Κρυστάλλινα νερά, τεράστια αμμουδερή παραλία και το μεγαλύτερο φυσικό Φοινικόδασος της Ευρώπης, θα συναντήσει κανείς αν επισκεφτεί το Βάι.

Ads

Βρίσκεται σε απόσταση 24 χλμ. ανατολικά από τη Σητεία και περίπου 6 χλμ. από το Παλαίκαστρο. Ο δρόμος από την Σητεία είναι σε γενικές γραμμές καλός και δεν θα σας δυσκολέψει.

Σύμφωνα με παράδοση της περιοχής, το φοινικόδασος του Βάι δημιουργήθηκε όταν Άραβες πειρατές έφτασαν στην περιοχή με τα καράβια τους, έφαγαν τους χουρμάδες που είχαν φέρει μαζί τους από τη Βόρεια Αφρική και πέταξαν τα κουκούτσια στο χώμα.

Το Φοινικόδασος αριθμεί πάνω από 5.000 φοίνικες. Στο τέλος του υπάρχει μια εξωτική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, ψιλή άμμο και βότσαλο. Όλα αυτά  σε συνδυασμό με το φοινικόδασος δίνουν την εντύπωση στους επισκέπτες της ότι βρίσκονται σε κάποια εξωτική παραλία.

Ads

Το Βάι «ανακαλύφθηκε» από χίπις που διώχτηκαν στις αρχές του 70 από τα Μάταλα και βρέθηκαν στην περιοχή, αναζητώντας νέο καταφύγιο. Μέχρι τις αρχές του 1980 το Βάι είχε γίνει τόπος μόνιμης κατασκήνωσης και είχε μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Στη δεκαετία του 1980 το Βάι κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή και καθαρίστηκε. Σήμερα θεωρείται μια από τις ομορφότερες περιοχές στην Κρήτη και η παραλία φέρει τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται, ότι το Βάι δεν είναι το μοναδικό φοινικόδασος στην Ελλάδα. Άλλη παραλία μικρότερης έκτασης αλλά ίδιας ομορφιάς είναι η Πρέβελη στο Ρέθυμνο.

Απολαύστε την πτήση!