Οι αγώνες για την ελευθερία και το προσφυγικό κυριάρχησαν στην 67η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με 276.000 επισκέπτες και τον διευθυντή της διοργάνωσης Γιούργκεν Μπόος να κάνει λόγο για την πιο «επιτυχημένη έκθεση των τελευταίων χρόνων».

Ads

Όσα συμβαίνουν στις γραμμές των συνόρων, με τις χιλιάδες προσφύγων που μετακινούνται καθημερινά, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της έκθεσης.
Εν μέσω προσφυγικής κρίσης, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 1 εκατομμύριο πρόσφυγες να στρέφονται μόνον στη Γερμανία, έως το τέλος του 2015, οι Γερμανοί εκδότες προσέφεραν έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων δώρο στους πρόσφυγες – επισκέπτες της έκθεσης, για τους οποίους η είσοδος ήταν ελεύθερη. Μπορεί ο αριθμός των προσφύγων που επισκέφθηκαν την Έκθεση να φαίνεται μικρός -600 άνθρωποι-  τηρουμένων ωστόσο, των δοκιμασιών στις οποίες έχουν υποβληθεί, είναι σημαντικός.

Εκατό χώρες, 7.000 εκδοτικοί οίκοι, 4000 παράλληλες εκδηλώσεις και τιμώμενη χώρα, η η Ινδονησία, ένα έθνος που ήρθε αντιμέτωπο με ένα πολύχρονο και καταπιεστικό δικτατορικό καθεστώς.
Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης ο Σαλμάν Ρούσντι υπερασπίστηκε ακριβώς αυτό το οποίο στερήθηκε επί δεκαετίες η Ινδονησία: Την ελευθερία.

Όσο για την Ελλάδα, κατόρθωσε να είναι και αυτή τη χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης και οπως παρατήρησε η αντιπρόεδρος της διοργάνωσης Μαριφέ Μπόιξ «το περίπτερό της έχει το ίδιο μέγεθος με το περσινό και αυτό συμβαίνει και με το περίπτερο της Πορτογαλίας. Αντίθετα, τα περίπτερα της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι κάπως μικρότερα. Ανεξαρτήτως αυτών, όλες οι εκδοτικές αγορές του ευρωπαϊκού Νότου δείχνουν να βελτιώνονται. Αφού έφτασαν στο χείριστο δυνατό σημείο, η αρνητική πορεία σταμάτησε και τώρα αρχίζει η επανάκαμψη. Όσο για τη φετινή παρουσία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, είναι σαφώς μεγαλύτερη και καλύτερη. Και θα εκτιμήσουμε περισσότερο την προσπάθειά τους αν σκεφτούμε το ύψος των δαπανών που απαιτήθηκαν προκειμένου να ταξιδέψουν στη Φρανκφούρτη. Καλύτερη υπήρξε επίσης φέτος ως προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής η εκπροσώπηση των πανεπιστημιακών τους εκδόσεων. Το περίπτερο του Μεξικού είχε ένα εντυπωσιακό design, αλλά, δυστυχώς, λιγότερους εκδότες. Λιγότεροι ήταν και οι εκδότες από τη Βραζιλία, λόγω της ύφεσης που πλήττει τον τελευταίο καιρό τη χώρα» κατέληξε η Μπόιξ. 

Ads