Tον κώδωνα του κινδύνου για τις διατροφικές μας συνήθειες κρούει η Primrose Freestone, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester.

Ads

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε χρόνο, περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση, η Freestone, μέσω άρθρου της που δημοσιεύει το «The Conversation» αναλύει τον υγιεινό τρόπο που ακολουθεί η ίδια, αποφεύγοντας συγκεκριμένα μέρη και τρόφιμα.

Εξωτερικοί χώροι

Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης αυξάνεται στην ύπαιθρο καθώς το φαγητό βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο. «Το να διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά όταν χειρίζεστε τρόφιμα είναι το κλειδί για να μην αρρωστήσετε, αλλά πόσο συχνά βρίσκετε ζεστό τρεχούμενο νερό και σαπούνι σε ένα πάρκο ή σε μια παραλία; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τζελ χεριών με οινόπνευμα (είναι καλύτερα από το τίποτα), αλλά δεν σκοτώνουν όλα τα μικρόβια» εξηγεί η Freestone.

Επίσης, τα τρόφιμα προσελκύουν μύγες, σφήκες και μυρμήγκια, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων των E coli, της σαλμονέλας και της λιστέριας.

Ads

Μπουφέδες

Ο μπουφές που συνήθως έχει πεντανόστιμα εδέσματα κρύβει κινδύνους οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τους ίδιους τους επισκέπτες του.

Αγγίζουν τα τρόφιμα, φτερνίζονται ή βήχουν κοντά στα φαγητά  ενώ τα έντομα δεν λείπουν ούτε από τους εσωτερικούς χώρους. Επίσης, μικρόβια μπορεί να προκύψουν στα φαγητά και από τον αέρα, ο οποίος είναι πλούσιος σε βακτήρια, μύκητες και ιούς.

Η μικροβιολόγος δεν παραλείπει να αναφέρει και τον κανόνα τροφοδοσίας των 2 ωρών: τα ευπαθή τρόφιμα δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση μέσα σε δύο ώρες εάν δεν διατηρηθούν σκεπασμένα και στο ψυγείο. Το πρόβλημα είναι ότι οι μπουφέδες συνήθως στήνονται πριν φτάσουν οι καλεσμένοι. Επομένως είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν οι πιατέλες με μαγειρεμένο κρέας, θαλασσινά, σαλάτες, επιδόρπια και πεντανόστιμα φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στον μπουφέ λιγότερο από δύο ώρες.

Στρείδια

Η μικροβιολόγος συστήνει να τα αποφεύγουμε καθώς τα στρείδια είναι μπορούν να συγκεντρώσουν μικρόβια.

Ένα μολυσμένο στρείδι δεν έχει διαφορετική εμφάνιση, μυρωδιά ή γεύση, αλλά μπορεί να γίνει αιτία για βαριά νόσηση. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ υπολογίζουν ότι περίπου 80.000 άνθρωποι μολύνονται από ωμά στρείδια.

Και τα υπόλοιπα οστρακοειδή είναι εξίσου επικίνδυνα γι αυτό η μικροβιολόγος τονίζει ότι πρέπει να τρώγονται καλομαγειρεμένα.

Έτοιμες σαλάτες

Η Freestone δηλώνει κατηγορηματικά: «Δεν τρώω ποτέ σαλάτες σε σακούλες, κυρίως επειδή ένας από τους τομείς της έρευνάς μου είναι η ασφάλεια της φρέσκιας σαλάτας. Έχει βρεθεί ότι το μαρούλι σε σακούλα μπορεί να περιέχει μικρόβια τροφικής δηλητηρίασης όπως το E coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια» .

Όπως εξηγεί, η ερευνητική της ομάδα ανακάλυψε ότι τα μικρόβια αναπτύσσονται περισσότερο ακόμα κι αν η σακούλα της σαλάτας βρίσκεται στο ψυγείο.

Όσοι επιμένουν να αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ έτοιμες σαλάτες καλό θα είναι να τις πλέουν, ακόμα κι αν αναγράφεται στη συσκευασία ότι είναι έτοιμες προς κατανάλωση. Θα πρέπει επίσης να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατόν.

Τα «ναι» και τα «όχι» στη μαγειρική

Για τα ευπαθή τρόφιμα, πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τις ημερομηνίες λήξης. Ωστόσο ακόμα κι αν η ημερομηνία λήξης αργεί, θα πρέπει η συσκευασία του τροφίμου να μην φαίνεται φουσκωμένη.

Επίσης όταν ανοίγουμε τη συσκευασία θα πρέπει το τρόφιμο να μην έχει διαφορετική όψη και  να μην μυρίζει περίεργα. Σε διαφορετική περίπτωση, το πετάμε κατευθείαν στα σκουπίδια.

Πάντα πλένουμε τα χέρια μας πριν πιάσουμε οποιοδήποτε τρόφιμο και δεν χρησιμοποιούμε την ίδια επιφάνεια κοπής για ωμά και μαγειρεμένα φαγητά.

Η μικροβιολόγος συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο μαγειρεμένο ρύζι. Όπως λέει δεν πρέπει να το ξαναζεσταίνουμε επειδή το άψητο ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια του Bacillus cereus, ενός μικροβίου που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.

Αν και τα κύτταρα του μικροβίου πεθαίνουν με το μαγείρεμα, τα σπόρια επιβιώνουν. Εάν το ρύζι αφεθεί να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια αναπτύσσονται σε βακτήρια, τα οποία και αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.