Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος σήμερα, και το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την καθολική απαγόρευση του τσιγάρου σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, χωρίς εξαίρεση αυτή τη φορά, αφού αφού η περσινή απαγόρευση δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου οι Έλληνες παραμένουν πρώτοι στην κατανάλωση καπνού στην Ευρώπη ενώ το «παθητικό» κάπνισμα προκαλεί ετησίως το θάνατο 600 συμπολιτών μας.

Ads

Σε ανακοινώσεις αυστηρών μέτρων για την απαγόρευση του καπνίσματος προχώρησε σήμερα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Έτσι, από 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται χωρίς εξαίρεση το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, τους εργασιακούς, καφέ, μπαρ κ.λπ. Ορίζεται ότι θα δοθεί μεταβατική περίοδος οκτώ μηνών σε καζίνο και νυχτερινά κέντρα με εμβαδόν άνω των 300 τ.μ., ώστε να συμμορφωθούν.

Στο διάστημα αυτό θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν προχωρά ο διαχωρισμός των χώρων σε καπνιζόντων και μη. Από 1ης Σεπτεμβρίου καταργούνται, επίσης, τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας και οι καπνίζοντες θα πρέπει να πηγαίνουν έξω από την είσοδο του κτιρίου ή στην ταράτσα.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαγορεύεται κάθε είδους διαφήμισης ή προώθησης καπνού. Το ύψος των προστίμων είναι υπό συζήτηση με εμπλεκόμενους φορείς, ωστόσο δεν θα εξαιρεθούν οι παραβάτες ιδιοκτήτες κέντρων ή καπνιστές. Την ευθύνη για τον έλεγχο για την τήρηση των διατάξεων του νόμου θα έχει η αστυνομία ή το λιμενικό, ανάλογα με χώρους αρμοδιότητας. Το σώμα των επιθεωρητών υγείας θα έχει επικουρικό ρόλο και αυτό μόνο για χώρους που αφορούν την υγεία.

Ads

Οι Ελληνες διατηρούν τα θανατηφόρα πρωτεία στο κάπνισμα στην Ευρώπη, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου. Αναλυτικότερα, το Ευρωβαρόμετρο πραγματοποίησε δημοσκόπηση την περίοδο 3-19 Οκτωβρίου 2009, και αποό τα στοιχεία προέκυψε ότι το 42% των Ελλήνων (47% άνδρες και 38% γυναίκες) δηλώνουν ότι καπνίζουν όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 29% (35% άνδρες και 25% γυναίκες). Στην ΕΕ υψηλά ποσοστά καπνιστών παρατηρούνται ακόμη στη Βουλγαρία με 39% και στην Ουγγαρία με 38%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ σημειώνονται στη Σουηδία με 16% και τη Φινλανδία με 21%.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 44% των Ελλήνων και το 49% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Όπως προκύπτει ακόμη από την κοινοτική δημοσκόπηση το 39% των πολιτών στην Ελλάδα ηλικίας 15-24 ετών δηλώνουν ότι καπνίζουν (35% στην ΕΕ), στους πολίτες 25-39 ετών οι καπνιστές φτάνουν το 54% (37% στην ΕΕ), στους πολίτες 40-54 ετών το 57% (35% στην ΕΕ) και στους άνω των 55 ετών το 23% (17% στην ΕΕ). Οι καπνιστές στην Ελλάδα δηλώνουν ότι καπνίζουν κατά μέσο όρο 21,4 τσιγάρα ημερησίως (14,4 στην ΕΕ) με τους άνδρες να καπνίζουν 23,8 τσιγάρα την ημέρα (15,7 στην ΕΕ) και τις γυναίκες 18,7 τσιγάρα (12,8 στην ΕΕ).

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, εκτεθειμένο στο παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας για πάνω από πέντε ώρες την ημέρα δηλώνει το 20% των Ελλήνων και το 5% των πολιτών στην ΕΕ, ενώ το 39% των συμπολιτών μας δηλώνει ότι δεν εκτίθενται ποτέ στο παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας (76% στην ΕΕ).

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες να σταματήσουν το κάπνισμα, το 11% των Ελλήνων δηλώνει ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες επιχείρησε να το πράξει «μια φορά» (15% στην ΕΕ), «ανάμεσα σε δύο και πέντε φορές» το 5% των Ελλήνων (10% στην ΕΕ) και «πάνω από πέντε φορές» το 1% των Ελλήνων (3% στην ΕΕ).

Τέλος, το 54% των Ελλήνων και το 51% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι την τελευταία φορά που επιχείρησαν να σταματήσουν το κάπνισμα η προσπάθειά τους διήρκεσε «λιγότερο από μια βδομάδα», για το 29% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ η προσπάθεια κράτησε «μεταξύ μιας και οκτώ εβδομάδων» και για το 15% των Ελλήνων και το 19% στην ΕΕ «πάνω από δύο μήνες».

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.