Το πρόβλημα του Food Waste είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο για το οποίο, τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας φαγητού που παράγεται με σκοπό την ανθρώπινη κατανάλωση, καταλήγει στα σκουπίδια.

Ads

Όπως αναφέρει ρεπορταζ του ieidiseis και η Ελένη Μπορμπόλη με σχετική αναφορά που δημοσιεύτηκε στον εκδότη επιστημονικών περιοδικών «MDPI», η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στη σπατάλη φαγητού, με τα κατακεφαλήν απόβλητα τροφίμων να φτάνουν τα 142 κιλά ετησίως. Αυτό σημαίνει πως μία μέση οικογένεια κάθε χρόνο πετά στα σκουπίδια περίπου μισό τόνο φαγητού, σε μία περίοδο μάλιστα όπου το κόστος ζωής και ο πληθωρισμός ολοένα και μεγαλώνει.

Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι καταλυτικός παράγοντας που συμβάλει στην παρούσα κατάσταση είναι η πρακτική των εταιριών που παράγουν και συσκευάζουν τρόφιμα με τις σημάνσεις που καλούν τους χρήστες να καταναλώσουν ένα προϊόν πριν από μία συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τις εν λόγω σημάνσεις προκειμένου να αναφέρουν στους καταναλωτές το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκτιμούν ότι το εκάστοτε προϊόν είναι «φρέσκο».

Ads

«Σε αντίθεση με τις σημάνσεις που προειδοποιούν σχετικά με την ‘Ημερομηνία λήξης’ (ή ‘Ανάλωση έως’), οι οποίες υπάρχουν στα αναλώσιμα τρόφιμα, όπως είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά, η σήμανση ‘ανάλωση κατά προτίμηση πριν από’ δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια στα τρόφιμα. Μάλιστα, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να πετάξουν φαγητό το οποίο είναι σε καλή κατάσταση», εξήγησε στο «OPB» η Πάτι Απλ, διευθύντρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, «Food Shift».

Όπως τονίζει ο ίδιος, ταμπέλες που μιλούν για «Ημερομηνία λήξης» ή για «Ανάλωση έως» αφορούν την ασφάλεια του τροφίμου και προειδοποιούν τους καταναλωτές σχετικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο δηλητηρίασης.

Έτσι, «αν και οι σημάνσεις που αναγράφουν “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από”, δε σημαίνουν ότι το συγκεκριμένο τρόφιμο δεν είναι ασφαλές, θρεπτικό ή νόστιμο, πολλοί είναι εκείνοι που υποθέτουν ότι πρόκειται για την ημερομηνία λήξης του προϊόντος και έτσι το πετούν», επισημαίνει η Απλ.

Η χρήση των εν λόγω σημάνσεων δεν είναι υποχρεωτική στα περισσότερα τρόφιμα, καθώς ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει θέσει συγκεκριμένες προδιαγραφές που να ορίζουν πώς αποφασίζεται η ημερομηνία πριν από την οποία κατά προτίμηση θα πρέπει να καταναλώσουμε ένα προϊόν. Στην πραγματικότητα, οι κατασκευαστές επιλέγουν αυθαίρετα μία ημερομηνία μέχρι την οποία θεωρούν ότι το τρόφιμο που πωλούν θα έχει την καλύτερη γεύση.

«Ο ίδιος ο FDA προτείνει να παρατηρούμε το τρόφιμο για αλλαγές στο χρώμα, την υφή και τη μυρωδιά, προκειμένου να αποφασίσουμε εάν είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Το ανθρώπινο σώμα είναι πλήρως εξοπλισμένο ώστε να αναγνωρίζει σημάδια αποσύνθεσης, που δείχνουν ότι ένα προϊόν δεν είναι πλέον βρώσιμο», προσθέτει η Γκάντερς.