Εξακολουθεί να αγνοείται από την Κυριακή ένας από τους γνωστότερους Κινέζους καλλιτέχνες, ο Αϊ Γουέιγουέι. Οι κινέζικες αρχές του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα και τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο του Πεκίνο το πρωί της 3ης Απριλίου, απ’ όπου επρόκειτο να ταξιδέψει στο Χονγκ Κονγκ. Η αστυνομία του Πεκίνου και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκαν σήμερα να σχολιάσουν την εξαφάνιση του Αϊ Γουεϊουέι ενώ υπάρχει διεθνής ανησυχία για το θέμα.

Ads

Η κινεζική αστυνομία μετά τη σύλληψη στο αεροδρόμιο άρχισε έρευνες στο σπίτι του και κατάσχεσε τον υπολογιστή του καθώς και άλλο εξοπλισμό, όπως δήλωσε η σύζυγός του. Η σύλληψη του καλλιτέχνη έγινε δε μερικές ημέρες αφότου ο ίδιος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ανοίξει ένα στούντιο στη Γερμανία για να εκθέτει εκεί τα έργα του, δηλώνοντας ότι έχει εξοργιστεί από τα εμπόδια που προβάλλονται στην Κίνα.

Ο Γουέγουέι συνεχίζει να αγνοείται ενώ την ανησυχία τους εκφράζουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ. Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, με ανακοίνωσή του σήμερα κάλεσε τις κινεζικές αρχές να μην καταφεύγουν σε αυθαίρετες κρατήσεις και δήλωσε το ενδιαφέρον της Ε.Ε για το θέμα της εξαφάνισης του Γουέγουέι.

Επιπλέον η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ εξέφρασαν το τελευταίο 24ωρο την ανησυχία τους για τον καλλιτέχνη. Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν την απελευθέρωσή του.

Ads

Ο 53χρονος καλλιτέχνης, ένας από τους αρχιτέκτονες της “Φωλιάς του Πουλιού”, του ολυμπιακού σταδίου της Κίνας, είναι σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης. Αν και στο παρελθόν είχε ενοχληθεί αρκετές φορές από τις κινεζικές αρχές παρ’ ολ’ αυτά ήταν σχετικά με άλλους (άγνωστους καλλιτέχνες) προστατευμένος από το καθεστώς χάρη στον πατέρα του που ήταν διάσημος ποιητής διεθνούς φήμης.

Όμως φαίνεται ότι το καθεστώς στην Κίνα τον παρακολουθούσε από καιρό, τον Ιανουάριο, το εργαστήριο του στη Σανγκάη κατεδαφίστηκε και ο ίδιος ετέθη σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τον Δεκέμβριο δεν τού επετράπη να παραστεί στο ‘Οσλο στη συμβολική απονομή του βραβείου Νόμπελ στο φυλακισμένο κινέζο διαφωνούντα Λιού Σιαομπό.

Ωστώσο τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες Κινέζοι διαφωνούντες συνελήφθησαν, τέθηκαν σε κατ΄οίκον περιορισμό και απομακρύθηκαν από τα σπίτια τους καθώς το Πεκίνο φοβάται μια επίδραση των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με τις οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από πέρυσι ο Γουέιγουέι εκθέτει έργα του στην Tate Modern του Λονδίνου.