Την ανεπάρκεια στοιχείων και μελετών, τα οποία να δικαιολογούν τον εμβολιασμό παιδιών και νέων κάτω των 18 ετών, επισημαίνει ο καθηγητής Κάλουμ Σέμπλ, ειδικός στην παιδική υγεία, ο οποίος επισημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν το αποφασίσουμε.

Ads

Ο καθηγητής, μέλος της Επιτροπής Sage, της αντίστοιχης με την ελληνική επιτροπή ειδικών, μιλώντας στο BBC, επισημαίνοντας ότι εκφράζει μόνο τον εαυτό του, είπε ότι ακόμη δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες για τυχόν κινδύνους που εγκυμονεί ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στα παιδιά.

Ο Κάλουμ Σεμπλ, μέλος της Επιτροπής Νέων και Αναδυόμενων Ιών του Αναπνευστικού, εξήγησε ότι «εξετάζουμε τα στοιχεία από την επίδραση του κορονοϊού στα παιδιά στο πρώτο και το δεύτερο κύμα, ώστε να έχουμε απολύτως ασφαλή στοιχεία, και οι κίνδυνοι για σοβαρή νόσηση, ακόμη και για το σύνδρομο νόσησης μακράς διάρκειας από Covid-19 είναι απίστευτα χαμηλοί».

Και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια «είναι ασφαλή, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι. Γνωρίζουμε για τις θρομβώσεις σε ενήλικες και καρδιαγγειακά προβλήματα που συνδέονται με κάποια από τα εμβόλια. Συνεπώς, πρέπει να περιμένουμε μέχρι να έχουμε πλήρη και ασφαλή στοιχεία για τα παιδιά για τη σχέση κινδύνων/οφέλους από τα εμβόλια».

Ads

Στη Βρετανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ έχει εγκριθεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Ωστόσο οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει μόνο στις δύο τελευταίες.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής επιτροπής εμβολιασμών, καθηγητής Άντονι Χάρντεν, δήλωσε ότι η απόφαση για τον εμβολιασμό ή μη των παιδιών θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή «έχει γνώση των θεμάτων που αφορούν τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού των παιδιών»

«Θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι ο εμβολιασμός θα ωφελήσει τα παιδιά και για τον λόγο αυτό είμαστε πολύ προσεκτικοί στον έλεγχο των δεδομένων», πρόσθεσε.

Ο Άντονι Χάρντεν είπε ότι αναμένεται επιδημία γρίπης στα παιδιά τον χειμώνα και πως «ιδανικά θα έπρεπε να γίνει ταυτόχρονος εμβολιασμός για γρίπη και κορονοϊό, αν αυτό είναι εφικτό».