει συνέλευση εκ των υστέρων που ακυρώνει τη μετανάστευση στην Κύπρο η οποία ήδη έχει συντελεστεί και στην Κύπρο επίσης δεν υπάρχει καθώς έχουμε διαγραφή της από τα μητρώα και όχι μετανάστευση στην Ελλάδα εκ νέου με απόφαση Γενικής Συνέλευσης όπως θα έπρεπε να έχει γίνει.
Ουσιαστικά δηλαδή η εταιρία πρέπει να μπει σε εκκαθάριση στην Κύπρο και ουσιαστικά να πάψει να υφίσταται γενικώς.
Άραγε αυτός είναι ο στόχος των ιδιοκτητών της;
Θέλουν να εξαφανιστεί κάθε ίχνος της εταιρίας η οποία στην Ελλάδα ελέγχεται από το ΣΔΟΕ και γενικότερα από τις φορολογικές αρχές;”.
Όλα αυτά τα παρατράγουδα συνέβησαν μετά την 5η Δεκεμβρίου όταν ο δικηγόρος Γιώργος Παλάζης κατέθεσε προτάσεις στις οποίες μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Η ΑΕΠΙ τηρώντας το Κυπριακό Δίκαιο με δυο Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις της 30-3-2016 και 31-3-2016 εσπευσμένα κίνησε όλες τις νόμιμες και κατά το Ελληνικό Δίκαιο διαδικασίες και διατυπώσεις δημοσιότητας με τις καταχωρήσεις των πράξεών της στο ΓΕΜΗ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών».
Με την καταχώρηση του Πρακτικού της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 31-3-2016 στο ΓΕΜΗ με αριθμό καταχώρησης 707493 συντελέστηκε η τροποποίηση του άρθρου 2 του Καταστατικού της , η μεταφορά της έδρας της στην Κύπρο, οπότε άλλαξε η ιθαγένεια της εταιρείας έπαυσε να υφίσταται ως νομικό πρόσωπο στην Ελλάδα και μετατράπηκε σε Κυπριακή Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης κατά τον περί Εταιρειών Νόμο της Κυπριακής.
Στη συνέχεια μετά την 6-5-2016 όταν ολοκληρώθηκαν οι νόμιμες διατυπώσεις ( ένορκες δηλώσεις των εξουσιοδοτημένων υπευθύνων, υποβολή των σχετικών αιτήσεων, δηλώσεων και πιστοποιητικών) πραγματοποιήθηκε η προσωρινή εγγραφή της Εταιρείας στο Μητρώο Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, με την επωνυμία «ΑΕΠΙ ΛΙΜΙΤΕΔ» και με αριθμό καταχώρησης ΗΕ 355311.
Η στιχουργός Λίνα Δημοπούλου σχολιάζει σχετικά:
«Αποδελτίωση γίνεται στο ΥΠΠΟ, στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ενημερώνεται η Υπουργός; Αντιλαμβάνεστε ότι τα ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ, χωρίς οι ίδιοι να έχουν ερωτηθεί ή έστω ενημερωθεί, μέσα σε κάτι μήνες παίχτηκαν πινγκ πονγκ, ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο;
Και τώρα που είναι χαμένα τα έρμα; Εκατομμύρια ευρώ, σε χέρια ολίγων, χωρίς έδρα. Εκατοντάδες συνθέτες- στιχουργοί που με τη δουλειά τους δημιουργήθηκαν αυτά τα χρήματα, χωρίς τα προς το ζην.
ΒΡΕΣ ΤΟ ΛΑΘΟΣ!
Ω! Εταιρία που (το) πας, χωρίς να μας κάνεις ένα ωραίο πάρτι αποχαιρετισμού; Κράτος ακούει;»
* Διαβάστε αύριο στο Tvxs.gr: Τι λένε οι δημιουργοί
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >