Η Βέρα Χιτίλοβα (1929 – 2014), υπήρξε μία αντισυμβατική και ατρόμητη δημιουργός, μία «αναρχική» του Τσέχικου Σινεμά. Η σκηνοθέτης, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2014, συνεργάστηκε με τον Γίρι Μένζελ και υπήρξε μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του «Τσεχικού Νέου Κύματος».

Ads

Στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε το έργο της, μέσα από ένα θεματικό αφιέρωμα.

Η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία «Κάτι διαφορετικό» (1963) αποκάλυψε ένα μεγάλο κινηματογραφικό ταλέντο. Συνδυάζοντας ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, η ταινία αφηγείται δύο διαφορετικές ιστορίες.

image

Ads

Στη μία η πραγματική πρωταθλήτρια Εύα προετοιμάζεται για γυμναστικούς αγώνες υπό το άγρυπνο βλέμμα ενός άνδρα προπονητή. Στη δεύτερη, η νοικοκυρά Βέρα αισθάνεται την πλήξη της καθημερινότητάς της, την ώρα που ο σύζυγός της περιμένει από εκείνη να λύσει όλα τα προβλήματα.

Οι «Μαργαρίτες» (1966 – φωτογραφία) είναι η πιο γνωστή ταινία της Χιτίλοβα. Παρακολουθεί δύο νεαρά κορίτσια που αποφασίζουν ότι αφού ο κόσμος είναι κακός, τότε θα είναι και οι ίδιες κακές και σπέρνουν τον πανικό σε ολόκληρη την Πράγα. Η ταινία, απαγορευμένη από το κομμουνιστικό καθεστώς της Τσεχίας, θεωρείται ένας κινηματογραφικός ύμνος στην ανεξαρτησία.

image

Δύο χρόνια μετά την Άνοιξη της Πράγας, ο «Απαγορευμένος Καρπός» (1970 – φωτογραφία) αποτελεί μια πειραματική, γεμάτη χρώμα, ανάγνωση της βιβλικής ιστορίας του Αδάμ και της Εύας.

image

Το «Παιχνίδι των Μήλων» (1977) είναι μια κωμωδία για τη μάχη των δύο φύλων, γυρισμένη μέσα από τη φεμινιστική και επαναστατική ματιά της Χιτίλοβα, ενώ η ταινία «Από δω κι από κει» (1988) είναι από τις πρώτες που μίλησαν ανοιχτά για το Aids.

61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

image

Μετά την αύξηση της βαθμίδας κινδύνου στη Θεσσαλονίκη στο επίπεδο 3 την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, το Φεστιβάλ εφάρμοσε αμέσως όλα προβλεπόμενα μέτρα στις προβολές που γίνονται ήδη στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας. Η πληρότητα των αιθουσών είναι στο 30% και ανάμεσα σε κάθε θεατή μεσολαβούν δύο κενές θέσεις, ενώ τηρούνται όλα τα υπόλοιπα μέτρα ασφαλείας. Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ αναπροσάρμοσε αναλόγως και τα σενάρια διεξαγωγής της 61ης διοργάνωσης.

Διαβάστε Επίσης:

Το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί φέτος από την Πέμπτη 5 έως και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου.