Αν έχετε στριφογυρίσει στο κρεβάτι σας άυπνοι έστω και για μια νύχτα, αν έχετε προσπαθήσει να αποκοιμηθείτε μπροστά στην τηλεόραση, ή διαβάζοντας ένα βιβλίο και στο τέλος καταλήξατε να μετράτε προβατάκια ή ό,τι άλλο, να έχετε φτάσει στο χιλιοστό και το μάτι σας να παραμένει «γαρίδα», τότε μπορείτε να καταλάβετε τι πραγματικά σημαίνει η φράση «παλεύω με την αϋπνία». Και σίγουρα δεν είστε οι μόνοι.

Ads

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας, τα τελευταία 50 χρόνια η μέση διάρκεια ύπνου στο δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται πλέον λιγότερο από επτά ώρες, που για την μεγάλη πλειονότητα είναι το ελάχιστο για να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας από την στέρηση ύπνου. Περίπου ένας στους δέκα ενήλικες στην Ευρώπη πάσχει από χρόνια αϋπνία με τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από προβλήματα ύπνου να αυξάνεται συνεχώς.

Το πρόβλημα του ύπνου απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Την πρωτιά, όμως στην αϋπνία κατέχει η Ιταλία. Σύμφωνα με έρευνα της Statista Consumer Insights τέσσερις στους δέκα Ιταλούς δυσκολεύονται να κοιμηθούν.  Τα νέα αυτά στοιχεία δείχνουν πως η αϋπνία ταλαιπωρεί πάνω από  το ένα τρίτο των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα από κάθε χώρα και οι οποίοι ρωτήθηκαν αν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με τον ύπνο το τελευταίο δωδεκάμηνο. Μετά τη γειτονική Ιταλία, ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ασθενείς με χρόνια αϋπνία αντιμετωπίζουν συχνές και επίμονες δυσκολίες έναρξης ή διατήρησης του ύπνου παρά το γεγονός ότι έχουν επαρκή χρόνο και καλές συνθήκες για ύπνο. Βιώνουν, επίσης, σημαντικές συνέπειες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως κόπωση, προβλήματα συγκέντρωσης, κούραση, μειωμένη κοινωνικότητα και απόδοση στην εργασία τους, γνωστική εξασθένηση και διαταραχές της διάθεσης που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα τους.

Ads

Μια έρευνα του 2022 διαπίστωσε ότι περίπου το 21% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες κάθε νύχτα, έχουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι γυναίκες είχαν αντιμετωπίσει περισσότερες διαταραχές ύπνου από ό,τι οι άνδρες σε όλες τις χώρες που περιλαμβάνονται στο διάγραμμα. Στην Ιταλία, μάλιστα, η διαφορά ήταν ιδιαίτερα μεγάλη με το 54% των γυναικών να βιώνουν προβλήματα ύπνου έναντι του 34% των ανδρών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Public Health,  οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αϋπνία. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τη φύση και τη βιολογία του κάθε φύλου, όπως η  παραγωγή ορμονών, αλλά και σε κοινωνικές, πολιτισμικές ανισότητες και διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα. Ανάμεσα στους πιθανούς παράγοντες που πιστεύεται ότι οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά αϋπνίας στις γυναίκες είναι και η προδιάθεση σε κάποια προβλήματα υγείας, σωματικής ή ψυχικής.  πιθανοί παράγοντες που πιστεύεται ότι οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά αϋπνίας στις γυναίκες.

Οι έρευνες έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, οι παντρεμένοι ενήλικες έχουν καλύτερο ύπνο από τους διαζευγμένους και τα άτομα που ήταν πάνω από 60 κοιμόντουσαν καλύτερα από τους 50ρηδες, ίσως λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής μόλις αρχίσει η συνταξιοδότηση.