Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου, αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημείο συνάντησης και μία πλατφόρμα έμπνευσης για καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές, η οποία σταδιακά εξελίσσεται σ’ έναν θεσμό στον κόσμο του κινηματογράφου αλλά και του νησιού της Πάτμου. Φέτος το Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά και θα διεξαχθεί από τις 24 έως και τις 30 Ιουλίου, θα φιλοξενήσει 10 ταινίες μεγάλου μήκους, 40 ταινίες μικρού μήκους και 17 ντοκιμαντέρ.

Ads

Με αφετηρία τις έναστρες καλοκαιρινές νύχτες, το ρομαντισμό του θερινού σινεμά και τη μαγική ατμόσφαιρα του νησιού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου (IFFP) επιστρέφει και μας προσκαλεί σε μία ξεχωριστή γιορτή του σινεμά. Από τις 24 έως τις 30 Ιουλίου, η Πάτμος μετατρέπεται και πάλι σε ένα σημείο συνάντησης κινηματογραφιστών, δημιουργών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

 

Στους χώρους προβολών θα φιλοξενηθούν φέτος 10 ταινίες μεγάλου μήκους, 40 ταινίες μικρού μήκους και 17 ντοκιμαντέρ. Με εργαλεία τη δημιουργικότητα και την αγάπη για τον πολιτισμό, οι διοργανωτές φτιάχνουν από το μηδέν έναν θερινό κινηματογράφο, μετατρέποντας ένα προστατευόμενο από την UNESCO σχολείο σε χώρο προβολής ντοκιμαντέρ και μαζί με το ξενοδοχείο Patmos Aktis, διοργανώνουν επτά ημέρες προβολών, σεμιναρίων, αλλά και παράλληλων εκδηλώσεων. 

Ads

image
 

Την αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει το «Life in the Borderlands», ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ που αποτελείται από αυτοτελή μικρού μήκους πορτραίτα ιδιαίτερων χαρακτήρων της Πάτμου. Η ταινία είναι αποτέλεσμα του ομώνυμου workshop, που πραγματοποιήθηκε πέρσι στα πλαίσια του IFFP, και είναι μία συμπαραγωγή της SUGARHIGH FILMS και του OTE TV, ο οποίος στηρίζει το φεστιβάλ για δεύτερη συνεχή χρονιά.

 

Με την παρουσία τους θα τιμήσουν και τη φετινή διοργάνωση κινηματογραφιστές διεθνούς φήμης. Aνάμεσα τους, ο βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός, Tivi Magnusson. Ενώ σ’ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ανάμεσα στα δέντρα του Νεοκλασικού Σχολείου στη Σκάλα, θα προβληθούν χαρακτηριστικές και σημαντικές ταινίες αλλά και ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν:

 

«Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη
 

image
 

Η τρεις φορές βραβευμένη στο Φεστιβάλ της Σαγκάης, «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, θα προβληθεί παρουσία του φημισμένου σκηνοθέτη και της συγγραφέως και σεναριογράφου της ταινίας, Ιωάννας Καρυστιάνη. Το φιλμ εκτυλίσσεται γύρω από τον άξονα: ένα σπίτι, ένα μυστικό, ένας άντρας, δύο αδελφές. Τραγικές ιστορίες που θα μπορούσαν κάλλιστα να βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά, καθώς έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του ’30 και του ’40, στην επαρχία και υπό τις αυστηρές όσο και ιδιαίτερες επιταγές της.

 

Διαβάστε επίσης:

Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη – Κριτική

Οι πρωταγωνιστές της «Μικρά Αγγλία» μιλούν στο Tvxs – Συνέντευξη

Παντελής Βούλγαρης: Το ωραιότερο τοπίο το ανθρώπινο πρόσωπο – Συνέντευξη

«Her» του Spike Jonze
 

image
 

Η βραβευμένη με ένα Όσκαρ – και υποψήφια για άλλα τέσσερα – ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Σπάικ Τζόνζι, ο οποίος μετά το παραμυθένιο «Στη Χώρα των Μαγικών Πλασμάτων» (Where the Wild Things Are) του 2009, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μία ρομαντική, όσο και έξυπνη ιστορία, για το μέλλον των ανθρώπινων σχέσεων και την ανάγκη μας να αγαπήσουμε, αλλά και να αγαπηθούμε… 

 

Διαβάστε επίσης:

«Δικός της» – Οι ανθρώπινες σχέσεις και η εξάρτησή μας από την τεχνολογία…

«La Grande Bellezza» (The Great Beauty) του Paolo Sorrentino 
 

image
 

Εκεί όπου ολοκληρώνεται η «Γλυκιά Ζωή» του Φεντερίκο Φελίνι (1960), ξεκινά «Η Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο. Μπορεί να ακούγετε υπερβολική ή ίσως και ιεροσυλία μία τέτοια σύγκριση, αλλά είναι γεγονός ότι ο Σορεντίνο, με πρωταγωνιστή του και πάλι τον σπουδαίο Τόνι Σερβίλο, μας παραδίδει μία πραγματικά μεγάλη ταινία.

 

Διαβάστε επίσης:

«Η Τέλεια Ομορφιά»: Μια σπουδαία ταινία των Πάολο Σορεντίνο και Τόνι Σερβίλο

«The Zero Theorem» του Terry Gilliam

image

Ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης Τέρι Γκίλιαμ (Terry Gilliam), μετά το «The Imaginarium of Doctor Parnassus» του 2009, επιστρέφει με τη νέα του ταινία, το εντυπωσιακό «Θεώρημα του Μηδενός» (The Zero Theorem – 2013). Ένα οργουελικό φιλμ, μέσα από το οποίο ο δημιουργός ολοκληρώνει παράλληλα και τη σχετική τριλογία του. Μία τριλογία η οποία ξεκίνησε το 1985 με το αριστουργηματικό «Brazil» και συνεχίστηκε δέκα χρόνια μετά με το επίσης ιδιαίτερο, «12 Monkeys» (1995).

 

Διαβάστε επίσης:

Η νέα δημιουργία του Τέρι Γκίλιαμ: «Το Θεώρημα του Μηδενός»

«The Grand Budapest Hotel» του Wes Anderson

image

Η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες του Γκούσταβ Χ (Ραλφ Φάινς), ενός θρυλικού θυρωρού σ’ ένα διάσημο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια ιστορικών γεγονότων και πολέμων. Δίπλα του ο Ζίρο Μουσταφά (Tony Revolori), ο νεαρός που δουλεύει στο λόμπι, ο οποίος γίνεται ο πιο πιστός του φίλος. Το σενάριο του φιλμ περιλαμβάνει την κλοπή και την ανάκτηση ενός ανεκτίμητου πίνακα της Αναγέννησης και τη μάχη για μια τεράστια οικογενειακή περιουσία. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ίδια στιγμή που στο παρασκήνιο διαδραματίζονται παράλληλες εξελίξεις που αλλάζουν τον χάρτη της ευρωπαϊκής ηπείρου. Εξελίξεις και καταστάσεις που παρουσιάζονται γλαφυρά, αλλά και με χιούμορ.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Γουές Άντερσον μας ξεναγεί στο «Ξενοδοχείο Grand Budapest»

Παράλληλα φέτος το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου, τιμά τις γυναίκες σκηνοθέτες σ’ ένα αφιέρωμα, που φέρει τον τίτλο: «Γυναίκες πίσω από την κάμερα». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ομιλίες και σεμινάρια πάνω στην ποικιλομορφία, την έμπνευση, τις πρακτικές δυσκολίες, καθώς και σε θεματικές που καλύπτουν ταινίες γυρισμένες από γυναίκες σκηνοθέτες. Τις εμπειρίες τους θα μοιραστούν μαζί μας σπουδαίες δημιουργοί, όπως η Ελληνοϊταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Valeria Golinο, παρουσιάζοντας την ταινία της «Miele» (Μέλι), αλλά και η σκηνοθέτης της ταινίας «From Tehran to London», Mania Akbari.

 

«Miele» (Μέλι) της Valeria Golinο
 

image

Η Ιρένε (Τζασμίν Τρίνκα), τριάντα χρονών, έχει αφιερώσει τη ζωή της στους ανθρώπους που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους. Με το ψευδώνυμο “Miele” (Μέλι) και κρυφά από τους δικούς της ανθρώπους, βοηθά τους ασθενείς που υποφέρουν να δώσουν ένα τέλος στην ζωή τους και να λυτρωθούν. Η ταινία “Μέλι”, βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Μάουρο Κοβάβιτς «A Νome Τuo» και εστιάζει στο ζήτημα της ευθανασίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Το γλυκόπικρο «Μέλι» της Βαλέρια Γκολίνο

«Η Νονά» του Στέλιου Κούλογλου

image

Έναν χρόνο μετά το πάντα επίκαιρο ντοκιμαντέρ “Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης”, ο Στέλιος Κούλογλου επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία “Η Νονά”. Μία αναλυτική και τεκμηριωμένη άποψη για την εξέλιξη της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων αλλά και την καταδυνάστεύσης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

 

Διαβάστε επίσης:

«Η Νονά»: Η Μέρκελ, ο Μακιαβέλι και τα «Γουρουνάκια»…

Νονά: Από την Αμοργό στην Κύπρο

Σ’ ένα κλειστό χώρο προβολής ντοκιμαντέρ, στο προστατευόμενο από την UNESCO σχολείο της Χώρας, η μουσική ενώνεται με τον κινηματογράφο ακούγοντας τη γραμματέα των θρυλικών Beatles να περιγράφει την ιστορία της μέσα από το «Good Ol’ Freda», του Ryan White και παρακολουθούμε τις αλλαγές που έφερε η ψηφιακή επανάσταση στη μουσική βιομηχανία, μέσω του «Press Pause Play» των David Dworsky και Victor Köhler.

 

Ο PEPPER 96.6 και ο Γιώργος Μουχταρίδης «ντύνουν» μουσικά το φεστιβάλ μ’ ένα dj set στο πάρτυ έναρξης του IFFP, ενώ οι THE BURGER PROJECT καταλαμβάνουν τη σκηνή, το Σάββατο 26 Ιουλίου, σε μια ειδικά σχεδιασμένη για το φεστιβάλ συναυλία. 

 

Όπως ήδη σας είχαμε ενημερώσει το Φεστιβάλ Πάτμου, με επίκεντρο τους νέους κινηματογραφιστές, διοργάνωσε με επιτυχία τον διαγωνισμό σεναρίου μικρού μήκους με τίτλο FADE IN. Ο νικητής θα δει το σενάριό του να γίνεται ταινία, σε συμπαραγωγή OTE TV και SUGARHIGH FILMS. Η διαδικασία υποβολής σεναρίων ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουνίου, συγκεντρώνοντας συνολικά 424 συμμετοχές. Μέλη της κριτικής επιτροπής είναι σημαντικοί εκπρόσωποι του ελληνικού κινηματογράφου, όπως ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης και η παραγωγός Αλεξάνδρα Μπουσίου. Οι πέντε σεναριογράφοι που θα ταξιδέψουν στην Πάτμο για την τελική φάση του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 15 Ιουλίου.

 

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν και τέσσερα σεμινάρια, τα οποία με κεντρικό άξονα το σενάριο, θα καλύψουν όλες τις πτυχές του, από τη σύλληψη μιας ιδέας, μέχρι και την παραγωγή μιας ταινίας. Καλεσμένοι για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με το κοινό, σημαντικοί δημιουργοί, όπως ο Αργεντινός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Santiago Amigorena.


 

Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.iffp.gr καθώς επίσης και τις αντίστοιχες ιστοσελίδες, στο Facebook, στο Vimeo και στο Twitter.

 

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 24 Ιουλίου, έως και την Τετάρτη 30 Ιουλίου.