Εκατόν εβδομήντα τέσσερα κιλά γαλλικού κρέατος στο οποίο εντοπίστηκε ο μικροοργανισμός e.coli O157:H7 διατέθηκαν τον Ιούνιο στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας και καταναλώθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ads

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, στις 13 Ιουλίου ενημερώθηκε μέσω του ΕΦΕΤ για τη διακίνηση γαλλικού κρέατος με e.coli ενώ η αρχική κοινοποίηση έγινε στις 30 Ιουνίου μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης από τις Βελγικές Αρχές, που ανίχνευσαν το συγκεκριμένο μικροοργανισμό, σε κρέας της εταιρείας «Sa Lancier», του οποίου η πρώτη ύλη προερχόταν από το σφαγείο «Group Bigard» της Γαλλίας. Στις 12 Ιουλίου οι Γαλλικές αρχές ενημέρωσαν ότι μία ποσότητα των παραπάνω κρεάτων είχε διακινηθεί και στην Ελλάδα.

Για την «τύχη» των κρεάτων που διακινήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία, η Περιφέρεια επισημαίνει ότι κατά τον έλεγχο των επιχειρήσεων που είχαν εισάγει τις συγκεκριμένες παρτίδες βόειου κρέατος, βρέθηκε ποσότητα 42,8 κιλών που καταστράφηκε με αποτέφρωση στις 14 Ιουλίου ενώ άλλα 173,8 κιλά που εισήχθησαν στις 16 Ιουνίου διατέθηκαν στη λιανική πώληση στις 20 Ιουνίου και καταναλώθηκαν.

Παράλληλα, η Περιφέρεια επικαλείται διευκρίνιση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σύμφωνα με το οποίο, «δεν παρατηρήθηκε κανένα κρούσμα στους καταναλωτές, που να συνδέεται με τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό κατά το τελευταίο διάστημα».

Ads