Μια σύγχρονη, πανανθρώπινη ελεγεία για τη μοίρα των Τσιγγάνων, ένας στοχασμός πάνω στον έρωτα, την περιπλάνηση, την αγάπη, την ελευθερία, την αιωνιότητα συνιστά το «Τsigan – Το τσιγγάνικο ποίημα», μια πολύγλωσση παράσταση, διανθισμένη με ιστορικά στοιχεία, εμπνευσμένη από το έργο «Τsigan, The Gypsy Poem» της Cecilia Woloch (Σεσίλια Βολόκ), της διάσημης, ρόμικης καταγωγής, Αμερικανίδας ποιήτριας.

Ads

Η παράσταση, στην οποία ακούγονται ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ρομανί, συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους και ανεβαίνει στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάλου Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 23, την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 20:30. Νότες, λέξεις και κίνηση παντρεύονται σε ένα μουσικοποιητικό δρώμενο από την παρισινή Compagnie Erinna (Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα), με βασική ερμηνεύτρια την Αναστασία Πολίτη που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πρωτοπορίας Sarane Alexandrian της Εταιρείας Γάλλων Λογοτεχνών, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή της στην Ελλάδα. Η ίδια υπογράφει επίσης τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία, ενώ πλαισιώνεται από την ακουσματική μουσική του  Philippe Blanchard (Φιλίπ Μπλανσάρ), και το Πολυφωνικό Συγκρότημα Ήπειρος του Βαγγέλη Κώτσου (Νίκος Μενουδάκης, Ανθούλα Κώτσου, Βαγγέλης Κώτσου, Ρούλα Ριφουνά, Αλέξανδρος Τσιμέκας). Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης ο χορογράφος – χορευτής Errik Noūr (Έρρικ Νουρ) και ο κιθαριστής – τραγουδιστής Χρήστος Αδαμόπουλος. Τα σκηνικά και οι εικόνες είναι της Αngela Biancofiore (Άντζελα Μπιάνκοφιορε). Τα κοστούμια σχεδίασε η Olga Karpinsky (Όλγκα Καρπίνσκυ).

Στο Τσιγγάνικο ποίημα, που κυκλοφόρησε το 2002 στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκδόθηκε το 2014 στη Γαλλία, η Βολόκ, σε έναν φανταστικό διάλογο με την τσιγγάνα γιαγιά της, αναφέρεται στην καταγωγή της και στην ιστορία των Ρομά από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Στην ομώνυμη παράσταση που παρουσιάζεται τστην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, ακούγονται στίχοι της Βολόκ καθώς και ποιήματα του Ματία Εκάρ, ενώ από το ηχητικό σύμπαν του έργου ξεχωρίζει ένα πρελούδιο στη μνήμη του Κωνσταντίνου Γκράχαμ, το γένος Πολίτη (1997 – 2017), πάνω στο τρίγλωσσο βραβευμένο ποίημά του Εvery now and then / De temps en temps / Πότε πότε.

Ads

Την τελευταία ημέρα των παραστάσεων (Παρασκευή 25 Οκτωβρίου) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στις 6 το απόγευμα φιλοξενείται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό η Εκδήλωση – Συζήτηση «Οι Έλληνες Ρομά σήμερα», που διοργανώνεται από την Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα.

Συμμετέχουν οι ομιλητές: Κατερίνα Γιάντσιου, τέως Ειδική Γραμματέας κοινωνικής ένταξης των Ρομά του YΠΕΚΑΑ, Αλεξάνδρα Καραγιάννη, Επιστημονική Συνεργάτιδα Συμβουλίου της Ευρώπης, Νομικός ρόμικης καταγωγής, Βασίλης Πάντζος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Μανώλης Ράντης από την Hellenic Roma Action – HEROMACT (MKO), Κώστας Παϊτέρης, Πρόεδρος Ένωσης Διαμεσολαβητών Ελλήνων Ρομά και συνεργατών τους και ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας του Υπ. Εργασίας.