Τέσσερις ελληνικές ταινίες, ταξιδεύουν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στη Βρετανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στα σημαντικά Κινηματογραφικά Φεστιβάλ, London Film Festival και Raindance Film Festival. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Πιο αναλυτικά, στο Raindance Film Festival, ένα από τα κορυφαία Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου, που συμπληρώνει φέτος τα 21 χρόνια ζωής του και θα διεξαχθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 06 Οκτωβρίου, θα προβληθεί η πρώτη μεγάλου μήκους του Γιάννη Σακαρίδη, «Wild Duck».

image

Ads

Έχοντας μόλις κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Τορόντο, το φιλμ του Γιάννη Σακαρίδη, ακολουθεί την ιστορία του Δημήτρη, ενός μηχανικού τηλεπικοινωνιών, ο οποίος στριμωγμένος από τα χρέη σε έναν τοκογλύφο κλείνει την επιχείρησή του.


image
 
Μαζί με τον φίλο του Νίκο, επίσης μηχανικό σε μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνιών, αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν ένα σκάνδαλο. Η έρευνα τους οδηγεί στο ύποπτο διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας. Εκεί μία ένοικος, η Παναγιώτα, μπαίνει στο στόχαστρο του Δημήτρη, ο οποίος έρχεται πλέον αντιμέτωπος με μεγάλα ηθικά διλήμματα. Ένα ταξίδι-φυγή στη γενέτειρά του Σκύδρα, μια μικρή κωμόπολη του νομού Πέλλας, θα κάνουν τον Δημήτρη να δει πιο καθαρά το είδωλό του στον καθρέφτη.

image
 
Τον ρόλο του Δημήτρη ερμηνεύει ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, του Νίκου ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και της Παναγιώτας η Θέμις Μπαζάκα. Το καστ συμπληρώνουν: ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Ηλίας Λογοθέτης και η Ευανθία Τσαπαρέλη. Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Γιαν Φόγκελ (συν σκηνοθέτης του «Wasted Youth»), ενώ την παραγωγή υπογράφουν οι Νίκος Φράγκος, Γιάννης Σακαρίδης, Βένια Βέργου και οι Athens Filmmakers’ Co-operative.


 
Τη σκυτάλη παίρνει το London Film Festival, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 20 Οκτωβρίου και στο οποίο θα προβληθούν τρεις ελληνικές ταινίες.

image
 
Συγκεκριμένα θα προβληθούν, η «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, «Ο Εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και το «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου.
 
Στην «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», ο Αντώνης (Χρήστος Στέργιογλου) φτάνει σ’ ένα ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα. Είναι χειμώνας, το ξενοδοχείο είναι κλειστό και ο Αντώνης τριγυρνάει μόνος του. Μοιάζει να έχει όλο το χρόνο με το μέρος του. Ώσπου στην τηλεόραση ανακοινώνεται η εξαφάνιση του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Παρασκευά.

image
 
Η ταινία της Ελίνας Ψύκου, ξεκίνησε τη διαδρομή της από το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι προβλήθηκε και στο 38ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, καθώς η Αθήνα ήταν φέτος η τιμώμενη πόλη στο τμήμα City to City.


 
Στο φιλμ, «Ο Εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, πρωταγωνιστής της ταινίας μας, είναι ο 48χρονος Κώστας Στασινός, ιδιοκτήτης γεωπονικού ανθοπωλείου. Ο Κώστας, ζει μία συνηθισμένη ζωή με τη γυναίκα του Ράνια, τον 17χρονο γιο τους Ανδρέα (ο οποίος βρίσκεται στην τελευταία τάξη του Λυκείου) και την 14χρονη κόρη τους, Λουίζα.

image
 
Η ταινία «Ο Εχθρός Μου», του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 37ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και συγκεκριμένα στο τμήμα Focus on World Cinema. Το Φεστιβάλ διεξήχθη από τις 22 Αυγούστου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου και σε σχετικό άρθρο του Tvxs.gr είχαμε κάνει μία αναλυτική παρουσίαση της ταινίας.


 
Τέλος, στο 57ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και την του Μιχάλη Κωνσταντάτου, «Luton».

image
 
Οι ήρωες της ταινίας μας είναι: ο Τζίμης, ένας ευκατάστατος μαθητής λυκείου γύρω στα 17, η Μαίρη, μία ασκούμενη δικηγόρος γύρω στα 30 και ο Μάκης, ένας 50άρης οικογενειάρχης, ιδιοκτήτης ενός ψιλικατζίδικου. 
 
Τρεις πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι και η καθημερινότητά τους. Αλλά μέσα στο πλαίσιο μιας συμβατικής ζωής που τους πιέζει ολοένα και όταν όλα γι’ αυτούς μοιάζουν ακίνητα και αναμενόμενα, τα τρία αυτά πρόσωπα της ιστορίας μας, βρίσκουν το δικό τους τρόπο διαφυγής.
 
Στην ταινία «Luton», πρωταγωνιστούν οι: Νικόλας Βλαχάκης, Ελευθερία Κόμη, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώτα Αργυροπούλου, Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Κόνυ Ζήκου, Άννα Κουρουπού, Στηβ Κρικρής, Μάγδα Λέκκα, Αγλαΐα Παππά, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Μαρία Τσιμά και Μουνσέ Καμάλ Χοσαίν / Έκτακτη φιλική συμμετοχή: Νέλλη Αγγελίδου.


 
Αξίζει να επισημάνουμε ότι το ελληνικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις ταινίες: «Ο Εχθρός Μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου, πριν την έξοδό τους στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, που φέτος διεξάγεται από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.