Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ ανακαλύφθηκαν δύο φύλλα περγαμηνής από το αρχαιότερο Κοράνι που έχει βρεθεί ποτέ και το πανεπιστήμιο σχεδιάζει να εκθέσει τα σπάνια αυτά χειρόγραφα στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών από τις 2 ως τις 25 Οκτωβρίου.

Ads

Με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δύο φύλλα χρονολογούνται πριν 1.370 χρόνια, μεταξύ 568 μ.Χ. και 645 μ.Χ., και αποτελούν τμήμα του αρχαιότερου σωζόμενου Κορανίου.

Τα φύλλα περγαμηνής παρέμεναν στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου για περίπου έναν αιώνα, αλλά κανείς δεν είχε αντιληφθεί την αξία τους. Φυλάσσονταν μαζί με άλλα βιβλία και αρχεία για την ιστορία της Μέσης Ανατολής και είχαν μεταφερθεί στη Βρετανία από το Ιράκ τη δεκαετία του 1920.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=7eubxDaFfAw]

Ads

Όταν ένας ερευνητής, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου, εξέτασε προσεκτικά τις σελίδες αποφάσισε ότι έπρεπε να προχωρήσει σε ραδιοχρονολόγηση και τα αποτελέσματα «ήταν εντυπωσιακά».

image

Σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος ειδικών συλλογών του ιδρύματος, Σούζαν Ουόραλ, οι ερευνητές δεν περίμεναν «ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους» αυτή την εξέλιξη. «Είναι απίστευτα συναρπαστικό να ανακαλύπτεις ότι έχεις στα χέρια σου ορισμένα από τα αρχαιότερα κομμάτια του Κορανίου, σε ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε η Ουόραλ.

image
H επικεφαλής του τμήματος ειδικών συλλογών του ιδρύματος, Σούζαν Ουόραλ.

Οι αναλύσεις έγιναν στη Μονάδα Ραδιοχρονολόγησης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Μπορούν κάλλιστα να μας γυρίσουν πίσω, στην εποχή της διαμόρφωσης του Ισλάμ» δήλωσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Τόμας.

image

Μιλώντας στο BBC, ο Τόμας υποστήριξε επίσης ότι, βάσει της χρονολόγησης, ο άνθρωπος που έγραψε τα κείμενα έζησε την εποχή του Προφήτη Μωάμεθ και πιθανότατα είχε ακούσει τα κηρύγματά του. «Ίσως τον γνώριζε και προσωπικά, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ερευνήσουμε» πρόσθεσε.

image
O καθηγητής Ντέιβιντ Τόμας.

Στα δύο φύλλα σώζονται σε άριστη κατάσταση εδάφια από τα κεφάλαια (σούρας) 18 ως 20 του Κορανίου. Είναι γραμμένα με μελάνι στη γλώσσα της Χετζάζης, μία πρώιμη μορφή της αραβικής γλώσσας.