Με αφορμή την ανάληψη της διαχείρισης της Αποθήκης 1 στο Λιμάνι (αίθουσες Σταύρος Τορνές και Τζων Κασσαβέτης), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προσκαλεί το κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης σε μια ξεχωριστή εκδήλωση εγκαινίων που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές (ώρα 21:00), όπου θα προβληθεί το κλασικό φιλμ: «Ο Γατόπαρδος» (1963) του Λουκίνο Βισκόντι.

Ads

«Εμείς είμαστε οι λεοπαρδάλεις και λιοντάρια αυτού του κόσμου κι αυτοί που θα μας αντικαταστήσουν θα είναι τα τσακάλια και τα πρόβατα και μετά όσοι επιβιώσουμε, λεοπαρδάλεις, λιοντάρια, τσακάλια και πρόβατα θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας σαν το αλάτι της γης…» – απόσπασμα από την ταινία «Ο Γατόπαρδος» (1963) του Λουκίνο Βισκόντι

image

Όπως ήδη είχαμε ενημερωθεί στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με θέμα την Αποθήκη 1 (αίθουσες Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης), η διαχείριση της περνά πλέον στο Φεστιβάλ.

Ads

image

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί από φέτος το Φεστιβάλ θα έχει στη διάθεσή του την Αποθήκη 1 στο λιμάνι, φέρνοντας κλασικά αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά και τις καλύτερες ταινίες του σύγχρονου ανεξάρτητου κινηματογράφου ακόμη πιο κοντά στο κοινό της πόλης» επεσήμανε ο διευθυντής του ΦΚΘ, Δημήτρης Εϊπίδης. Όπως είπε ο ίδιος, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, οι προβολές της οποίας μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου, θα στεγάζεται από εδώ και στο εξής στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, «δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους θεατές να παρακολουθήσουν τα επιτυχημένα αφιερώματά της», όπως σημείωσε ο ίδιος. Παράλληλα, οι ταινίες πρώτης προβολής θα φιλοξενούνται πλέον και στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, εκτός από τις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.

image

Η κα Αργυρώ Μεσημέρη, υπεύθυνη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα 4.000 μέλη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης και οι σινεφίλ της πόλης θα μπορούν να έχουν πλέον πρόσβαση σ’ έναν μεγαλύτερο χώρο με καλύτερη ποιότητα προβολών, ενώ επίσης παρουσίασε τις ταινίες των οκτώ αφιερωμάτων που είναι προγραμματισμένα μετά την ολοκλήρωση του 56ου Φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα, τα προσεχή αφιερώματα είναι τα εξής:

  • «Κλασικές ευρωπαϊκές ταινίες V» (26-29 Νοεμβρίου 2015)
  • «Αμερικάνικο Νουάρ Paint it Black» (3-6 Δεκεμβρίου 2015)
  • «Στην αλλόκοτη χώρα του Ντέιβιντ Λιντς» (10-13 Δεκεμβρίου 2015)
  • «Ο κόκκινος δράκος βρυχάται» (17-20 Δεκεμβρίου 2015)
  • «Σατγιαζίτ Ράι, ένας κλασικός από την Ινδία» (14-17 Ιανουαρίου 2016)
  • «Ατόμ Εγκογιάν, ένας Καναδός από την Αρμενία» (21-24 Ιανουαρίου 2016)
  • «Il signore Vittorio de Sica» (28-31 Ιανουαρίου 2016)
  • «Εδώ είναι Βαλκάνια» (4-7 Φεβρουαρίου 2016)

image

Ο Παναγιώτης Φόρσος (διευθυντής αιθουσών ΦΚΘ) τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το Φεστιβάλ είναι μαθημένο να βάζει στοιχήματα»,  αναφέροντας ορισμένα από αυτά, όπως την επιβίωση του θεσμού επί χούντας, τη διεθνοποίησή του, τη θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, καθώς και την επιτυχημένη πορεία των αιθουσών Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.

Όπως σημείωσε ο κ. Φόρσος, οι δύο αίθουσες της Αποθήκης 1 αποτελούν μια ακόμη πρόκληση για το θεσμό. Η αίθουσα Σταύρος Τορνές θα φιλοξενεί τις προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, ενώ η αίθουσα Τζον Κασσαβέτης θα λειτουργεί ως art-house με ταινίες καλλιτεχνικού χαρακτήρα.

image

«Στόχος μας είναι να νιώθουν οι σινεφίλ ότι εδώ είναι το σπίτι τους. Να επισκέπτονται μια αίθουσα που θα κρατά τον κόσμο και μετά την προβολή, για έναν καφέ και συζήτηση γύρω από τις ταινίες», υπογράμμισε ο κ. Φόρσος. Όπως είπε ο ίδιος, ο στόχος είναι να προβληθεί ό,τι καλύτερο από τη φετινή παραγωγή και ανέφερε ορισμένα από τα φιλμ που θα προβληθούν προσεχώς, μεταξύ των οποίων είναι και οι ταινίες έναρξης και λήξης του 56ου ΦΚΘ, δηλαδή τα φιλμ Victoria του Σεμπάστιαν Σίπερ και Τα χρυσά μας χρόνια του Αρνό Ντεπλεσέν, αντίστοιχα. Ο κ. Φόρσος δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει τον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Γιάννη Παντή, στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η σύμπραξη ΟΛΘ και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

image

Οι δύο αίθουσες θα λειτουργούν με το προσωπικό της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, σε κοινές μέρες προβολής, όπως εξήγησε η κ. Μεσημέρη. «Κάνουμε προσεκτικά βήματα στα οικονομικά γιατί δεν θέλουμε θεσμούς- πυροτεχνήματα. Οι θεσμοί γίνονται για να μένουν. Θα κάνουμε πρόσθετα βήματα για να εδραιωθεί η Ταινιοθήκη και σιγά σιγά θα βελτιώνουμε το πρόγραμμα και τις εκδόσεις μας», εξήγησε σχετικά.

image

Τα εγκαίνια των αιθουσών θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Νοεμβρίου. Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης θα είναι το φιλμ «45 Χρόνια» του Άντριου Χέιγκ (από 19 Νοεμβρίου), ενώ στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην ειδική προβολή των εγκαινίων, οι θεατές θα παρακολουθήσουν το κλασσικό έργο «Γατόπαρδος» του Λουκίνο Βισκόντι.

image

Ένας Ιταλός πρίγκιπας του 19ου αιώνα, πλησιάζει στο τέλος της ζωής του και ταυτόχρονα στο τέλος της παντοδυναμίας του. Βιώνει τις αλλαγές των καιρών και τη μετάβαση σε μια εποχή όπου οι τίτλοι ευγενείας, μάλλον δεν καθορίζουν τη τύχη των υπόλοιπων κοινών θνητών.

Ο ίδιος κανονίζει έναν γάμο μεταξύ του αγαπημένου του νεαρού ανιψιού, με την κόρη ενός πλούσιου εμπόρου. Ο νεαρός, θα βρει την ευκαιρία για να μεταμορφωθεί από ένα ιδεαλιστή μαχητή, σε επαναστάτη και σύμβολο μιας νέας τάξης πραγμάτων. Ένα εκλεκτικό σχόλιο για το τέλος μιας τάξης και το ξεκίνημα μιας άλλης εποχής, με αριστοτεχνικό περιτύλιγμα κι ένα θυελλώδες ρομάντζο.

image

Μία θρυλική ταινία, για την οποία ο μεγάλος Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είχε παραδεχτεί: «είναι η μόνη ταινία που ζήλεψα πραγματικά»! Η ταινία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων αναφέρουμε χαρακτηριστικά: Χρυσός Φοίνικας του  Φεστιβάλ Καννών το 1963, Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1964 και Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού, για την υπέροχη ερμηνεία του Αλέν Ντελόν, το 1964.

image

Ο Λουκίνο Βισκόντι (Μιλάνο, 2 Νοεμβρίου 1906 – Ρώμη, 17 Μαρτίου 1976) υπήρξε κορυφαίος Ιταλός σκηνοθέτης, τόσο του κινηματογράφου και του θεάτρου, όσο και της όπερας. Ο Βισκόντι κληροδότησε μια εξαιρετική φιλμογραφία που ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί σημείο αναφοράς στην Έβδομη Τέχνη, με ταινίες που άφησαν εποχή χάρη στη δραματική τους δύναμη.

image

Ο Γατόπαρδος
Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι
Με τους: Burt Lancaster, Alain Delon, Claudia Cardinale

Χώρα Παραγωγής: Ιταλία – Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1963
Διάρκεια: 180 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη / 35 mm

Τιμές εισιτηρίου: 4 ευρώ γενική είσοδος, 3 ευρώ για μέλη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, 1 ευρώ κάρτα μέλους. Πρόκειται για μια προβολή της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, οι προβολές της οποίας θα φιλοξενούνται από εδώ και στο εξής στο συγκεκριμένο χώρο.