Η περίπτωση ενός Βρετανού, ο οποίος διαγνώστηκε με κορωναϊό μετά από τη συμμετοχή του σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη, σήμανε συναγερμό, καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για υπερ-εξάπλωση (super spreader) της αρρώστιας. Η ανησυχία μάλιστα χτύπησε «κόκκινο» όταν οι γιατροί επιβεβαίωσαν δέκα ακόμη περιπτώσεις κορωναϊού, οι οποίες αφορούσαν άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή ο Βρετανός στις Γαλλικές Άλπεις, όπου ταξίδεψε ο ίδιος αμέσως μετά την παραμονή του στη Σιγκαπούρη.

Ads

Παράλληλα, με βάση τα νέα δεδομένα που ήρθαν στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι κάτοικοι από την Ουχάν της Κίνας κατέφυγαν σε περισσότερες από 350 πόλεις ανά τον κόσμο τις κρίσιμες δύο εβδομάδες προτού η πόλη μπει σε καραντίνα, επιστήμονες προβλέπουν την παγκόσμια εξάπλωση του θανάσιμου κοροναϊού τους επόμενους τρεις μήνες.

Η ερευνητική ομάδα World Pop Project του Πανεπιστημίου του Southampton χρησιμοποίησε στοιχεία γεωγραφικής τοποθεσίας από τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Baidu, καθώς και πληροφορίες από διεθνή δρομολόγια πτήσεων, για να δημιουργήσουν έναν χάρτη πρόβλεψης κινδύνου σε παγκόσμιο επίπεδο για την πιθανή εξάπλωση του ιού από την Ουχάν.

«Επειδή έχει ήδη εξαπλωθεί αρκετά ο ιός, μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών αεροπορικών εταιρειών (3,3 εκατομμύρια σύμφωνα με το σενάριο ότι έχει υπάρξει 75% μείωση των ταξιδιών σε σχέση με τους κανονικούς όγκους) μπορεί να απαιτείται να υποβληθεί σε εξετάσεις σε πόλεις υψηλής επικινδυνότητας στην Κίνα και σε προορισμούς ανά τον κόσμο για τους επόμενους τρεις μήνες – από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2020- για να περιοριστεί αποτελεσματικά η εξάπλωση του ιού πέρα ​​από τον σημερινό βαθμό» αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι προορισμοί για τους ταξιδιώτες από τις κινεζικές πόλεις υψηλού κινδύνου την περίοδο πριν την κινεζική Πρωτοχρονιά ήταν η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και η Αυστραλία. Στην Αφρική, η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική, η Αιθιοπία, ο Μαυρίκιος, το Μαρόκο, η Νιγηρία και η Κένυα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας.

image

image

image

Τι ακριβώς είναι όμως οι λεγόμενοι super spreaders και πώς συνδέονται με τον κορωναϊό;

Το λεγόμενο super spreading, σε ότι αφορά του ανθρώπους, είναι ένας ανεπίσημος ιατρικός όρος κι έχει να κάνει σε γενικές γραμμές με τις περιπτώσεις ανθρώπων, που έχουν προσβληθεί από κάποια ασθένεια, την οποία μεταδίδουν με ταχύτερο ρυθμό και σε μεγαλύτερη  κλίμακα. Κατά τους ειδικούς, ο μέσος όρος διάδοσης του κορωναϊού υπολογίζεται στα 2,6 άτομα για κάθε φορέα. Όσοι όμως ανήκουν στην κατηγορία των superspreaders μπορεί να «κολλήσουν» πολλούς περισσότερους.

Γενικά, ποικίλλουν οι τρόποι με τους οποίους λειτουργεί ένας super spreader, από το πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό τους σύστημα μέχρι τον αριθμό των ανθρώπων με τους οποίους έρχονται σε επαφή κάθε μέρα. Για παράδειγμα, όσοι έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι σε θέση να ασχολούνται με τις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα – κι έτσι θα μπορούσαν να μεταδώσουν άθελά τη νόσο σε άλλους.

Στον αντίποδα, εκείνοι με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα που έχουν υψηλότερο ρυθμό αναπαραγωγής του ιου, είναι πιθανό να τον μεταφέρουν επίσης πιο εύκολα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με όσους παρουσιάζουν συμπτώματα και εξαπλώνουν τον ιό μέσω του βήχα και του φταρνίσματος.

Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καθημερινές συνήθειες των συγκεκριμένων ατόμων, καθώς πολλά εξαρτώνται από τον αριθμό των ατόμων μετά οποία έρχονται σε επαφή κάθε μέρα ή το πόσο συχνά ταξιδεύουν. Για παράδειγμα, ο Βρετανός που διαγνώστηκε με κορωναϊό, πιστεύεται ότι «κόλλησε» την αρρώστια σε επιχειρηματικό συνέδριο στη Σιγκαπούρη, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη. Στη συνέχεια διέμεινε με την οικογένειά του σε θέρετρο στις γαλλικές Άλπεις για αρκετές μέρες, πριν να επιστρέψει στο Μπράιτο μέσω Ελβετίας. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του σε διάφορες χώρες ήρθε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους πριν ανακαλύψει ότι έχει τον ιό – και τώρα πιστεύεται ότι το μεταδίδει σε περίπου 10 άτομα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πέντε περιπτώσεις που επιβεβαιώθηκαν στο θέρετρο που έμεινε στις γαλλικές Άλπεις και άλλες πέντε που επιβεβαιώθηκαν μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μαγιόρκα από το ίδιο ταξίδι.

Ταυτόχρονα, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας διατρέχουν επίσης μεγάλο κίνδυνο να «κολλήσουν» αλλά και να μεταδώσουν την ασθένεια, εξαιτίας του πλήθους των ασθενών με τους οποίους έρχονται σε επαφή καθημερινά. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι δυο νέες περιπτώσεις κορωναϊού (διαγνώστηκαν τη Δευτέρα) αφορούν εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.

Παραδείγματα του λεγόμενου super spreading μας έρχονται από τα προηγούμενα ξεσπάσματα τόσο του SARS όσο και του MERS. Όμως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα έχει να κάνει με την περίπτωση της  επονομαζόμενης «τυφοειδούς Μαίρη», μιας γυναίκας δηλαδή η οποία δεν παρουσίασε ποτέ συμπτώματα τύφου, αλλά μετέδωσε την αρρώστια σε 51 άτομα μέσω του φαγητού, που τους μαγείρευε.

Ο παγκοσμιοποιημένος φόβος

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ, έχει συγκρίνει τον ιό με έναν «δαίμονα», αναδεύοντας έτσι ένα συναίσθημα που εξαπλώνεται ακόμα πιο γρήγορα από τον ίδιο τον ιό: το φόβο. Στη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν υπογράψει αναφορές που απαιτούν απαγόρευση εισόδου για Κινέζους. Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του Spiegel, στη Γαλλία, άνθρωποι ασιατικής προέλευσης έφτασαν στο Twitter να διαμαρτύρονται για τις διακρίσεις, χρησιμοποιώντας το hashtag #JeNeSuisPasUnVirus (Δεν είμαι ιός). Κάποιοι αρνούνται ακόμη να εξυπηρετήσουν Ασιάτες στα σούπερ μάρκετ.

Η ιστορία όμως του κοροναϊού είναι κάτι περισσότερο από ζήτημα ιατρικής και θέμα Κίνας. Πρόκειται για ένα μάθημα σχετικά με την αυξανόμενη αλληλεξάρτηση – πολιτική, οικονομική και κοινωνική – του σημερινού κόσμου. Είναι μια ιστορία για την παγκοσμιοποίηση του κινδύνου. Έτσι, αυτό που οι επιδημιολόγοι ονομάζουν «κοινωνική αποστασιοποίηση» – δηλαδή ελαχιστοποίηση της επαφής με άλλους ανθρώπους, αποφυγή περιττών περιπάτων ή ταξιδιών, εργασία από το σπίτι κ.λπ. – μοιάζει πιο αποτελεσματική από οτιδήποτε άλλο απέναντι στους επικίνδυνους νέους ιούς.