Με νέα εντυπωσιακά ευρήματα έρχεται για το Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μια καινούρια έρευνα από το National Institutes of Health (NIH) που αναλύει και σχολιάζει στο ιστολόγιό της η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Ads

Μπορεί το εν λόγω σύνδρομο να χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος συμπτωμάτων, ωστόσο οι επιστήμονες επιχειρούν να βρουν την κοινή συνισταμένη όλων αυτών και να προβούν σε συνολικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, έγιναν εξετάσεις που αφορούν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο των πασχόντων, καθώς έγινε να προσπάθεια να διερευνηθούν περαιτέρω τα συμπτώματα της εξουθένωσης, αλλά και η «ομίχλη» του μυαλού που παρατηρείται στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από τη χρόνια κόπωση.

Τα τελευταία 40 χρόνια, αυτό που ξέρουμε από πολλές δημοσιευμένες μελέτες, είναι ότι εμπλέκονται με το θέμα της χρόνιας κόπωσης διάφορες δυσλειτουργίες που εμφανίζονται στο μικροβίωμα του εντέρου, στον εγκέφαλο, στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και στον τρόπο που ο οργανισμός διαχειρίζεται τα ενεργειακά του αποθεματικά.

Ads

Στην τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αρχικά στο Nature Communications, εξετάστηκε μια ομάδα ανθρώπων που εμφάνισε κόπωση μετά από κάποια ίωση σε σύγκριση με μια ομάδα υγιών συμμετεχόντων.

Τι έδειξαν τα ευρήματα της έρευνας

Τρία είναι τα σημαντικότερα ευρήματα-κλειδιά που αφορούν το Σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, καθώς και μία ουσιαστική νέα ανακάλυψη.

Παρατηρήθηκαν σαφέστατες διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες που έλαβαν μέρος στις μετρήσεις. Το καίριο στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα, είναι ότι η χρόνια κόπωση αφορά κυρίως μια δυσλειτουργία του εγκεφάλου που επιφέρει για μακρά περίοδο την υπερ-ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, καθώς και αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα. Διαπίστωση που είναι σε συμφωνία και με ευρήματα προηγούμενων επιστημονικών μελετών.

Τα τρία «κλειδιά» της μελέτης

Καταρχάς, επιβεβαιώθηκε από την επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα ότι η χρόνια κόπωση σχετίζεται σε ευθεία γραμμή με την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού των ανθρώπων. Πρόκειται για έναν «πόλεμο» δίχως τέλος, καθώς μπαίνει σ’ αυτή τη μάχη και το ανθρώπινο μικροβίωμα.

Το δεύτερο εύρημα αφορά τον εγκέφαλο και πώς αυτό συμμετέχει στην ύπαρξη του συνδρόμου. Παρουσιάστηκε λοιπό μέρος τους εγκεφάλου να εμφανίζει δυσλειτουργίες, όπως απέδειξαν σχετικές εξετάσεις.

Και τρίτον, διαπιστώθηκε ότι στο υγρό του νωτιαίου μυελού των υγιών ανθρώπων κι αυτών που έπασχαν από χρόνια κόπωση λόγω ίωσης, υπήρχαν σαφείς διαφορές στους νευροδιαβιβαστές τους που υποδείκνυαν ύπαρξη φλεγμονής.

Μπορεί λοιπόν κάτω από την επιπόλαιη απάντηση που λαμβάνουν συχνά οι άνθρωποι, όταν παραπονιούνται για το πόσο κουρασμένοι νιώθουν, «Είναι όλα στο μυαλό σου», να κρύβεται και ένα πολύτιμο και ιδιαίτερα χρήσιμο επιστημονικό «μυστικό» που ελπίζουν οι πάσχοντες να δώσει λύση στο πρόβλημά τους.