Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν εκ νέου τα σχολεία της πρωτοβάθμια εκπαίδευσης στη χώρα. Μέχρι στιγμής πολλοί έχουν υποτιμήσει το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα παιδιά στη διάδοση του νέου κορονοϊού. Τελευταίες έρευνες ωστόσο δείχνουν, βάσει στοιχείων, ότι τα παιδιά αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα διασποράς, καθώς μπορούν να μολυνθούν και να εξαπλώσουν τον ιό χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.

Ads

Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει το ρόλο που διαδραματίζουν τα παιδιά στη διάδοση του SARS-CoV-2, του νέου κορονοϊού. Στις 4 Ιανουαρίου, ο μικροβιολόγος Μάικλ Βάγκνερ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και η ομάδα του παρουσίασαν τα τελευταία ευρήματά τους για το πώς οι μαθητές κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ανακάλυψαν ένα μολυσμένο παιδί – χωρίς συμπτώματα – σε κάθε τρεις έως τέσσερις τάξεις που εξέτασαν. 

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη ζητώντας από τους μαθητές να κάνουν ένα λεπτό με γαργάρες με ένα ειδικό διάλυμα αλατιού και στη συνέχεια να το φτύσουν σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα. Στη συνέχεια διεξήχθη δοκιμή PCR σε αυτά τα δείγματα για έλεγχο για τον κοροϊό. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο ευχάριστη για τα παιδιά από τη λήψη στοματικών επιχρισμάτων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά είναι συχνά μολυσμένα, πολλές φορές ακόμη πιο συχνά από τους ενήλικες, αλλά σπάνια παρουσιάζουν συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υποβάλλονται σε έλεγχο για τον ιό. «Αν εξετάσω μολυσμένους μαθητές και αναρωτηθώ αν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις στο ίδιο σχολείο – χωρίς να τεστάρω μαθητές χωρίς συμπτώματα – δεν μπορώ να συμπεράνω την πηγή της μόλυνσης», δήλωσε ο Wagner στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ARD. Λέει ότι ολόκληρες τάξεις θα πρέπει να εξεταστούν πολλές φορές ακόμη και αν μόνο ένα παιδί είναι θετικό σε κάποια τάξη. Διαφορετικά, υποστηρίζει, δεν μπορεί να ξέρουμε σε ποιο βαθμό έχει εξαπλωθεί ο ιός.

Ads

Τα παιδιά μεταδίδουν το SARS-CoV-2

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι τα παιδιά έπαιξαν οριακό ρόλο στη διάδοση του κοροναϊού. Μια μελέτη από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για την Περιβαλλοντική Υγεία που εδρεύει στο Μόναχο, ωστόσο, χρησιμοποίησε δοκιμές αντισωμάτων σε παιδιά και διαπίστωσε ότι αυτή η υπόθεση είναι αναληθής.

Η Annette-Gabriele Ziegler, η οποία ήταν επικεφαλής του έργου, λέει: «Πραγματοποιήσαμε δοκιμές αντισωμάτων σε παιδιά και διαπίστωσα ότι περισσότερο είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό από έξι φορές περισσότερο από ό, τι υποθέταμε προηγουμένως».

Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2020, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από περίπου 12.000 μαθητές της Βαυαρίας για SARS-CoV-2. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κυμαίνονταν από μόλις 1 έτους έως 18 ετών. Το ένα τρίτο αυτών που ζούσαν με μέλη της οικογένειας που είχαν βρεθεί θετικοί για τον ιό είχαν ίχνη SARS-CoV-2 αντισωμάτων στο αίμα τους. Περίπου τα μισά από αυτά τα παιδιά παρέμειναν χωρίς συμπτώματα. Τα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, παρεμπιπτόντως, μπορούν να ανιχνευθούν μόνο μετά από μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Μη ανιχνευμένα και μολυσματικά παιδιά

Οτι τα παιδιά μπορούν να μολυνθούν από τον ιό χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα και ως εκ τούτου ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άγνωστης εξάπλωσης του ιού, εν μέρει έχει να κάνει με τα κύτταρα Τ τους, λέει η μικροβιολόγος και ανοσολόγος Donna Faber. Μεταξύ άλλων, η Faber διερευνά την απόκριση αντισωμάτων παιδιών και ενηλίκων στο SARS-CoV-2 στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Η Faber ηγήθηκε μιας μελέτης που εξέτασε τις «ανεκπαίδευτες» ανοσοαποκρίσεις των παιδιών και πώς μπορεί να ρίξουν φως στην εξάλειψη του SARS-CoV-2. «Τα παιδιά δείχνουν διαφορετική απόκριση στους ιούς γενικά και ειδικότερα στους κοροναϊούς», δήλωσε η Faber στην DW. «Αυτό είναι αποτέλεσμα των Τ κυττάρων τους. Αυτά τα νέα κύτταρα Τ είναι ικανά να αποκρίνονται διαφορετικά σε νέα παθογόνα», λέει η Faber. «Τα παιδιά παράγουν συνεχώς αυτά τα νέα κύτταρα (naive T-cells). Έχουν ένα ολόκληρο οπλοστάσιό τους. Ωστόσο, οι ενήλικες χάνουν σταδιακά την ικανότητα να παράγουν νέα».

Αυτά τα κύτταρα κυκλοφορούν μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων και των περιφερειακών λεμφοειδών οργάνων. Αφού έρθουν σε επαφή με ένα αντιγόνο, αρχίζουν να αναπαράγονται, ξεκινώντας μια προσαρμοστική ανοσοαπόκριση.
Τα Τ κύτταρα που βρίσκονται σε ενήλικες, αντιθέτως, στοχεύουν σε συγκεκριμένες λοιμώξεις που το σώμα έχει ήδη υποστεί, για παράδειγμα από ιούς της γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος των ενηλίκων είναι πιο αποτελεσματικές έναντι τέτοιων λοιμώξεων. Τώρα, ωστόσο, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες αντιμετωπίζουν ένα νέο παθογόνο, το SARS-CoV-2, το οποίο τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα λόγω των σχετικά αδιαμόρφωτων Τ κυττάρων τους.

Καθώς πολλά παιδιά παραμένουν χωρίς συμπτώματα παρά τη μόλυνση του ιού, πολλοί έχουν υποτιμήσει το ρόλο τους στη διάδοση του ιού. Η Annette-Gabriele Ziegler λέει ότι τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία πρέπει επομένως να υιοθετήσουν πολύ αυστηρότερα προληπτικά μέτρα για να βοηθήσουν στον περιορισμό της πανδημίας. Αυτά περιλαμβάνουν αποστάσεις, αερισμό τάξεων και διδασκαλία σε μικρές ομάδες μαθητών. Αναφέρει επίσης ότι επιπλέον, οι μαθητές θα πρέπει να ελέγχονται αυστηρότερα για τον ιό, ακόμη και αν είναι χωρίς συμπτώματα.

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle