Συνολικά 12 κρούσματα μηνιγγίτιδας έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα από την αρχή του 2024 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Την Τετάρτη έγινε γνωστό πώς άλλος ένας φοιτητής στην Πάτρα, ο τρίτος στη σειρά, προσβλήθηκε από τη νόσο και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης.

Ads

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση 3 κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (σχολείο, πανεπιστημιακό ίδρυμα, κ.α.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών, συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων.

Την Πέμπτη 7/3 κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στην Πάτρα με κινητές ομάδες υγείας και θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη στις στενές αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων, ενώ συστήνεται στοχευμένος εμβολιασμός των στενών επαφών, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Ads

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε γιατρό ο οποίος πρέπει άμεσα να χορηγεί θεραπεία και να παραπέμπει σε νοσοκομείο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα – Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.