Θραύσματα οστών του προσώπου που χρονολογούνται μεταξύ 1,1 και 1,4 εκατομμυρίων ετών, τα οποία ανακαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Sima del Elefante στην Ισπανία, ξαναγράφουν την ιστορία των ανθρώπινων μεταναστεύσεων.

Ads

Το εύρημα αυτό, στο ορεινό σύστημα σπηλαίων της Atapuerca, θεωρείται το αρχαιότερο σύνολο ανθρώπινων λειψάνων που βρέθηκε στη Δυτική Ευρώπη.

Το απολίθωμα έχει αποδοθεί στον Homo affinis erectus, ένα διαφορετικό και πιο πρωτόγονο είδος από τον Homo antecessor, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Nature, αν και το θραύσμα του ανθρώπινου προσώπου είχε ανακαλυφθεί από το 2022.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών συστηματικών αρχαιολογικών ανασκαφών στα σπήλαια της ορεινής περιοχής Atapuerca, έχουν ανακαλυφθεί στοιχεία για όλο και πιο αρχαία ανθρώπινη κατοίκηση.

Ads

Το αρχαιότερο γνωστό πρόσωπο στη Δυτική Ευρώπη

Το θραύσμα του ανθρώπινου προσώπου ανακαλύφθηκε το 2022, αλλά τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν αυτή την Πέμπτη στο Nature.

Επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας είναι η Rosa Huguet, ερευνήτρια στο IPHES-CERCA και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Universitat Rovira i Virgili, μαζί με τον Xosé Pedro Rodríguez-Álvarez, από το ίδιο πανεπιστήμιο και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Ανθρώπινη Εξέλιξη (CENIEH).

Η ομάδα των επιστημόνων ανακατασκεύασε τα θραύσματα – που καταγράφηκαν ως ATE7-1 – συνδυάζοντας παραδοσιακές τεχνικές συντήρησης και αποκατάστασης με προηγμένα εργαλεία απεικόνισης και τρισδιάστατης ανάλυσης.

Οι αρχαιολόγοι ονόμασαν ανεπίσημα το απολίθωμα “Pink” από τους Pink Floyd, των οποίων το άλμπουμ The Dark Side of the Moon μεταφράζεται ως “La cara oculta de la luna”, όπου “cara oculta” σημαίνει «κρυμμένο πρόσωπο».

«Μετά από δύο χρόνια έρευνας, η λεπτομερής ανάλυση του ATE7-1 (“Ροζ”) αποκάλυψε ότι αυτό το θραύσμα προσώπου δεν ανήκει στον Homo antecessor, το είδος που εντοπίστηκε στην περιοχή Gran Dolina, αλλά σε ένα πιο πρωτόγονο ανθρωποειδές. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία παραμένουν ανεπαρκή για μια οριστική ταξινομική ταξινόμηση. Ως αποτέλεσμα, έχει προσωρινά αποδοθεί στον Homo affinis erectus (H. aff. erectus)», εξηγεί η μελέτη.

Πηγή: ΕΡΤ, A European Perspective