Η σπουδαία Ιταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Βαλέρια Γκολίνο, θα δώσει το παρών στο ιστορικότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πρωτεύουσας, καθώς η νέα δημιουργία της ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνιδας, «Euphoria», αποτελεί την Ταινία Έναρξης στο 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Ads

«Ασχολούμαι με τις ταινίες από δεξαέξι χρονών, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Θα μου άρεσε να έχω ξεκινήσει νωρίτερα τη σκηνοθεσία.» – Βαλέρια Γκολίνο

31ο Πανόραμα

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου επιστρέφει. Στο επίκεντρο της φετινής 31ης διοργάνωσης είναι ο πλούσιος, πολύμορφος και συχνά αναπάντεχος κόσμος της γυναίκας. Από τις 22 Νοεμβρίου έως και τις 5 Δεκεμβρίου, ο κινηματογράφος Τριανόν υποδέχεται τις καλύτερες ευρωπαϊκές κι ελληνικές ταινίες της χρονιάς, πρεμιέρες από όλον τον κόσμο, αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς του Σινεμά, ειδικές προβολές, masterclasses και παράλληλες εκδηλώσεις.

Ads

Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.

Διαβάστε επίσης:

image

Ταινία Έναρξης
Ευφορία / Euforia / Euphoria

Σκηνοθεσία: Βαλέρια Γκολίνο / Valeria Golino
Πρωταγωνιστούν: Valerio Mastandrea, Riccardo Scamarcio
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 115 λεπτά

Δύο αδέλφια που μοιάζουν εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, ο εξωστρεφής και γεμάτος ζωή Ματέο από τη μία και ο μελαγχολικός Ετόρε από την άλλη, θα ανακαλύψουν με αφορμή την αρρώστια του δεύτερου, ότι τελικά μοιάζουν περισσότερο από όσο νομίζουν.

image

O Matteo είναι ένας νέος επιχειρηματίας, ευφυής, τολμηρός και δυναμικός. Ζει μια ζωή στα άκρα γεμάτη προκλήσεις. Ο αδελφός του, Ettore είναι καθηγητής σε σχολείο και ζει ακόμα στη μικρή επαρχιακή πόλη όπου οι δυο τους γεννήθηκαν.

Είναι ένας άνδρας συνετός με μια ήσυχη ζωή σε μια ρουτίνα που τον βολεύει, ένας άνθρωπος που συνειδητά επιλέγει να ζει στη σκιά. Αυτοί οι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι θα έρθουν κοντά σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους και θα ανακαλύψουν μετά από χρόνια απουσίας ξανά ο ένας τον άλλον.

Η «Euphoria» αποτελεί την επίσημη έναρξη για το 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και θα προβληθεί την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 21:30, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ.

image

Η ταινία ήταν υποψήφια για το βραβείο «Queer Palm», καθώς και για το Βραβείο στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», στο 71ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Κανών το 2018, ενώ παρουσιάστηκε και στο 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι.

Το φιλμ θα προλογίσει η σκηνοθέτης της ταινίας, Βαλέρια Γκολίνο, ενώ η προπώληση των εισιτηρίων για την τελετή έναρξης, γίνεται στο ταμείο του Κινηματογράφου Ιντεάλ. Η «Euphoria» θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή  της εταιρείας Strada Films.

Βαλέρια Γκολίνο / Valeria Golino

Η Βαλέρια Γκολίνο, μεγάλωσε στην Αθήνα, κόρη μιας Ελληνίδας ζωγράφου και ενός Ιταλού κριτικού λογοτεχνίας και καθηγητή γερμανικών σπουδών. Σε ηλικία 14 ετών, ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο.

Την ανακάλυψε η Ιταλίδα σκηνοθέτις Λίνα Βερτμύλερ και στο Φεστιβάλ Βενετίας του 1986, κέρδισε βραβείο για την ερμηνεία της στο ρόλο της Μπρούνα, μιας οικονόμου με φλογερό ταμπεραμέντο, στην ταινία «Storia d’amore».

image

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έκανε διεθνή καριέρα με ταινίες όπως «Ο άνθρωπος της βροχής», «Στραβοί πιλότοι», «Τέσσερα δωμάτια», «Αφήνοντας το Λας Βέγκας» και «Απόδραση απ’ το Λος Άντζελες».

Το «Μέλι» (Honey) αποτέλεσε την πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια της Βαλέρια Γκολίνο, ενώ παράλληλα διεκδίκησε το 2013 το Ευρωπαϊκό Βραβείο LUX, όντας μία από τις τρεις ταινίες – φιναλίστ. Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και στο 54ο Διεθνές Κινηματογραφική Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, παρουσία της δημιουργού.

Masterclass

Η σκηνοθέτης και ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο, θα μοιραστεί με τους φερέλπιδες δημιουργούς και τους λάτρεις του κινηματογράφου την πολυετή εμπειρία της στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα. Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 12.00, στην Αίθουσα Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όρ.)

Διαβάστε επίσης:

image

Εισιτήρια

  • Τιμή εισιτηρίου (ανά προβολή): 5€
  • Κάρτα Διαρκείας 5 προβολών: 15€
  • Κάρτα Διαρκείας 10 προβολών: 30€
  • Δωρεάν εισιτήρια για ανέργους και ΑμεΑ

Όπως κάθε χρόνο, το 31ο Πανόραμα προσφέρει για κάθε προβολή, 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου (και όχι δι’ αντιπροσώπου), η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας ή ΑμεΑ, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.

Τα εισιτήρια ανά προβολή και τα δωρεάν εισιτήρια ανέργων / ΑμεΑ δεν ισχύουν για τις προβολές Έναρξης και Λήξης.

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διοργανώνεται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίνου Φένεκ Μικελίδη.