O χώρος τέχνης ΎΛΗ[matter]HYLE (hyle.gr) με την ευγενική χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού διοργανώνει έξι αυτοτελή διήμερα εργαστήρια εκπαιδευτικού δράματος για εφήβους και παιδιά με τίτλο, “Ένας ήρωας σε αναζήτηση ταυτότητας” υπό τον σχεδιασμό και την καθοδήγηση της σκηνοθέτη και ψυχοδραματίστριας Ειρήνης Αδάμου και της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας Δέσποινας Ψυχή, πάνω στο βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά “Κάπου να Ανήκεις”. Το πρόγραμμα συνδέει τους νέους με τις εικαστικές τέχνες μέσω του εκπαιδευτικού δράματος, και θα λάβει χώρα στα εργαστήρια των καλλιτεχνών σύγχρονης τέχνης: Μαρία Γεωργούλα, Αναστασία Δούκα, Άγγελος Πλέσσας, Νανά Σαχίνη, Κώστας Σαχπάζης και Διονύσης Χριστοφιλογιάννης.

Ads

Εκπαιδευτικό Δράμα

Στα βιωματικά εργαστήρια τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, τον ίδιο τον καλλιτέχνη και το έργο του, και να λάβουν την εμπειρία του εκπαιδευτικού δράματος. Η καλλιτέχνις και ιδρύτρια του χώρου Ύλη[matter]HYLE, Γεωργία Σαγρή, επέλεξε 6 διαφορετικά έργα των 6 καλλιτεχνών, τα οποία πραγματεύονται το ζήτημα της ταυτότητας, και πρότεινε την διασύνδεση τους με το πρόγραμμα. Η δράση αυτή είναι ανοιχτή σε παιδιά που ανήκουν σε οποιοδήποτε κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Μετά το πέρας των δράσεων θα ακολουθήσει μια δημόσια συζήτηση σε σχέση με την εμπειρία των συνεργατών στο πρόγραμμα, και τα συμπεράσματα που θα έχουν προκύψει, με κεντρικό ζήτημα την ταυτότητα και τους παράγοντες που την καθορίζουν. Το εκπαιδευτικό δράμα είναι μια μορφή εκφραστικής τέχνης με παιδαγωγικό χαρακτήρα στο οποίο τίθενται προς διερεύνηση συγκεκριμένα ερωτήματα χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του θεάτρου και των εκφραστικών τεχνών. Σκοπός του δράματος είναι να δοθεί στα παιδιά η εμπειρία της αναζήτησης του γιατί και του πώς των ανθρώπινων πράξεων σε συνάρτηση με την κοινωνική πραγματικότητα μέσα από βιωματικές δράσεις. Έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουν όλα τα εκφραστικά τους μέσα και να καλλιεργήσουν τις ψυχοπνευματικές τους δεξιότητες.

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα καλεί παιδιά ηλικίας 9 – 15 ετών, τα οποία θα δουλεύουν σε ολιγάριθμες ομάδες με ένα διαφορετικό, κάθε φορά, εικαστικό έργο, ως κέντρο αναφοράς. Κάθε δράμα θα εξελίσσεται και θα ολοκληρώνεται σε δύο εργαστήρια των τριών ωρών συμπεριλαμβανομένου και του διαλείμματος τριάντα λεπτών. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στα εργαστήρια των καλλιτεχνών και θα ολοκληρωθεί με την τελική παρουσίαση και συζήτηση του συνολικού αποτελέσματος του προγράμματος το Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021. Σε περίπτωση που οι περιορισμοί που ορίζονται λόγω της πανδημίας του Covid-19 δεν επιτρέπουν την υλοποίηση του προγράμματος δια ζώσης, όλα τα εργαστήρια και οι διαδραστικές ενέργειες θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά (μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του φορέα της Ύλη[matter]HYLE). Οι συνεργάτες έχουν επιλεχθεί για την εμπειρία και την κατάρτιση τους ως προς την υλοποίηση του προγράμματος και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ads

Πληροφορίες

Για νέους 9-15 ετών.

Ημερομηνίες: 2-3, 9-10, 16-17, 23-24, 30-31 /10 & 6-7 /11. Ώρες: 15.00-18.00 τα Σάββατα & 11.00-14.00 τις Κυριακές.

Οι ομάδες θα διαμορφωθούν με βάση το ηλικιακό προφίλ των παιδιών. Δηλώσεις συμμετοχής έως 25 Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχές μπορούν να γίνουν δεκτές και μετά το πέρας της τελικής ημερομηνίας δηλώσεων συμμετοχής εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και εγγραφή στο εργαστήριο παρακαλούμε επικοινωνήστε: Δευτέρα με Παρασκευή 9.00πμ – 14.00μμ (6948886041) & 17.00μμ – 21.00μμ (6934293594). Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν ή με ελεύθερη συνεισφορά. Ευχαριστούμε τον Φίλιππο Μανδηλαρά για την συνεργασία και την ευγενική παραχώρηση του έργου του.