Το Βραβείο Lux καθιερώθηκε το 2007, ως δείγμα δέσμευσης του Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της. Πριν μερικές ημέρες και στο πλαίσιο του 50ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν τις δέκα φετινές υποψήφιες ταινίες. Ανάμεσα τους το φιλμ «45 Years» (φωτογραφία άρθρου), με πρωταγωνίστρια την υπέροχη Σάρλοτ Ράμπλινγκ, τα βραβευμένα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, «Rams» και «Son Of Saul». Ενώ πριν λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε η τελική τριάδα που συμπεριλαμβάνει και μία ελληνική συμμετοχή.

Ads

Η ανακοίνωση της επιτροπής του Βραβείου Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2015, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι φθορές του χρόνου στην καθημερινότητα, οι ατυχείς πλευρές της ανθρωπιστικής βοήθειας, η παραδοσιακή σύνδεση με τη φύση, ο αγώνας για μια αξιοπρεπή ζωή παρά την οικονομική κρίση, η οδύσσεια της εξεύρεσης ενός νέου και φιλόξενου μέρους για επιβίωση, η σύγκρουση ανάμεσα στην ελευθερία και τους θρησκευτικούς και κοινωνικούς περιορισμούς, ο τρόμος ενός από τα πιο φρικιαστικά γεγονότα της Ιστορίας, το πολύπλοκο χάσμα ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή, ο αγώνας ενάντια στις κοινωνικές και ηθικές αντιθέσεις και μια ερωτική ιστορία που γεννιέται από τις πληγές της Ευρώπης. Η επιλογή του Lux Prize για το 2015 δεν είναι τίποτα λιγότερο από όλα τα παραπάνω μαζί. Έχοντας ως σκοπό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να φωτίσει κάθε χρόνο την πολυπολιτισμικότητα στο Ευρωπαϊκό Σινεμά και τη σημασία του στο χτίσιμο κοινωνικών και πολιτιστικών αξιών, η φετινή διαδικασία του βραβείου για το 2015, ξεκινάει από το 50ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι με την αποκάλυψη των δέκα ταινιών που επιλέχθηκαν.»

image

Ads
  • Οι δέκα (10) ταινίες που ανακοινώθηκαν αρχικά υποψήφιες για το φετινό Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι οι εξής:
  • «45 Years» του Άντριου Χέι (Μ. Βρετανία)
  • «A Perfect Day» του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα (Ισπανία)
  • «Rams» του Γκριμούρ Χακόναρσον (Ισλανδία, Δανία)
  • «La Loi du Marché» του Στεφάν Μπριζέ (Γαλλία)
  • «Mediterranea» του Γιόνας Καπρινιάνο (Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κατάρ)
  • «Mustang» του Deniz Gamze Ergüven (France, Germany, Turkey, Qatar)
  • «Son Of Saul» του Λάζλο Νέμες (Ουγγαρία)
  • «Toto And His Sisters» του Αλεξάντερ Νανάου (Ρουμανίου, Ουγγαρία, Γερμανία)
  • «The Lesson» των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πετάρ Βαλχάνοφ (Βουλγαρία, Ελλάδα)
  • «The High Sun» του Νταλιμπόρ Μάτανιτς (Κροατία, Σλοβενία, Σερβία)

image

Από τις δέκα επιλεγμένες ταινίες, ξεχωρίζουν σίγουρα τα φιλμ «45 Years» και «Son Of Saul», βραβευμένα στα Φεστιβάλ του Βερολίνου και των Καννών, αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας του Άντριου Χέι – Σάρλοτ Ράμπλινγκ και του Τομ Κόρτνεϊ – βραβεύτηκαν για τις ερμηνείες τους, τον Φλεβάρη στην Μπερλινάλε.

Ενώ το φιλμ του Λάζλο Νέμες (φωτογραφία), προβλήθηκε τον Μάιο στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου και απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

image

Στις Κάννες βραβεύτηκε και το «Rams» του Γκριμούρ Χακόναρσον, το οποίο προβλήθηκε στο Τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα (Un Certain Regard) αποσπώντας το Μεγάλο Βραβείο.

Όπως προαναφέραμε ανάμεσα στις δέκα (10) ταινίες που είναι υποψήφιες για το φετινό Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπάρχει και μία ελληνική συμμετοχή. Ο λόγος για το φιλμ «The Lesson» των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πετάρ Βαλχάνοφ, το οποίο αποτελεί μία συμπαραγωγή της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

image

Θυμίζουμε ότι πέρσι, το αριστουργηματικό φιλμ από την Πολωνία του Πάβελ Παβλικόφσκι, «Ida» (2013), με την πανέμορφη ασπρόμαυρη φωτογραφία και τις δύο υπέροχες ερμηνείες από τις πρωταγωνίστριες του Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα (Agata Trzebuchowska) και Αγκάτα Κούλεζα (Agata Kulesza), ήταν ο μεγάλος νικητής του θεσμού.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στα Βραβεία LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στο «Ida» και το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η ταινία «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, ήταν πέρσι ανάμεσα στις δέκα (10) υποψήφιες ταινίες που διαγωνίστηκαν για το Βραβείο Lux του 2014.

Διαβάστε επίσης:
Το «Xenia» του Π.Χ. Κούτρα υποψήφιο για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Συνέντευξη – Πάνος Χ. Κούτρας: «Η άνοδος της ακροδεξιάς με συνθλίβει»

Κάνοντας την έκπληξη, πριν λίγες ημέρες και στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου “Venice Days”, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, Silvia Costa, ανακοίνωσαν την τελική τριάδα των ταινιών που θα διεκδικήσουν το Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το 2015.

image

Αναλυτικά οι τρεις ταινίες είναι οι εξής:

  • Mustang του Deniz Gamze Ergüven (Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ) – Μία δραματική ταινία ενηλικίωσης από την Τουρκία
  • Mediterranea του Jonas Carpignano (Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κατάρ) – Ένα φιλμ για την μετανάστευση από έναν μετανάστη στην Ιταλία. Ταινία η οποία και συζητήθηκε τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών
  • The Lesson των Kristina Grozeva, Petar Valchanov (Βουλγαρία, Ελλάδα) – Μία ελληνική συμπαραγωγή με κεντρικό θέμα την κρίση

Την ταινία «The Lesson» (Μάθημα), που πραγματεύεται το θέμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και των αξιών, είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε πέρσι τον Νοέμβριο στο πλαίσιο του 55ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης.

image

Το μάθημα συγχώρεσης που προσπαθεί να διδάξει μια νέα δασκάλα στα παιδιά μετατρέπεται απροσδόκητα σ’ ένα μάθημα ζωής για την ίδια. Η καθημερινότητα είναι αμείλικτη για τη Νάντε και τα οικονομικά προβλήματα θα την οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις. Οι δύο σκηνοθέτες – η Κριστίνα Γκρόζεβα και ο Πετάρ Βαλχάνοφ – πειραματίζονται με την έννοια του «μαθήματος» σε πολλαπλά επίπεδα, δημιουργώντας μια ταινία στο ύφος του σινεμά βεριτέ.

Οι δημιουργοί, χτίζουν μια ιστορία απλή, βασισμένη σε μια γυναίκα με ιδανικά, στην οποία στη συνέχεια θέτουν διλήμματα, αναγκάζοντάς την να υπερσκελίσει τους ηθικούς της φραγμούς. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, η ταινία παραδίδει ένα μάθημα θάρρους και αποφασιστικότητας απέναντι σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον που καπηλεύεται το φόβο και την ανάγκη για επιβίωση.

Οι τρεις ταινίες θα υποτιτλισθούν στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προβληθούν στα 28 Κράτη – Μέλη. Η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στο Στρασβούργο στα τέλη του χρόνου, ενώ στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα τρία φιλμ – φιναλίστ, στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις  6 έως τις 15 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα: 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βραβεία LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου