Στα προηγούμενα αφιερώματά μας για το 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στην Αργεντινή, στη Γαλλία, αλλά και στα Βαλκάνια. Όμως σκοπός ενός Φεστιβάλ είναι να προάγει και την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή. Έτσι λοιπόν και φέτος σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το 54ο Φ.Κ.Θ, μας παρουσιάζει ιδιαίτερα σημαντικές ελληνικές δημιουργίες, πολλές από τις οποίες προβάλλονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Το ελληνικό σινεμά, διαγράφοντας σταθερά ανοδική πορεία σε διεθνές επίπεδο, δίνει δυναμικό παρόν στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φέτος πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν στη διοργάνωση ορισμένες από τις πιο αναμενόμενες ελληνικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής, που εντάσσονται στο Διεθνές Διαγωνιστικό, στο Ελληνικό Πρόγραμμα και στις Ειδικές Προβολές. Σημαντική είναι η ελληνική παρουσία και στην “Αγορά”, με συμμετοχές στα τμήματα Crossroads και Works in Progress, αλλά και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη.  

image
 
Στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα έχουμε μεταξύ άλλων την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε οκτώ ελληνικές ταινίες, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε πρώτη προβολή.
 
“Miss Violence” του Αλέξανδρου Αβρανά

image
 
Έχοντας ήδη αποσπάσει τέσσερις διακρίσεις στο πρόσφατο και επετειακό 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, μεταξύ των οποίων, τον Αργυρό Λέοντα καλύτερης Σκηνοθεσίας, αλλά και το Κύπελλο Βόλπι καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον Θέμη Πάνου, η ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά θα παρουσιαστεί στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από ένα 11χρονο κορίτσι, την Αγγελική, η οποία πηδά από το μπαλκόνι την ημέρα των γενεθλίων της. Η αστυνομία προσπαθεί να ανακαλύψει τα αίτια της αυτοκτονίας, ενώ η οικογένειά της επιμένει ότι επρόκειτο για ατύχημα.
 
Με φόντο την επιφανειακή γαλήνη της ελληνικής επαρχίας, η ταινία “Miss Violence” του Αλέξανδρου Αβρανά, συνθέτει μία ρεαλιστική σπουδή για τη βία, δομημένη επάνω στα σκοτεινά μυστικά μιας οικογένειας.


 
“Να Κάθεσαι και να Κοιτάς” του Γιώργου Σερβετά

image
 
Όπως το “Miss Violence” του Αλέξανδρου Αβρανά, έτσι και το “Να Κάθεσαι και να Κοιτάς” του Γιώργου Σερβετά, ήταν μία από τις δέκα ταινίες που εκπροσώπησαν τον νέο ελληνικό κινηματογράφο στο 38ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, καθώς η Αθήνα ήταν η τιμώμενη πόλη στο τμήμα City to City του Φεστιβάλ.
 
Η Αντιγόνη (Μαρίνα Συμεού) είναι μία νεαρή κοπέλα που φεύγει από την Αθήνα κι εγκαθίσταται στην κωμόπολη της καταγωγής της. Εκεί διαπιστώνει με σκληρό τρόπο την κατάρρευση της κοινότητάς της και καλείται να αντιδράσει. Η ταινία του Γιώργου Σερβετά, εστιάζει στις αδιόρατες εκφάνσεις της βίας.


 
“Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά” της Ελίνας Ψύκου

image
 
Μία από τις πιο ταξιδεμένες διεθνώς ταινίες της χρονιάς, είναι “Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά” της Ελίνας Ψύκου.
 
Αφού ξεκίνησε τη διαδρομή της από το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, προβλήθηκε στο 38ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο και επέστρεψε μόλις από το 57ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου, η ταινία της Ελίνας Ψύκου, θα παρουσιαστεί στην ελληνική της πρεμιέρα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.
 
“Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά”, διατυπώνει ένα επίκαιρο κοινωνικό σχόλιο για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, με επίκεντρο την υπαρξιακή κρίση ενός τηλεοπτικού αστέρα, τον οποίο υποδύεται ο Χρήστος Στέργιογλου.


 
“Wild Duck” του Γιάννη Σακαρίδη

image
 
Έχοντας κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Τορόντο, αλλά και με παρουσία στο Raindance Film Festival, ένα από τα κορυφαία Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου στον κόσμο, το φιλμ του Γιάννη Σακαρίδη, ακολουθεί την ιστορία του Δημήτρη. Ενός μηχανικού τηλεπικοινωνιών, ο οποίος στριμωγμένος από τα χρέη σε έναν τοκογλύφο, αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του.
 
Στην ταινία “Wild Duck”, ο Γιάννης Σακαρίδης μιλά για την ηθική κρίση της ελληνικής κοινωνίας, με άξονα έναν ήρωα που καλείται να επιλύσει ένα αδυσώπητο δίλημμα. Στους κεντρικούς ρόλους, η Θέμις Μπαζάκα, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος.


 
“Ο Χειμώνας” του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα

image
 
Αντιμέτωπος με τον εαυτό του αλλά και τα φαντάσματα του παρελθόντος βρίσκεται και ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας “Ο Χειμώνας”, του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα. 
 
Ο Νίκος, είναι ένας νεαρός συγγραφέας ο οποίος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Ο ήρωας μας, θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο εγκαταλελειμμένο πατρικό του στα Σιάτιστα και να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στον τόπο καταγωγής του. 
 
Σε βασικό ρόλο συναντάμε τον σπουδαίο ηθοποιό Βαγγέλη Μουρίκη και μαζί του πρωταγωνιστούν οι: Θοδωρής Αλμπάνης, Εφη Παπαθεοδώρου και Τιτίκα Σαριγκούλη. Τη μουσική της ταινίας υπογράφουν οι Active Member.


 
“Ο Προφήτης” του Δημήτρη Πούλου

image
 
“Ο Προφήτης”, είναι η ιστορία ενός στρατιώτη που εν καιρώ πολέμου καταφτάνει σε ένα μοναστήρι αναζητώντας τον πατέρα του. Ωστόσο κατά την παραμονή του εκεί υποψιάζεται πως αυτοί που κατοικούν στο μοναστήρι μπορεί και να του κρύβουν κάτι.
 
Σε μια μοναχική οδύσσεια καταδύεται ο ήρωας της ταινίας μας, ο οποίος βρίσκεται προς αναζήτηση του πατέρα του, με φόντο ένα εμπόλεμο τοπίο. “Ο Προφήτης” αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Δημήτρη Πούλου, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Χρανιώτη.


 
“Goldfish” του Θάνου Τσαβλή

image
 
H ταινία “Goldfish” του Θάνου Τσαβλή, εκτυλίσσεται στο μέλλον, λίγα χρόνια μετά την επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας. Παρακολουθούμε ένα πλήθος ετερόκλητων χαρακτήρων, οι οποίοι συναντιούνται με απρόσμενες εξελίξεις…


 
“Η Τελευταία Φάρσα” του Βασίλη Ραΐση

image
 
Και κλείνουμε την παρουσίαση αυτών των οκτώ νέων ελληνικών ταινιών που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο 54ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, με το φιλμ “Η Τελευταία Φάρσα” του Βασίλη Ραΐση.
 
Η ταινία, με τη Μαρίνα Καλογήρου στο καστ, παρακολουθεί έναν νεαρό επιστήμονα, ο οποίος διχάζεται ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, βιώνοντας πρωτόγνωρες εμπειρίες.
 
Το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε συνεργασία με τον Γαβριήλ Ευσταθίου, ενώ στο καστ εκτός από τη Μαρίνα Καλογήρου, πρωταγωνιστούν οι: Νικόλας Πιπεράς, Νίκος Μοναστηριώτης, Γιώτα Αργυροπούλου, Μιχάλης Καλιότσος, Ανδρέας Μαριαννός, Γιώργος Μπινιάρης, Λυδία Τρύφωνα, Φώτης Θωμαΐδης και Δρόσος Σκότης.


 
Εκτός όμως από τις ταινίες που θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς του 54ου ΦΚΘ θα ενταχθούν 22 ελληνικές ταινίες, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου.
 
Παράλληλα, στο 9ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads της Αγοράς συμμετέχουν τα εξής κινηματογραφικά σχέδια από την Ελλάδα:
 
  • Fair Play – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Βούλγαρη, Παραγωγή: Ελένη Αφεντάκη, MITOS, Ελλάδα
  • Φρανκενστάιν Οδύσσεια του Θανάτου – Σκηνοθεσία: Κώστας Ζάπας, Παραγωγή: Γρηγόρης Αθανασίου, Minus Pictures, Oticons, Rappasfilms, Ελλάδα / Γερμανία
  • Fellini -Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς, Παραγωγή: Λευτέρης Δανίκας, Zonaras Productions, Ελλάδα
  • Η Διπλανή μου – Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Δραγασάκη, Παραγωγή: Φένια Κοσσοβίτσα – Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Blonde Productions, Ελλάδα
  • Ο Απόστρατος – Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Παραγωγή: Φαίδρα Βόκαλη, Marni Films, Ελλάδα
 
image
 
Επιπλέον, στο τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς συμμετέχουν οι εξής ελληνικές ταινίες:
 
  • Home Work – Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Καρανικόλας, Παραγωγή: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Lasse Sharpen, Oxymoron Films, Ελλάδα / Γερμανία
  • Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου – Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Κύρος Παπαβασιλείου, dryTree Films, Συμπαραγωγή: Μόνικα Νικολαΐδου, Filmblades, Κύπρος
  • Για Πάντα – Εκτός συναγωνισμού – Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Μαντά, Παραγωγή: Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Κώστας Κεφάλας, Faliro House, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Heretic, Κώστας Λαμπρόπουλος, Μαργαρίτα Μαντά, CL Productions, Ελλάδα
  • Μικρό ψάρι – Εκτός συναγωνισμού – Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης, Παραγωγή: Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Faliro House, Πάνος Παπαχατζής, Argonauts Productions, Michael Weber, Τhe Match Factory, Ελλάδα / Γερμανία / Κύπρος
 
Η συμμετοχή του συνόλου του ελληνικού προγράμματος και η Αγορά χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 54ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.
 
Το 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί το χρονικό διάστημα από την Παρασκευή 01 έως και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου.