Ο Palle Huld, ο 15χρονος κοκκινομάλλης που ίσως αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του Τεντεν

Ads

Στις αρχές του 1928, μια δανική εφημερίδα έκανε έναν διαγωνισμό για τον εορτασμό των εκατό χρόνων του Ιουλίου Βερν. Ο νικητής θα έκανε εκ νέου το φημισμένο ταξίδι του Φιλέα Φογκ στο πασίγνωστο βιβλίου του Βερν “Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες”. Για λόγους που ένας γονέας του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί, η εφημερίδα αποφάσισε ότι ο διαγωνισμός θα πρέπει να είναι ανοικτός μόνο για έφηβους άνδρες. Όποιος κέρδιζε θα έπρεπε να ολοκληρώσει το γύρο του κόσμου, ασυνόδευτος και χωρίς τη χρήση αεροπλάνων σε 46 ημέρες.

Ο νεαρός Palle Huld με την ιδιαίτερη μύτη, τα κόκκινα μαλλιά και τις φακίδες, πρόσκοπος και υπάλληλος μιας έκθεσης αυτοκινήτων ξεκίνησε από την Κοπεγχάγη την 1η Μαρτίου και έκανε το γύρο του κόσμου – συμπεριλαμβανομένης της Μαντζουρία και της ξένης και “εχθρικής” Μόσχας – με το τρένο και με επιβατηγά πλοία. Επέστρεψε 44 ημέρες αργότερα και τον υποδέχτηκε ένα πλήθος 20.000 θαυμαστών, με επευφημίες καθώς και η ανακουφισμένη μητέρα του, η οποία σύμφωνα με την Copenhagen Post ήταν υπό την επήρεια υπνωτικών χαπιών καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Το επόμενο έτος, ένας ατρόμητος, παγκόσμιας εμβέλειας, νεαρός δημοσιογράφος, με φακίδες και κόκκινα μαλλιά και ιδιαίτερη μύτη κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην εφημερίδα των Βρυξελλών Le Petit Vingtième. Κατά τα επόμενα 50 έτη, ο Τεντέν, η δημιουργία του Βέλγου σχεδιαστή κόμιξ, Georges Remi – πιο γνωστός ως Hergé – “εκτοξεύτηκε” με δυο ντουζίνες βιβλίων κόμιξ και περισσότερα από 200 εκ. αντίτυπα να πωλούνται παγκοσμίως.

Ads

Εν τω μεταξύ, ο Huld, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα, έκανε μια λαμπρή καριέρα ως ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου στη Δανία, εργαζόμενος για χρόνια στο Βασιλικό Θέατρο της Δανίας. Έχει εμφανιστεί σε 40 ταινίες.

Υπήρξε όμως η πηγή έμπνευσης για τον Τεντέν; Ο Huld το υποστήριζε. Ωστόσο, ο ορισμένοι “Τεντενολόγοι ” πιστεύουν ότι ο ήρωάς τους είναι πιο πιθανό να έχει εμπνευστεί από τον Γάλλο πολεμικό ανταποκριτή – φωτορεπόρτερ Robert Sexe, ο οποίος όχι μόνο, όπως και ο Τεντεν, οδηγούσε μοτοσικλέτα αλλά και του οποίου ο καλύτερος φίλος λεγόταν René Milhoux – Milou ονομάζεται ο σκύλος του Τεντέν στα γαλλικά. Επιπλέον ο Robert Sexe περιόδευσε στη Σοβιετική Ένωση, το Κονγκό και τις ΗΠΑ με την ίδια σειρά, όπως και ο Τεντέν στα τρία πρώτα βιβλία της σειράς.

Δεν πρόκειται πάντως για διαφορά που είναι πιθανό να επιλυθεί. Ο Hergé πέθανε το 1986 και σε κάθε περίπτωση υποστήριζε “ο Τεντέν είμαι εγώ”.