Η θεατρική παράσταση «Όταν» βασισμένη στα διηγήματα «Διάφορες επιλογές Πέτρος» και «Πιερ» του Ευθύμη Φιλίππου παρουσιάζεται στην Φάμπρικα κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως τις 8 Απριλίου.

Ads

Μιλήσαμε με τους πρωταγωνιστές της παράστασης για το έργο του Ευθύμη Φιλίππου και τις απαιτήσεις που έχει η συνθήκη ερμηνείας ανάμεσα στους θαμώνες ενός μπαρ.

Μιλήστε μας ο καθένας για το ρόλο του στην παράσταση όταν.

Νατάσα Παπανδρέου: Υποδύομαι τη Νατάσα, παρουσιάστρια του τηλεπαιχνιδιού ΟΤΑΝ. Η Νατάσα προσπαθεί να βρει τη δική της τηλεοπτική ταυτότητα, τη δική της περσόνα για να υπάρξει στο τηλεοπτικό στερέωμα. Μαζί με τον Ηλία υποδέχεται τον Πιερ στην εκπομπή, του παίρνει συνέντευξη, του χαρίζει δώρα, ενώ παράλληλα τον χειραγωγεί και καταπατά την αξιοπρέπεια του προκειμένου να βγάλει νούμερα. Ο ρόλος της Νατάσας σχολιάζει θα λέγαμε την ανάγκη των media για τηλεθέαση με κάθε δυνατό μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο.

Ads

Δημήτρης Όντος: Υποδύομαι τον Πιερ, έναν τύπο απλό μα και λίγο τρελό όπως αναφέρεται και στους στίχους ενός τραγουδιού της παράστασης. Ο Πιερ είναι ένας συνηθισμένος, καθημερινός άνθρωπος, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας θα λέγαμε που έρχεται να εξιστορήσει ζωντανά στο πλατό μιας τηλεοπτικής εκπομπής ότι πριν μερικές ημέρες σκότωσε τον αδερφό του. Κατά τη διάρκεια της γλαφυρής αφήγησης του χρονικού της δολοφονίας και των όσων επακολούθησαν αυτής, ο Πιερ έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και την κοινωνία και αναμετριέται ποικιλοτρόπως με τις  συνέπειες της αποτρόπαιας πράξης του και το αντίκτυπο αυτής σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Hλίας Βογιατζηδάκης: Στην παράσταση έχω τον ρόλο του κεντρικού παρουσιαστή ενός σουρεαλιστικού τηλεπαιχνιδιού – talk show,  που ονομάζεται ΟΤΑΝ. Εκεί ένας καλεσμένος μοιράζεται την ιστορία του και κερδίζει «δώρα». Ο παρουσιαστής αυτός, ατσαλάκωτος ενορχηστρωτής, παρακινεί τον καλεσμένο του να εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Είναι λίγο ειρωνικός, αρκετά διασκεδαστικός, πάντα ετοιμόλογος και εντελώς αναίσθητος, καταπατά την όποια ηθική αξία παίζοντας άψογα το βρώμικο παιχνίδι των media. Κυνηγώντας την αποκλειστικότητα και καλύτερα νούμερα, εκμεταλλεύεται τη δίψα για προβολή των απόκληρων της κοινωνίας και τελικά σερβίρει στο κοινό το δράμα τους, αφιλτράριστο, ωμό και δυσώδες.

Ποιο στοιχείο σας γοήτευσε στο κείμενο;

ΝΠ: Αγαπώ πολύ το απρόβλεπτο της γραφής του Ευθύμη Φιλίππου. Ξεκινάω να διαβάζω μια ιστορία που όλα νιώθεις ότι βαίνουν καλώς και ξαφνικά συμβαίνει το παράλογο. Στη συνέχεια η ιστορία κυλά και ρεαλιστικό – παράλογο γίνονται συνοδοιπόροι. Η γραφή του Φιλίππου είναι σύγχρονη, απλή, έχει χιούμορ και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμη πιο σουρεάλ για ό,τι ζούμε σήμερα.

ΔΟ: Η έντονη αφηγηματικότητα του.

ΗΒ: Μου αρέσει η αίσθηση του μετεωρισμού που σου αφήνει και η έμφαση σε μικρές λεπτομέρειες.

Πως βρίσκετε την συνθήκη να είστε ανάμεσα στους θαμώνες ενός μπαρ όταν παίζετε;

ΝΠ: Είναι μια πρόκληση για εμάς ο μη θεατρικός χώρος. Γι’ αυτό και η επινοημένη συνθήκη του τηλεπαιχνιδιού. Έτσι ώστε θαμώνες και πρωταγωνιστές να γίνονται ένα. Το κοινό στην ιστορία μας, έχει ρόλο.

Επιλέγει κι αυτό το τι θέλει να κερδίσει όπως και ο Πιερ. Όπως και στη ζωή οι θεατές ενός παιχνιδιού, μιας εκπομπής έχουν το ρόλο τους. Και σίγουρα θα ήθελα να προβληματιστεί το κοινό γι’ αυτό του το ρόλο.

ΔΟ: Είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα και κατάλληλη θα έλεγα συνθήκη η επιλογή να παιχτεί η παράσταση μας στο χώρο ενός μπαρ γιατί ενισχύει αρκετά το ότι η όλη ιστορία διαδραματίζεται στα πλαίσια μιας ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής με ζωντανό κοινό. Επίσης, η άμεση επαφή με τον κόσμο μας βοηθάει αρκετά στο κομμάτι της απεύθυνσης και της μεταδοτικότητας.

ΗΒ: Μου αρέσει πολύ. Δημιουργεί μια οικειότητα στην ατμόσφαιρα και θεωρώ πως προσφέρει κάτι πολύ ωραίο και ζωντανό, σπάει ο «τοίχος» και τελικά ο θεατής μπορεί να γίνει μέρος αυτής της ιστορίας κι αυτής της συνθήκης χωρίς να είναι ένας παθητικός  παρατηρητής.

Ποια είναι η φράση κλειδί για σένα στο έργο;

ΝΠ: «Ύστερα έβαλα τα χέρια μου γύρω από το λαιμό του Πέτρου και τον έπνιξα, λες και δεν τον είχα ξαναπνίξει πριν τρεις μέρες».

ΔΟ: «Εμένα κοίτα, μπαμπά! που φανερώνει πόσο βαθιά πυρηνική είναι η ανάγκη όλων των πλασμάτων για αγάπη και αποδοχή».

ΗΒ: «Φυσούσε πού και πού ένα ωραίο αεράκι, το οποίο αν δεν ήμουν στεναχωρημένος θα το ευχαριστιόμουν πιο πολύ».

Όπως αναφέρεται στο κάλεσμα της παράστασης

Η θεατρική παράσταση «Όταν» βασισμένη στα διηγήματα «Διάφορες επιλογές Πέτρος» και «Πιερ» του Ευθύμη Φιλίππου, έρχεται να αναδείξει την αδηφάγα φύση της ανθρώπινης ύπαρξης για προβολή και βία, μέσα από τη μορφή ενός σουρεαλιστικού τηλεπαιχνιδιού.

Σε ένα κόσμο όπου η βία έχει κανονικοποιηθεί και το έγκλημα γίνεται θέαμα, το «Όταν» θέτει καίρια ερωτήματα: Είναι παράλογο να ζούμε με τέτοιες «κανονικότητες»; Δικαιολογείται ο θύτης ή το θύμα; Και ποια είναι τελικά η θέση της κοινωνίας – και η δική μας – απέναντί τους;

Οι ήρωες της παράστασης και οι θεατές καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με τα όρια της ηθικής και της ανοχής, καθώς ανασύρονται αποκαλυπτικές αναμνήσεις και παραδοχές. Η παράσταση συνδυάζει τη σκοτεινή ματιά του Φιλίππου με κίνηση, μουσική και μια έντονα αλληγορική σκηνική γλώσσα που προσκαλεί το κοινό σε μια μοναδική θεατρική εμπειρία.

«Ο Πιερ όμως πάλι δεν ικανοποιήθηκε και δεν ήθελε να πάει σπίτι του. Ήθελε να την κάνει να κλάψει πιο πολύ, γοερά, με λυγμούς, και όταν είδε την κοπέλα να μαζεύει βιαστικά τα πράγματά της, τότε σηκώθηκε και άρχισε να περπατάει προς τα εκείνη. Μόλις την πλησίασε, εκείνη του ζήτησε βοήθεια και αυτός της έδειξε τα χέρια του που στάζανε αίματα.»

Συντελεστές

Σύλληψη/ Σκηνοθεσία: Νατάσα Παπανδρέου

Διασκευή/ Δραματουργική Επεξεργασία: Γιάννης Μελιτόπουλος

Μουσική σύνθεση: Μαριλένα Ορφανού

Κίνηση: Χρήστος Ξυραφάκης

Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη

Σχεδιασμός αφίσας: KiKi

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Παραγωγή: Solaris Spectacle

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Hλίας Βογιατζηδάκης, Δημήτρης Όντος, Νατάσα Παπανδρέου

Βιογραφικά

Ο Ευθύμης Φιλίππου γεννήθηκε το 1977. Έχει συνυπογράψει τα σενάρια των ταινιών «Κυνόδοντας», «Άλπεις», “L”, “The Lobster”, “Chevalier”, «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού», “Pity”, “And” και “Kinds of kindness”. Έχει γράψει τα βιβλία «Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα», «Σκηνές», «Δημήτρη» και «Όταν, όταν» (Εκδόσεις MNP). Έχει γράψει τα θεατρικά έργα «Αίματα», «Τα ωραία μας χέρια», «Απολογίες 4 & 5», «Διάφορες επιλογές Πέτρος», «Ρομπ» και «Το νερό της Κολωνίας».

Η Νατάσα Παπανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και από το τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τους: Β. Μπισμπίκη, Αργ. Χιώτη, Β.Θεοδωρόπουλο, Σ. Βγενοπούλου, Π.Φλατσούση, Σ. Σπυράτου, κ.α. σε παραστάσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Εθνικού Θεάτρου, θεάτρου Κιβωτός, Cartel, θέατρο του Νέου Κόσμου, κ.α. Στην τηλεόραση έχει εμφανιστεί στη σειρά «Κρίσιμες στιγμές» σε σκηνοθεσία: Μ. Μανουσάκη. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: «Επικήδειος λόγος – Μια μελέτη πάνω στον Έρωτα και τη σεξουαλικότητα βασισμένη σε κείμενα του Ηλία Πετρόπουλου», στο θέατρο Baumstrasse και «Ιω-Εκείνη» που παρουσιάστηκε στο θέατρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων και συνέχισε με περιοδεία σε θέατρα της περιφέρειας.

Πληροφορίες

ΦΑΜΠΡΙΚΑ, στο μπαρ

Μεγάλου Αλεξάνδρου 125, Αθήνα, 5’ με τα πόδια από το μετρό Κεραμεικός

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30

Έως 8 Απριλίου | Διάρκεια 80’

Προπώληση εισιτηρίων

Τιμή εισιτηρίου: 10,00 € | Ελάχιστη κατανάλωση στο μπαρ 5,00€

Online: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/otan-mia-skiniki-alligoria-basismeni-se-diigimata-tou-eythymi-filippou

Τηλ.: 6932380650