Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA), Λος Άντζελες. Μια ομάδα φοιτητών που διαμαρτυρόταν για τη βία στην Γάζα δέχεται βάναυση επίθεση με πυροτεχνήματα και ύβρεις από ομάδα φιλοϊσραιλινών. Η αστυνομία παρακολουθεί αμέτοχη.

Ads

Η σκηνή προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Μέχρι και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom επέκρινε την αστυνομία για τη στάση της. Η βία δεν πτόησε τους φοιτητές που συνέχισαν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Γάζας. Μαζί τους, όμως, βρέθηκαν και πανεπιστημιακοί από τον σύλλογο διδασκόντων του UCLA. “Στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών μας” έγραφε το πανό που ύψωσαν καλώντας σε απεργία τόσο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φοιτητές, όσο και για να διαμαρτυρηθούν προς τη διοίκηση. Τελικά η απάντηση της αστυνομίας το βράδυ της Τετάρτης ήταν σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα προς τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές που μόλις την προηγούμενη μέρα είχαν δεχτεί επίθεση.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική περίπτωση. Οι καθηγητές των αμερικανικών πανεπιστημίων μπαίνουν μπροστά για να υπεραπιστούν τους φοιτητές τους από τις βίαιες αντιδράσεις της αστυνομίας απέναντι σε ένα κύμα φοιτητικών διαμαρτυριών για τη βία του πολέμου στη Γάζα, που σε πολλούς θυμίζουν αυτές για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Σε ολόκληρη τη χώρα, καθηγητές έχουν συλληφθεί και κακοποιηθεί στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τους φοιτητές τους, που διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι τα χρήματα που καταβάλουν σε φόρους και δίδακτρα συμβάλουν σε μια πιθανή γενοκτονία.Καθηγητές- στηρίζουν - φοιτητές

“Αυτή η κατάσταση ένωσε το διδακτικό προσωπικό με τρόπο που δεν έχω ξαναζήσει στα 20 χρόνια που εργάζομαι στο Παμεπιστήμιο. Συνεργάστηκα στενά με συναδέλφους που δεν είχα συναντήσει ποτέ πριν”, δήλωσε στο The Intercept η καθηγήτρια ιστορίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Nara Milanich. “Οι συνάδελφοι παράτησαν τα πάντα για να υποστηρίξουν τους φοιτητές”.

Ads

Σε πάνω από 154 πανεπιστημιούπολεις σε όλες τις ΗΠΑ οι φοιτητές καλούν τις διοικήσεις να διακόψουν τους οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ, ο πόλεμος του οποίου στη Γάζα έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει περισσότερους από 34.000 ανθρώπους. Σε απάντηση, υποκινούμενες από πολεμοχαρείς Ρεπουμπλικάνους και μετριοπαθείς Δημοκρατικούς, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων έστειλαν αστυνομικούς οπλισμένους με δακρυγόνα, χειροβομβίδες αναισθητοποίησης, ακόμη και ελεύθερους σκοπευτές στους φοιτητές τους αναφέρει το The Intercept. Το πράγμα κορυφώθηκε το βράδυ της Τρίτης όταν η αστυνομία με ένα ρυμουλκούμενο μεγαθήριο, εισέβαλε στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια και απομάκρυνε τους φοιτητές που είχαν καταλάβει το Hamilton Hall, μια ενέργεια εμπνευσμένη από παλαιότερες διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Βιετνάμ, του ρατσισμού και του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Η Milanich περιέγραψε την επιδρομή ως “θέατρο πολιτικού αυταρχισμού”. Όπως δήλωσε στο Τhe Intercept από την περασμένη Τρίτη η κεντρική πανεπιστημιούπολη έχει κλείσει για το διδακτικό προσωπικό, τους υπαλλήλους και τους φοιτητές που δεν ζουν στο campus. “Η πανεπιστημιούπολή μας δεν ανήκει πλέον στο προσωπικό και τους φοιτητές- έχει γίνει μια κατεχόμενη ζώνη που έχει παραχωρηθεί στην αστυνομία της Νέας Υόρκης”, τόνισε.

Φοιτητές και διδάσκοντες του Κολούμπια εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τους χειρισμούς της Προέδρου Nemat Minouche Shafik, ιδίως με την κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Εργασίας της Βουλής των Αντιπροσώπων και την αντίδρασή της στις επακόλουθες διαμαρτυρίες και συλλήψεις στην πανεπιστημιούπολη. Πολλοί θεωρούν ότι απέτυχε να υπερασπιστεί επαρκώς τις αξίες του πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας του απέναντι στις κατηγορίες για αντισημιτισμό στους κόλπους του Πανεπιστημίου και την υπερβολή στην καταστολή των διαμαρτυριών των φοιτητών.

Η έφοδος της αστυνομίας την επόμενη μέρα και η σύλληψη πάνω από 100 φοιτητών εξόργισε το διδακτικό προσωπικό. Αποχές των διδασκόντων, αντιρρήσεις από καθηγητές της Νομικής, καταδίκη από πανεπιστημιακούς σε όλο τον κόσμο, ακόμη και ακαδημαϊκά “μποϊκοτάζ” ήταν η αντίδραση των καθηγητών που ακολούθησε.“Δεν στηρίζουμε τη στρατιωτικοποίηση της πανεπιστημιούπολης”, δήλωσε στο The Intercept η καθηγήτρια θεατρολογίας Shayoni Mitra Mitra. “Στηρίζουμε τους φοιτητές μας”.

Αστυνομικοί χρησιμοποιούν τη ράμπα ενός τεθωρακισμένου οχήματος για να εισέλθουν στην αίθουσα Χάμιλτον του Πανεπιστημίου Κολούμπια, 30 Απριλίου 2024. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τις επενδύσεις του πανεπιστημίου στο Ισραήλ και δείχνουν την υποστήριξή τους στην Παλαιστίνη για πάνω από δύο εβδομάδες, εμπνέοντας και άλλους φοιτητές σε όλη τη χώρα να κάνουν το ίδιο. EPA/STEPHANI SPINDEL

“Πρέπει να διεκδικήσουμε την πανεπιστημιούπολη μας από εξωτερικούς παράγοντες – πολιτικούς, ταραχοποιούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την αστυνομία της Νέας Υόρκης – έτσι ώστε οι καθηγητές και οι φοιτητές να επιστρέψουν στην κρίσιμη δουλειά του πανεπιστημίου: τη διδασκαλία και τη μάθηση”, τόνισε η Milanich.

“Το πανεπιστήμιο επέλεξε την κλιμάκωση”, δήλωσε ο Bassam Khawaja, λέκτορας στη Νομική Σχολή του Κολούμπια. “Αυτά τα μέτρα διαταράσσουν τη ζωή στην πανεπιστημιούπολη πολύ περισσότερο από ό,τι η διαμαρτυρίες.

Τόσο οι διαμαρτυρίες όσο και οι βίαιες αντιδράσεις εκ μέρους της αστυνομίας εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Στο Πανεπιστήμιο Northeastern, οι αστυνομικοί συνέλαβαν 100 φοιτητές με την κατηγορία αντισημιτικής ρητορικής μίσους που όπως αποδείχθηκε υποκινούνταν από φιλοισραηλινή προβοκάτσια. Στο Virginia Commonwealth University, αστυνομικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα σε φοιτητές με πρόφαση την αποκατάσταση της τάξης κατά την “εβδομάδα των τελικών εξετάσεων”. Στο Πανεπιστήμιο Emory, αστυνομικοί κακοποίησαν διαδηλωτές και χρησιμοποίησαν τέηζερ σε φοιτητή που είχαν ήδη συλλάβει. Στο Πανεπιστήμιο Indiana Bloomington και στο Ohio State University, αστυνομικοί είχαν πάρει θέσεις σε στέγες με τα όπλα στραμμένα στους φοιτητές από κάτω.

Σχεδόν παντού, καθηγητές συνέρρεαν στους χώρους διαμαρτυρίας για να προστατεύσουν τους φοιτητές τους. Στο Emory, μια καθηγήτρια που είδε την αστυνομία να καθηλώνει στο έδαφος έναν φοιτητή, ρώτησε τους αστυνομικούς τι κάνουν. Αποτέλεσμα ήταν να συλλάβουν και την ίδια αφού την έριξαν κάτω. Στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, καθηγητής που βιντεοσκοπούσε την αστυνομία ξυλοκοπήθηκε βάναυσα, χτυπήθηκε και σύρθηκε σε όλη την πανεπιστημιούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες του The Intercept, ο άνθρωπος κατέληξε με σπασμένα πλευρά και χέρι. Στο Πανεπιστήμιο του Ντάρτμουθ, αστυνομικοί έριξαν στο έδαφος και συνέλαβαν την 65χρονη ιστορικό και πρώην επικεφαλής των Εβραϊκών Σπουδών Annelise Orleck.

“Ηταν βίαιοι μαζί μου. Δεν έκανα απολύτως τίποτα κακό. Στεκόμουν μαζί με άλλες καθηγήτριες ηλικίας … 60 με 80 ετών και προσπαθούσαμε να προστατεύσουμε τους φοιτητές μας. Τώρα μου έχει απαγορευτεί η είσοδος στην πανεπιστημιούπολη όπου διδάσκω εδώ και 34 χρόνια”, δήλωσε η Orleck.

Αστυνομικοί της Νέας Υόρκης προβαίνουν σε συλλήψεις μετά την είσοδό τους στο Hamilton Hall του Πανεπιστημίου Κολούμπια, μετά τον αποκλεισμό των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών στο κτίριο νωρίτερα σήμερα, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 30 Απριλίου 2024. EPA/STEPHANI SPINDEL
Αστυνομικοί της Νέας Υόρκης προβαίνουν σε συλλήψεις μετά την είσοδό τους στο Hamilton Hall του Πανεπιστημίου Κολούμπια, μετά τον αποκλεισμό των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών στο κτίριο νωρίτερα σήμερα, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 30 Απριλίου 2024. EPA/STEPHANI SPINDEL

Στο Πανεπιστήμιο Northwestern, όταν η αστυνομία άρχισε τις συλλήψεις φοιτητών, μια ομάδα καθηγητών ένωσε τα χέρια για να τους υπερασπιστεί. “Δεν θα αγγίξετε τους φοιτητές μας”, είπε ο Steven Thrasher, καθηγητής στην έδρα Daniel Renberg για την κοινωνική δικαιοσύνη στη Σχολή Δημοσιογραφίας Medill του Northwestern.

“Στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι νέοι θέλουν να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα”, δήλωσε ο Thrasher. “Ο πρόεδρος Μπάιντεν κάνει εκστρατεία δηλώνοντας ότι είναι η μοναδική εναλλακτική από τον φασισμό που θα έρθει με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αυτός εφαρμόζει τον φασισμό. Αυτός που προσπαθεί να δημιουργήσει υστερία και να κάνει τον κόσμο να φοβηθεί”.

Περισσότεροι από 500 καθηγητές του Πανεπιστημίου του Τέξας εξέφρασαν την έλλειψη εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο του ιδρύματος, μετά τις συλλήψεις 57 φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη. Την ίδια ημέρα, η αστυνομία επέστρεψε στην πανεπιστημιούπολη, αυτή τη φορά με σπρέι πιπεριού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης εναντίον φοιτητών, σέρνοντάς τους μέσα στην ίδια την πανεπιστημιούπολη.
Το διδακτικό προσωπικό της σχολής διοργάνωσε μια σιωπηλή διαδήλωση με άμεση έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και για να τιμήσει τη μνήμη των καθηγητών που έχουν σκοτωθεί εκεί.

“Ήταν κάτι πολύ δυνατό”, δήλωσε στο The Intercept ο Roger Reeves, καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Δημιουργικής Γραφής. “Οι προπονητές βγήκαν έξω και στάθηκαν σιωπηλά μαζί μας, κάτω από τον καυτό ήλιο του Τέξας. Υπήρχαν φοιτητές και όλοι ήταν απλά σιωπηλοί για 45 λεπτά”.
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ο Reeves κρατούσε μια πινακίδα προς τιμήν του Ριζκ Αρρούκ, καθηγητή του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας που έχασε τη ζωή του στον πόλεμο. Συνέχισε να κρατά την πινακίδα για αρκετές ώρες μετά τη διαμαρτυρία, όπως είπε. “Ένιωσα σαν να κρατούσα κατά κάποιο τρόπο το σώμα του. Νομίζω ότι η σιωπή ήταν εξίσου ισχυρή με τις φωνές”.