Πλέον ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά ανέρχεται σε εννιά, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα τέσσερα νέα ύποπτα κρούσματα τις τελευταίες 15 ημέρες στα ήδη πέντε που είχαν εντοπιστεί.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, πρόκειται για ένα παιδί 4,5 ετών που παρουσίασε ίκτερο και άλλα τρία παιδιά 5,5, 6 και 12 ετών που παρουσίασαν βαθμιαία αύξηση των τρανσαμινασών και γαστρεντερικά προβλήματα.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ «Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 650 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

»Στη χώρα μας, στο διάστημα των τελευταίων δεκαπέντε ημερών έχουν εντοπιστεί τέσσερα νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ads

Το πρώτο αφορά ένα παιδί 4,5 ετών που παρουσίασε ίκτερο χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Το παιδί νοσηλεύεται, η κλινικοεργαστηριακή του εικόνα βελτιώνεται χωρίς να έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως και η γενική του κατάσταση είναι καλή.

»Τα άλλα τρία παιδιά ηλικίας 12 ετών, 6 ετών και 5,5 ετών παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, και αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο. Όλα τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, βελτιώθηκαν και εξήλθαν από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση.

Συνολικά τα «πιθανά κρούσματα» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά στη χώρα μας μέχρι σήμερα ανέρχονται σε εννέα».

Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την ηπατίτιδα στα παιδιά

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) δημοσίευσε τα δεδομένα για την οξεία ηπατίτιδα:

Από τις 5 Απριλίου έως τις 26 Μαΐου, 650 πιθανές περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ, και η αιτιολογία παραμένει υπό διερεύνηση. Πέραν αυτών, 99 επιπλέον περιπτώσεις εκκρεμούν ταξινόμηση. Η πλειονότητα των αναφερόμενων κρουσμάτων (58%) είναι από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ (22 χώρες), με 222 (34%) κρούσματα μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 216 περιστατικά.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, και σε σύγκριση με προηγούμενες αναφορές οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, τα περιστατικά έχουν πιο σοβαρή κλινική εικόνα και ένα υψηλότερο ποσοστό αναπτύσσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Όμως δεν έχει εξακριβωθεί εάν (και σε ποιες χώρες) τα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα. Από τα 650 περιστατικά που έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ, τουλάχιστον 38 (6%) παιδιά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις και δυστυχώς καταγράφηκαν και εννέα θάνατοι (1%).

Να ξαναθυμίσω κάποια στοιχεία από την τελευταία Κοινή Έκθεση Εποπτείας του Περιφερειακού Γραφείου της ΠΟΥ για την Ευρώπη, και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με κρούσματα από χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ που έχουν αναφερθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εποπτείας (TESSy), ως την 20ης Μαΐου 2022:

  • Τα τρία τέταρτα (75,4%) των περιστατικών ήταν ηλικίας κάτω των 5 ετών.
  • Υπάρχουν στοιχεία για 156 περιστατικά αναφορικά με την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Από αυτά, τα 22 (14,1%) εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
  • Από τα 117 περιστατικά για τις οποία υπήρχαν πληροφορίες, τα 14 (12%) έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος
  • Συνολικά, 181 περιστατικά εξετάστηκαν για αδενοϊό από οποιοδήποτε τύπο δείγματος, εκ των οποίων 110 (60,8%) βρέθηκαν θετικά. Το ποσοστό θετικότητας ήταν υψηλότερο όταν αναλύθηκαν δείγματα ολικού αίματος (69,5%).
  • Από τα 188 περιστατικά που εξετάστηκαν για κορωνοϊό, 23 (12,2%) βρέθηκαν θετικά. Ορολογικά αποτελέσματα για πρώην νόσηση από κορωνοϊό ήταν διαθέσιμα μόνο για 26 περιστατικά, εκ των οποίων 19 (73,1%) είχαν θετικό εύρημα.